Tribute στον Γιάννη Μαρή

Tribute στον Γιάννη Μαρή

Πρωτότυπα κείμενα και νέες (ερεθιστικές) προσεγγίσεις για τον «πατριάρχη της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» βρίσκονται συγκεντρωμένα στην έκδοση «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή - Ο άνθρωπος, το έργο, η εποχή»

Δεν συμβαίνει συχνά ένας εκδότης να έχει την άνεση να γράφει για τα εκδοτικά του στο βιβλίο ενός άλλου εκδότη ή με την ίδια άνεση να γράφουν συγγραφείς για έναν άλλο συγγραφέα - ακόμη και αν τον αποδέχονται ως προπάτορά τους. Και όμως… Το πρόσωπο αναφοράς το επιτρέπει -αν δεν το ενθαρρύνει κιόλας- έστω και δια της απουσίας του. Το πρόσωπο έτσι κι αλλιώς είναι ο αείμνηστος Γιάννης Μαρής, ο κατά κόσμον Γιάννης Τσιριμώκος. Και το βιβλίο, «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή - Ο άνθρωπος, το έργο, η εποχή».

Στο κείμενο του οπισθόφυλλου της έκδοσης διαβάζουμε: «O Γιάννης Μαρής υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από "πατριάρχης της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας": μαχητικός δημοσιογράφος στα χρόνια του αντικομμουνισμού και της λογοκρισίας, σημαντικός παράγων στα εκδοτικά και δημοσιογραφικά πράγματα της χώρας για 25 χρόνια και ταυτόχρονα υποδειγματικός "αφηγητής" αλλά και προικισμένος συγγραφέας, που μπορούσε να πλάθει πειστικούς χαρακτήρες, με προεξάρχοντα τον αντι-ήρωα πρωταγωνιστή των αστυνομικών του ιστοριών, αστυνόμο Γιώργη Μπέκα. Ο Μαρής ήξερε να σκηνοθετεί χωροχρονικά έναν ατμοσφαιρικό μυθιστορηματικό κόσμο στην καρδιά ή στα προάστια της πρωτεύουσας, στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά του ’50 και του ’60, στη Θεσσαλία των μεγαλοκτηματιών και των ληστών ή, ακόμα, στην Αθήνα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων.»Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται πρωτότυπα κείμενα -γραμμένα ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του- από συγγραφείς, λογοτέχνες και δημοσιογράφους που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του δημοσιογραφικού και συγγραφικού του έργου, τις οποίες επί δεκαετίες η κριτική είχε αγνοήσει επιδεικτικά: από την περίοδο της Μάχης στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της εποχής, την επίδραση της γαλλικής κουλτούρας στην προσωπικότητά του συγγραφέα και την υποβλητική αθηναϊκή του τοπογραφία μέχρι τις λογοτεχνικές και συγγραφικές προϋποθέσεις που διαμορφώνουν δομικά το έργο του, τις ύστερες εκδόσεις, καθώς και την "πινακοθήκη" των ηρώων του. Παράλληλα παρουσιάζονται ανέκδοτα τεκμήρια (φωτογραφίες, χειρόγραφα, δακτυλόγραφα) από το αρχείο του συγγραφέα και το οικογενειακό αρχείο του γιου του, Άγγελου Τσιριμώκου, ο οποίος προλογίζει δικαιωματικά αυτό το οφειλόμενο hommage στον Γιάννη Μαρή».Όλα αυτά και πολλά άλλα μαζί θα τα βρει κανείς στον συλλογικό τόμο που εκδόθηκε και κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες από τις Εκδόσεις Πατάκη. Στην έκδοση που επιμελήθηκε ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος συμμετέχουν (κατά αλφαβητική σειρά) με κείμενα τους οι: Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Βασιλικός, Νίκος Βατόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Κώστας Θ. Καλφόπουλος, Νίνα Κουλετάκη, Γιώργος Α. Λεονταρίτης, Πέτρος Μάρκαρης, Loïc Marcou, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Νίκος Μπακουνάκης, Στράτος Μυρογιάννης, Σταύρος Πετσόπουλος, Γιάννης Ράγκος, Αναστάσης Σιχλιμίρης, Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης, Άγγελος Τσιριμώκος και Φίλιππος Φιλίππου.Από τον κατάλογο των συμμετεχόντων να διακρίνουμε τα κείμενα του εκδότη της «Άγρα» Σταύρου Πετσόπουλου (γράφει για την έκδοση των ξεχασμένων αστυνομικών μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή από τον εκδοτικό του οίκο), του Άγγελου Τσιριμώκου (γιου του συγγραφέα), του Ριχάρδου Σωμερίτη (που γνώρισε τον συγγραφέα στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 ως μάχιμο δημοσιογράφο), του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη (ένα ιδαίτερα κατοτοπιστικό κείμενο για το φαινόμενο Μαρής), του συγγραφέα Ανδρέα Αποστολίδη (για τον κόσμο που περιβάλλει τον Μαρή).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες