Ανταγωνιστές και συνεργάτες ταυτόχρονα

Ανταγωνιστές και συνεργάτες ταυτόχρονα

Το περασμένο Σάββατο η αίθουσα εκδηλώσεων του egg φιλοξένησε πάνελ για την επόμενη μέρα του fintech στην Ελλάδα

Ανταγωνιστές και συνεργάτες ταυτόχρονα
Υπάρχει ή δεν υπάρχει αγορά ή και χώρος fintech στη χώρα μας; Όποια και αν είναι η απάντηση, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το fintech κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο ταιριάζει στην Ελλάδα. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να… εφευρεθεί. Ακόμη και στην παρούσα κατάσταση με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα capital controls, την πιστωτική ασφυξία και το κυνήγι της ρευστότητας.

Αυτό είναι το πρώτο και βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα παρακολουθώντας για πέντε ολόκληρες ώρες τα πάνελ που στήθηκαν στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του φιλόξενου egg στη λεωφόρο Συγγρού για όλα όσα θα ήθελε να μάθει κανείς από πρώτο χέρι για το fintech. Αλλά, πριν πάμε στους συμμετέχοντες -πολλά και σημαντικά πρόσωπα από την τραπεζική και επιχειρηματική σκηνή-, ας κάνουμε μια στάση στις ορολογίες. Financial technology -FinTech, για τους μυημένους- είναι ένας νέος κλάδος της αγοράς με εταιρείες που χρησιμοποιούν κατ΄εξοχήν την τεχνολογία και εφαρμογές της τεχνολογίας, προκειμένου να δημιουργήσουν προϊόντα και πακέτα υπηρεσιών που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και συναλλαγές.



Στην πράξη, το fintech από τη μια πλευρά σημαίνει μεγαλύτερη διευκόλυνση της παροχής περαιτέρω προσωποποιημένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και τεχνολογικών εφαρμογών) και, από την άλλη, καλύτερη και πιο γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα της αγοράς και τις ανάγκες των ίδιων των πελατών, με οδηγό την τεχνολογική καινοτομία. Φορείς αυτής της καινοτομίας είναι startups, αλλά καθιερωμένες εταιρείες τεχνολογίας.
Κλείσιμο

Στην Ελλάδα, βέβαια, θα βρει κανείς λίγες startups να προσπαθούν να ακολουθήσουν τον διεθνή βηματισμό, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που διαθέτουν IT τμήματα που θα ζήλευαν εταιρείες και εταιρείες και, τέλος, ελάχιστες επιχειρηματικές προσπάθειες στον χώρο των εναλλακτικών συστημάτων και καναλιών πληρωμών. Το επιτυχημένο μέχρι στιγμής παράδειγμα του Ομίλου Viva μάλλον είναι εδώ για να επιβεβαιώσει ως εξαίρεση τον κανόνα.

Σε ένα από τα πάνελ συμμετείχε από πλευράς της Eurobank ο Σωτήρης Συρμακέζης, υψηλόβαθμου στελέχους με πολύχρονη εμπειρία στο digital κομμάτι της τραπεζικής αγοράς. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου μεταξύ των ομιλητών (στους οποίους βρίσκονταν ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Δουκίδης και ο συνιδρυτής και partner του οργανισμού The Found.ation Δ. Καλαβρός-Γουσίου), κράτησα την εξής επισήμανση του στελέχους της Eurobank: «Ανταγωνιστές και συνεργάτες μαζί». Ο Σωτήρης Συρμακέζης είχε την άποψη (και αυτήν υπερασπίσθηκε από την αρχή έως το τέλος) ότι οι τράπεζες οφείλουν να αντιμετωπίσουν startupers και εναλλακτικούς ως ανταγωνιστές, προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να δουλέψουν και ως συνεργάτες.



Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε χρήση ενός όρου που στο πρώτο άκουσμα ξαφνιάζει το ακροατήριο: «Γραμμή άμυνας». Παρά το ξάφνιασμα, ο Συρμακέζης δεν ζει στα σύννεφα. Γνωρίζει καλά ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που έρχεται από τις Βρυξέλλες και γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό απέναντι στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο ανταγωνισμός και να δημιουργηθεί ένας κοινός χώρος συναλλαγών πάνω και πέρα από τα σύνορα των εθνικών κρατών, αλλά και η τεχνολογία που μέρα με τη μέρα ωθεί προς τα εμπρός τα πράγματα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού στις τράπεζες.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες πρέπει να αντιδράσουν, αλλά με δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα μέσα από τις πρωτοβουλίες και την πολιτική των «ανοικτών θυρών» να ενσωματώσουν στελέχη, ομάδες και ιδέες. Η Μαρία Λεοντίου από την Eurobank (Ηead of Innovation Center), αλλά και ο Κώστας Καλογεράκης (Be Finnovative) από την Εθνική Τράπεζα μίλησαν για όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που δίνουν μια διέξοδο στη startup σκηνή, αλλά και μια δυνατότητα στις ίδιες τις τράπεζες να επωφεληθούν από το know-how και τη συλλογική ποιότητα-ευφυΐα που υπάρχει στην ελληνική αγορά. Από την άλλη πλευρά, ο εναλλακτικός Όμιλος της Viva -στο σχετικό πάνελ συμμετείχε ο Θάνος Μωραϊτίνης από το Viva Nest- μπήκε και εκείνος στον... χορό.

Για το τέλος, κράτησα μια κουβέντα από τον 22 χρονο Αλέξανδρο Ιβο της Xbots -έναν από τους νικητές του διαγωνισμό Beyond Hackathon με διοργανωτή την Eurobank- που προσπαθεί να φέρει κοντά στις συμπεριφορές της γενιάς του Facebook το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των παραδοσιακών τραπεζικών καναλιών, συνδυάζοντας πράγματα που σε κάθε άλλη περίπτωση θα φαίνονταν να έρχονται από τον… Αρη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης