LIVE

Κορωνοϊός

Η σεζόν του Skrow

Η σεζόν του Skrow

Το νέο πρόγραμμα του θεάτρου του Παγκρατίου περιλαμβάνει από το «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ μέχρι το «Γκιακ» του Δημήτρη Παπαμάρκου

Η ιστορία ενός Άγγλου ευγενή της ελισαβετιανής εποχής που εξελίσσεται σε χειραφετημένη γυναίκα. Μία συλλογή διηγημάτων που συζητήθηκε όσο ελάχιστες τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας και έγινε ήδη παράσταση στον ίδιο χώρο τον περασμένο Ιούνιο. Τα βάσανα ενός καταθλιπτικού που αποφάσισε να απομονωθεί από τον κόσμο. Η ιστορία ενός «επιλεγόμενου ντετέκτιβ» που αποφάσισε να διαλευκάνει έναν φόνο. Η καταδίωξη ενός ατόμου από την προσωποποίηση του κακού.

Όλα αυτά έχουν θέση στο σανίδι του θεάτρου Skrow (Αρχελάου 5, Παγκράτι), το οποίο ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη νέα σεζόν. Η πρώτη -χρονικά- παράσταση που θα ανέβει είναι το «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ που διασκευάζει και σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη. Ας δούμε όμως αναλυτικά όλα τα έργα που θα παρουσιαστούν αυτή τη χρονιά στο θέατρο του Παγκρατίου

Ορλάντο της Βιρτζίνια ΓουλφΠρεμιέρα: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:00
Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 8 € μειωμένο

Ένα πλάσμα, χωρίς τους συνηθισμένους ανθρώπινους περιορισμούς του γήρατος και του θανάτου, ξεκινά τη ζωή του ως άγγλος ευγενής κατά την Ελισαβετιανή εποχή και φτάνει ως χειραφετημένη γυναίκα στον 20ο αιώνα. Ζει αναρίθμητες εμπειρίες, τόσο ως άνδρας όσο και ως γυναίκα, και δοκιμάζει τη ζωή με λύσσα επιζητώντας διαρκώς την βαθιά και πραγματική συνάντηση με τους ανθρώπους, αυτή τη «φωνή που απαντά σε μια άλλη φωνή». Μπορούν όμως οι άνθρωποι να συναντηθούν; Τελικά είναι το φύλο, ο χρόνος, ο χώρος που μας φυλακίζουν σ’ έναν μόνο εαυτό κι αυτός δεν αρκεί για να επικοινωνήσουμε ή μήπως είμαστε φτιαγμένοι από χιλιάδες διαφορετικούς εαυτούς αλλά το ανθρώπινο υλικό είναι το υλικό της αποτυχίας;
 
Η παράσταση τοποθετεί την Ορλάντο σε ενεστώτα χρόνο, στο ‘εδώ’ και στο ‘τώρα’ λίγο πριν το τέλος της. Σε μια οριακή στιγμή σαν αυτή, μας αφηγείται τις κορυφαίες εποχές της ζωής της σε μια ύστατη προσπάθεια για ανθρώπινη επαφή. Μέσα από τη μνήμη έρχεται ξανά αντιμέτωπη με τις πιο ακραίες εμπειρίες της, άλλοτε γήινες και φυσικές κι άλλοτε υπερβατικές. Πιάνει την ιστορία της από την αρχή, όπως πάντα κάνουμε όταν μας ζώνει το άγνωστο ή ο θάνατος.

Διασκευή / Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Μετάφραση: Νικήτας Σινιόσογλου
Παίζει: Αμαλία Καβάλη

Γκιάκ του Δημοσθένη Παπαμάρκου /2ος χρόνοςΠρεμιέρα: Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 8 € μειωμένο

Η συλλογή διηγημάτων Γκιακ - που σημαίνει αίμα, οικογένεια, εκδίκηση στα Αρβανίτικα - του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται για δεύτερη φορά μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε, σε σκηνοθεσία του Θανάση Δόβρη, με μια εκλεκτική ομάδα ηθοποιών.

Το Γκιακ είναι η χαρτογράφηση του ιστορικού τραύματος, το οποίο, επανερχόμενο εμμονικά μέσω της μνήμης, διαλύει την έννοια του παρόντος, και καταδικάζει τους αφηγητές σε μια κόλαση εξομολογήσεων χωρίς καμία πιθανότητα εξιλέωσης. Οι αφηγητές παύουν να είναι άνθρωποι και μεταμορφώνονται σε απορρίμματα μιας μνήμης που τους έχει αφήσει ημιθανείς, ένοχους, ανολοκλήρωτους. Σε ένα σκηνικό χώρο γεμάτο κόκαλα, οι πέντε ηθοποιοί μοιράζονται τις αναμνήσεις τους, διχασμένοι ανάμεσα σε μια πρωτοφανή τρυφερότητα και μια φρικαλέα βία, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να κατευνάσουν την λαιμαργία του παρελθόντος.

Το Γκιακ δεν επιθυμεί να είναι μια παράσταση, αλλά μια ευκαιρία διαπραγμάτευσης με την ιστορική βία τόσο των χαρακτήρων όσο και με τη δική μας.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης
Παίζουν: Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Εύη Σαουλίδου, Σωτήρης Τσακομίδης

Ο Κατάθλας της Λένας Κιτσοπούλου

Πρεμιέρα: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 8 € μειωμένο

«Καλύτερα ροζ γουρουνάκι, παρά σκατί ανθρωπάκι.Θέλω να μπορέσω να νιώσω αδιαφορία για όλα. Θέλω να μείνω σκέτος. Για να δω τι θα γίνει…»

Απομονώθηκε στο πατρικό του σπίτι στο χωριό για να αντιμετωπίσει τη κατάθλιψη και τους ψυχαναγκασμούς του.

Και μας στέλνει όλους στο διάολο.

Η ωμή σκέψη ενός καταθλιπτικού που μετράει κάθε βράδυ ευλαβικά τα κρόσια της κουβέρτας για να μπορέσει να κοιμηθεί.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Γιγιντής
Παίζει: Κώστας Κορωναίος

Ο Ντέτεκτιβ του Δημήτρη Χατζή

Πρεμιέρα: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017
Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00
Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 8 € μειωμένο

«Ο χαμός του Συρεγκέλα τον αναστάτωσε. Μέσα απ' το τέλμα όπου βούλιαζε είδε το μυστήριο αυτού του χαμού σαν ένα κλαδί γερμένο πάνω του, ν' αρπαχτεί να πιαστεί. Και πιάστηκε, μ' όλο το πάθος της ανομολόγητης απελπισίας του. Από δω ήταν η έξοδος. Τι είδους έξοδος μπορούσε να 'ναι μήτε το σκέφτηκε μήτε κι ήθελε να σκεφτεί. Ήταν η έξοδος.»

Μέσα στην ασφυκτική κανονικότητα μιας μικρής ελληνικής κωμόπολης, όπου τίποτα ποτέ δε συμβαίνει, ο Θοδωράκης, «ο επιλεγόμενος ντέτεκτιβ», αριστούχος γυμνασίου και λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, περιμένει το διορισμό του σε θέση γραφέως στα γραφεία της Επαρχίας. Ο διορισμός δεν έρχεται κι ο Θοδωράκης, αργά μα σταθερά, βουλιάζει στο τέλμα της απραξίας. Ένας μυστηριώδης θάνατος τον συγκλονίζει. Η διαλεύκανσή του γίνεται σκοπός της ζωής του. Γίνεται η σπίθα που κρατά ζωντανή την ιδέα της εξαιρετικότητας για το άτομό του, της επικράτησης και της γενικής αναγνώρισης.

Σκηνοθεσία: Μάνος Στεφανάκης
Παίζουν: Γιάννης Ιωάννου, Γιούλη Καρναχωρίτη, Ιφιγένεια Μακρή

Enter Sandman
*Μια παράσταση βασισμένη στη νουβέλα Ο Ζάντμαν του E. T. A. Hoffmann

Πρεμιέρα: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 8 € μειωμένο

Ο Ζάντμαν του Χόφμαν είναι ένα από τα σημαντικότερα πεζά κείμενα του Ρομαντισμού, και ένα από τα πιο τρομακτικά παραμύθια όλων των εποχών. Μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, αλχημεία, ρομπότ, τρόμο και αστέρευτο χιούμορ που επηρέασε ακόμα και την ψυχαναλυτική θεωρία του Φρόυντ. Η ιστορία του Ζάντμαν που ακούει ο Ναθάνιελ από τη μητέρα του όταν ήταν παιδί είναι η αφορμή για μια νευρωτική εμμονή του χαρακτήρα που τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή – για τον Ναθάνιελ, ο θρυλικός Ζάντμαν παύει να είναι μια παιδική ιστορία και μεταμορφώνεται στην προσωποποίηση του κακού, που τον καταδιώκει σε όλη την ενήλικη ζωή του και τον οδηγεί στην τρέλα. Μέσα από μοναδικές περιπέτειες και ανατροπές, ο Χόφμαν πλάθει μια άγρια, αλλά συνάμα ειρωνική, ιστορία για την καταβύθιση στο υποσυνείδητο και την βια της παιδικής φαντασίας. Ένας θίασος εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών θα ζωντανέψει τους εφιάλτες του Ναθάνιελ σε μια παράσταση που στοχεύει στο όνειρο, τον τρόμο και το χιούμορ.

Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Θέμελης Γλυνάτσης
Παίζουν: Βασίλης Λιάκος, Στέλιος Ιακωβίδης, Σοφιάννα Θεοφάννους, Κατερίνα Μαούτσου, Μάιρα Μηλολιδάκη, Γιάννης Φίλιας, Πάνος Κούγιας

Παιδική σκηνή

Ο Ανύπαρκτος Ιππότης από την ομάδα ΝΤΟΥΘ
*Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιταλό Καλβίνο που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Καστανιώτη

Πρεμιέρα: Κυριακή, 6 Νοεμβρίου
Κάθε Κυριακή στις 12:00
Εισιτήριο: 10 € γενική είσοδος & 8 € μειωμένο

‘Ενα μεσαιωνικό παραμύθι. Μια ιπποτική κωμωδία για παιδιά.

Η ομάδα Ντουθ ζωντανεύει την ιστορια του ανύπαρκτου ιππότη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίταλο Καλβίνο. Μια ιστορία με μαγικά πλάσματα, ιππότες, βασιλιάδες, ξύλινα άλογα, σπαθιά, σημαίες και παιδικά παιχνίδια που μιλάει για την ταυτότητα, τον ιπποτισμό και τη δύναμη της θέλησης.

‘Ενας βασιλιάς, ένας ανύπαρκτος ιππότης, ένας αστείος ιπποκόμος, ένα κορίτσι με γαλάζια πανοπλία, ένας θαρραλέος νέος στρατιώτης και ένας μουσικός ζωντανά επί σκηνής είναι οι πρωταγωνιστές της πιο ξέφρενης ιπποτικής περιπέτειας.

Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν
Παίζουν: Ρωμανός Καλοκύρης , Προμηθέας Nerattini Δοκιμάκης, Μυρτώ Μακρίδη, Ιωάννα Ραμπαούνη, Μαρία Φιλίνη

Εφηβική σκηνή

Ασυνόδευτο του Αντρέα ΦλουράκηΠρεμιέρα: Σάββατο, 12 Νοεμβρίου  
Κάθε Σάββατο στις 17:30
Εισιτήριο: 8 € γενική είσοδος

Δύο αδέλφια αποφασίζουν να κρύψουν στο σπίτι τους, κρυφά από τους γονείς τους, ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που βρήκαν στον δρόμο. Τον τελευταίο χρόνο 270.000 παιδιά-πρόσφυγες πέρασαν στην Ευρώπη. Πλέον, ένας στους τρεις πρόσφυγες είναι παιδί. Σύμφωνα με την οργάνωση «Save the Children», ένα στα δέκα προσφυγόπουλα το 2015 (26.000 παιδιά) ταξίδεψε μόνο του, χωρίς τη φροντίδα κάποιου ενήλικα. Η απόφαση των δύο αδελφών να δώσει στέγη σε έναν που αυτά τα παιδιά ο νόμος ορίζει ως «ασυνόδευτους ανηλίκους», θα αλλάξει τη ζωή τους, το πώς βλέπουν τον κόσμο και τη χώρα τους.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης, Βασίλης Μαυρογεωργίου
Παίζουν: Αριάδνη Καβαλιέρου, Μάνος Στεφανάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης