Ένας Τιμόθεος… μα ποιος Τιμόθεος;

Ένας Τιμόθεος… μα ποιος Τιμόθεος;

Ο Τιμόθεος Θάνος μάς μιλά για την παράσταση «Ένας δράκος... μα ποιος δράκος;» που ανεβαίνει στο θέατρο Πόρτα

Ένας Τιμόθεος… μα ποιος Τιμόθεος;
Ο Τιμόθεος Θάνος μάς άνοιξε την πόρτα του… ομώνυμου θεάτρου και μας μίλησε για το νέο του ρόλο στην παράσταση «Ένας δράκος... μα ποιος δράκος;», που κάνει πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς και για το θέατρο με το οποίο ασχολείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Έχοντας συμμετάσχει σε διάφορα έργα στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, ο Τιμόθεος κρατάει τις εμπειρίες που κερδίζει από τις δουλειές του και τις χρησιμοποιεί ως γνώσεις για κάθε μελλοντική του δουλειά. «Με το θέατρο ασχολούμαι τέσσερα χρόνια και νομίζω ότι μου αρέσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή υποκριτικής», δηλώνει χαρακτηριστικά. Τον περασμένο Απρίλιο, η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος τον ανακάλυψαν σε έναν κύκλο σεμιναρίων που παρακολουθούσε εκείνη την περίοδο στο θέατρο Πόρτα. Ο Τιμόθεος συγκινημένος από τη στάση της Ξένιας Καλογεροπούλου απέναντι στο παιδικό θέατρο και από την αγάπη της για τα παιδιά, δέχτηκε την πρόκλησή της για συνεργασία.



Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ο Τιμόθεος κάνει πρεμιέρα επί σκηνής στο έργο «Ένας δράκος... μα ποιος δράκος;», σε μια διασκευή του «Δράκου» του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Γεβγκένι Σβαρτς από την Ξένια Καλογεροπούλου και το Θωμά Μοσχόπουλο. Διηγείται την ιστορία του δράκου-αφέντη μιας περιοχής στον οποίο θυσιάζονται οι κοπέλες του τόπου, αλλά και ενός ιππότη, του Λανσελότου, που προσπαθεί να σώσει την Έλσα, η οποία θυσιάζεται για τους συνανθρώπους της. Το καυστικό χιούμορ και οι παιγνιώδεις ανατροπές μπλέκουν το παραμύθι, την παραβολή και τη σάτιρα μέσα από έντονη θεατρικότητα.
Κλείσιμο

Το έργο που γράφτηκε το 1944, μέσα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές. Πρόκειται για μια σάτιρα για τα τρομακτικά όσο και γελοία πρόσωπα της εξουσίας και τις μεταμφιέσεις της τελευταίας, τις κοινωνικές φυλετικές και άλλες διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τον κομφορμισμό και τη χειραγώγηση της σκέψης.

«Η ιστορία έχει να κάνει με τις μορφές της εξουσίας και με το πώς αυτή επηρεάζει τον άνθρωπο όταν ο ίδιος την κατέχει. Επίσης, θίγει και πολλά άλλα ζητήματα, όπως τις κοινωνικές συμπεριφορές, τις προκαταλήψεις, την κοινωνική ανισότητα κλπ., και όλα αυτά δοσμένα με πολύ χιούμορ! Ο ρόλος μου είναι ο δράκος, είμαι ο κακός του έργου και χαίρομαι πάρα πολύ που έχω την τιμή και την ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε έναν ρόλο ο οποίος είναι τόσο στερεοτυπικά προκατειλημμένος από όλους μας», αναφέρει ο ηθοποιός για το νέο του ρόλο.



Ο Τιμόθεος εξετάζει κάθε πρόταση για δουλειά ανάλογα με τις ανάγκες του και τις προσωπικές αναζητήσεις του. «Κάθε νέα πρόταση για δουλειά είναι μία πρόκληση, αλλά σίγουρα για να δεχτώ κάποια θα πρέπει να καλύπτει ανάγκες και αναζητήσεις του εαυτού μου, όπως, επίσης, να είναι κοντά και στις δικές μου προτιμήσεις. Φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο και ο τρόπος που κάποιος θα σε προσεγγίσει, καθώς και ο τρόπος που θα σε αντιμετωπίσει», αναφέρει και μάς λέει λίγα πράγματα παραπάνω για τον εαυτό του.
 
Ποια είναι η μαγεία του θεάτρου για σένα;
Το θέατρο είναι μαγεία, παιχνίδι, εγωπάθεια, ψυχοθεραπεία καθώς και πολλά ακόμη. Είναι μαγικό να βουτάς στην ψυχή ενός ρόλου - ενός άλλου ανθρώπου και μέσα από αυτή τη διαδικασία να μαθαίνεις βαθύτερα τον εαυτό σου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ενήλικων και των ανήλικων θεατών;
Σίγουρα το παιδικό κοινό είναι διαφορετικό από το ενήλικο. Η λαχτάρα των παιδιών να δουν, να βιώσουν, να ταξιδέψουν μέσα από ένα έργο είναι κάτι που σου δίνει τεράστια δύναμη κι αυτό σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις να δουλεύεις με τα παιδιά για τα παιδιά.

Τι ρόλο παίζει η ομάδα των συντελεστών στην επιτυχία ενός έργου;
Μία παράσταση που δεν είναι μονόλογος και έχει πολλούς συντελεστές, σίγουρα έχει καλύτερο αποτέλεσμα όταν υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα η οποία την απαρτίζει.

Υπάρχουν κακές βραδιές για έναν ηθοποιό σε μια παράσταση;
Φυσικά και υπάρχουν βραδιές που μπαίνεις στο θέατρο να παίξεις με καλή διάθεση και άλλες με λιγότερη. Σε όλα τα επαγγέλματα συμβαίνει αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις προσπαθώ να απομονώνω την αρνητική μου διάθεση έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η δουλειά μου.



Πώς αισθάνεσαι κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος παραστάσεων;
Η τελευταία παράσταση είναι η πιο απαισιόδοξη στιγμή. Κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος παραστάσεων σίγουρα υπάρχει κούραση, αλλά το αίσθημα που επικρατεί είναι μία μικρή στενοχώρια γι΄ αυτό που τελείωσε και μία νοσταλγία για όσα έζησες μέσα από αυτό. Ώσπου έρχεται η αισιόδοξη στιγμή, που θεωρώ πως είναι το ψάξιμο ενός νέου ρόλου.

Θα ήθελες να αλλάξεις τη ζωή σου; Με ποιον ρόλο θα ήθελες να μοιάζει μια καινούργια σου ζωή;
Όχι, δεν θα ήθελα να αλλάξω τη ζωή μου, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω με ποιον ρόλο θα ήθελα να μοιάζω θα επέλεγα κάποιον από τα κλασικά κινούμενα σχέδια!

Ποιος είναι ο ρόλος που θα ήθελες να παίξεις κάποτε;
Δεν έχω έναν συγκεκριμένο ρόλο που θα ήθελα να παίξω. Έχω μία προτίμηση στα έργα εποχής και στα έργα τα οποία εμβαθύνουν στον ψυχισμό του ανθρώπου.

Info
Θέατρο Πόρτα
Μεσογείων 59
Πρεμιέρα: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 17:00 & Κυριακή στις 11:00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων 8€
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης