Αλλαγή ταυτότητας

Αλλαγή ταυτότητας

Η Ιώ Βουλγαράκη διασκευάζει και σκηνοθετεί το «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ στο θέατρο Skrow

Αλλαγή ταυτότητας
Μετά από την παρουσίαση της παράστασης «Μισαλλοδοξία» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Ιώ Βουλγαράκη αναλαμβάνει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία ενός αριστουργηματικού έργου της Βιρτζίνια Γουλφ, του «Ορλάντο», με την Αμαλία Καβάλη να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Skrow (Αρχελάου 5, Παγκράτι) και θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Όταν η Βιρτζίνια Γουλφ γράφει το 1928 το «Ορλάντο», είναι γοητευμένη από τη Βίτα Σάκβιλ-Γουέστ, την οποία γνώρισε το 1922 και συνδέθηκε στενά μαζί της ως το 1925. Η Βίτα είναι μια αριστοκράτισσα και ενσαρκώνει στα μάτια της Βιρτζίνια όλη τη σειρά των προγόνων της. Είναι όμορφη, βέβαιη για τη δύναμή της και σαγηνεύει εξίσου άντρες και γυναίκες. Μια Αμαζόνα, θα μπορούσε να πει κανείς, αν δεν είχαν επιφυλάξει αυτή την επωνυμία για τη σχεδόν σύγχρονή της Νάταλι Μπάρνεϊ. Και η Βιρτζίνια, ανάμεσα σε δύο μυθιστορήματα, παίζοντας σχεδόν, θα ριχτεί σε ένα μύθο που θα εξυμνήσει, παίρνοντας κάθε ελευθερία, την ωραία φίλη της και θα την ταξιδέψει από την ελισαβετιανή Αγγλία στην Αγγλία των χειραφετημένων γυναικών.

Όπως ομολογεί η ίδια η Βιρτζίνια Γουλφ, έγραψε τη μαγική φράση «Ορλάντο, μια βιογραφία» και από εκεί κι έπειτα προχώρησε με μια ελαφράδα πνεύματος και μια ξεγνοιασιά σπάνια για εκείνη: μέσα σ΄ένα είδος ευφροσύνης, με «μεγάλες πινελιές πάνω στο μουσαμά». Παραδίνεται κατ' αυτό τον τρόπο στην ελευθερία του παιχνιδιού, όπως συμβαίνει και στο θέατρο.

Κλείσιμο
Η συγκεκριμένη παράσταση τοποθετεί το «Ορλάντο» σε χρόνο ενεστώτα, στο «εδώ» και στο «τώρα», λίγο πριν το τέλος της. Σε μία οριακή στιγμή σαν αυτή μας αφηγείται τις κορυφαίες εποχές της ζωής της, σε μία ύστατη προσπάθεια για ανθρώπινη επαφή. Μέσα από τη μνήμη έρχεται ξανά αντιμέτωπη με τις πιο ακραίες εμπειρίες της, άλλοτε γήινες και φυσικές, κι άλλοτε υπερβατικές. Πιάνει, λοιπόν, την ιστορία της από την αρχή, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα όταν μας περιτριγυρίζει το άγνωστο ή ο θάνατος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης