Το γλυκόπιοτο κρασί της Δήμητρας
Το γλυκόπιοτο κρασί της Δήμητρας
Ο συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου παράγει μία ευρεία γκάμα ετικετών κρασιού, αλλά και τσίπουρο, στηρίζοντας την τοπική οικονομία
Ο καιρός το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου δεν αποτέλεσε και τον καλύτερο οιωνό για τη φετινή Γιορτή Κρασιού της Νέας Αγχιάλου. Το ξαφνικό μπουρίνι εξεδίωξε κακήν κακώς τον κόσμο που μαζεύτηκε για να γιορτάσει την πρεμιέρα του τετραημέρου, με αποτέλεσμα η βραδιά να λήξει άδοξα. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης δεν πτοήθηκαν. Ούτε και οι επισκέπτες. Το Σάββατο ήταν σαν να ενώθηκαν οι δύο νύχτες μαζί. Ο Δημήτρης Κοντολάζος
Η Γιορτή συνεχίστηκε εξίσου δυνατά και την Κυριακή, μια και στη σκηνή ανέβηκαν ο Θέμης Αδαμαντίδης και η Πέγκυ Ζήνα. Μαμάδες με νέο κούρεμα, παιδιά που φορούσαν τα καλά τους, πουκαμισάτοι μπαμπάδες, καλοντυμένοι έφηβοι, ήταν όλοι εκεί, με πολύ κέφι και διάθεση για χορό. Τα τραπέζια κάλυψαν όλο τον τεράστιο ανοιχτό χώρο που εκτείνεται μέχρι τα όρια της παραλίας του χωριού. Το μουσικό τετραήμερο ολοκληρώθηκε ανήμερα του δεκαπενταύγουστου με περισσότερο παραδοσιακή διάθεση, καθώς τη σκυτάλη πήρε ο Παναγιώτης Λάλεζας
που επρόκειτο να εμφανιστεί την προηγούμενη ημέρα ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Αντύπα και την Ελεάνα Παπαϊωάννου μπροστά σε χιλιάδες θαμώνες που ήρθαν τόσο από τη Νέα Αγχίαλο και τα γύρω χωριά όσο και από τον Βόλο που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα - σε ποιο άλλο event μπορείς, άλλωστε, να ακούσεις ζωντανά ένα τέτοιο σχήμα με απεριόριστη κατανάλωση κρασιού και είσοδο μόλις 6 ευρώ;Η Γιορτή συνεχίστηκε εξίσου δυνατά και την Κυριακή, μια και στη σκηνή ανέβηκαν ο Θέμης Αδαμαντίδης και η Πέγκυ Ζήνα. Μαμάδες με νέο κούρεμα, παιδιά που φορούσαν τα καλά τους, πουκαμισάτοι μπαμπάδες, καλοντυμένοι έφηβοι, ήταν όλοι εκεί, με πολύ κέφι και διάθεση για χορό. Τα τραπέζια κάλυψαν όλο τον τεράστιο ανοιχτό χώρο που εκτείνεται μέχρι τα όρια της παραλίας του χωριού. Το μουσικό τετραήμερο ολοκληρώθηκε ανήμερα του δεκαπενταύγουστου με περισσότερο παραδοσιακή διάθεση, καθώς τη σκυτάλη πήρε ο Παναγιώτης Λάλεζας
.
Το αδιαχώρητο έγινε και φέτος στη Γιορτή Κρασιού της Νέας Αγχιάλου. Στιγμιότυπο από την τρίτη ημέρα
Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε και φέτος η Γιορτή Κρασιού, ένας θεσμός που μετρά αισίως 56 χρόνια, έχοντας γίνει σημείο αναφοράς στην καλοκαιρινή διασκέδαση ολόκληρης της περιοχής. «Αναλογίζομαι τη σπουδαία ιστορία του τόπου μας, την παράδοσή του στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία. Μια παράδοση που όχι μόνο παραμένει ζωντανή, αλλά γεννά ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο», σχολίασε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Γιορτή ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», Ιωάννης Κίτσιος, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή κρασιού, ένα σημαντικό προϊόν για την οικονομία της περιοχής. Στους χιλιάδες επισκέπτες σερβιρίστηκαν φέτος 11 τόνοι κρασιού - προσφορά του συνεταιρισμού, ο οποίος διοργανώνει τη γιορτή σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου και τους τοπικούς συλλόγους.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», Ιωάννης Κίτσιος
Η Δήμητρα αποτελεί ένα μικρό success story της περιφέρειας. Παράγει ποιοτικά προϊόντα που φιλοδοξεί να τα διοχετεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, και αποτελεί αιμοδότη της τοπικής οικονομίας. Η ιστορία του συνεταιρισμού συμπίπτει εν πολλοίς με την ιστορία των Ελλήνων προσφύγων που ξεριζώθηκαν από την Ανατολική Ρωμυλία και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ιδρύοντας τη Νέα Αγχίαλο. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα, το 1918, δέκα χρόνια μετά τη μετεγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων. Οι τελευταίοι έφεραν μαζί τους την τεχνογνωσία της αμπελουργίας, την οποία κατάφεραν να αναπτύξουν και εδώ, χάρη στην εύφορη γη που τους υποδέχτηκε στη νέα τους ζωή.
Οι ετικέτες κρασιού της Δήμητρας
Όπως ήταν φυσικό, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οινοποιία. Το 1981 ο συνεταιρισμός παίρνει από το Υπουργείο Γεωργίας την άδεια για την εμφιάλωση κρασιού Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος. Το κρασί που κυκλοφορεί τότε στην αγορά φέρει την επωνυμία «Αγχίαλος». Στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, οι οποίες λειτουργούν από το 1988 στο 4ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ν. Αγχίαλου-Μικροθηβών, καταλήγει η παραγωγή σταφυλιών όλης της περιοχής. Συνολικά υπολογίζεται ότι περνούν ετησίως υπό επεξεργασία περίπου 5,5 εκατ. κιλά. Οι βασικές ποικιλίες κρασιού που παράγονται είναι Ροδίτης, Σαββατιανό, Συκιώτης, Μερλό και Σιράχ. Ιδιαίτερη φροντίδα έχουν αφιερώσει, ωστόσο, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού και στο τσίπουρο (με ή χωρίς γλυκάνισο), το οποίο υπό την ετικέτα Θεσσαλικό Τσίπουρο ξεχωρίζει για το άρωμα, αλλά και τη χαμηλή του περιεκτικότητα σε μεθανόλη.
Ο κ. Κίτσιος αναφέρει πιο συγκεκριμένα τα προϊόντα που ξεχωρίζουν από το portfolio του συνεταιρισμού: «Η πασίγνωστη Δημητρούλα, το λευκό ξηρό κρασί που προτιμούν με φανατισμό στην περιοχή μας και όχι μόνο. Επίσης το Καινούργιο, που είναι η νέα μας πρόταση στα κρασιά ευρείας κατανάλωση. Φυσικά υπάρχουν και οι σειρές κρασιών πολυτελείας όπως το Ποπ Ρούα Ματ, αλλά και το καταπληκτικό Φιλύρα που έχει έναν ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα. Άφησα τελευταίο το περίφημο Θεσσαλικό Τσίπουρο, το κορυφαίο τσίπουρο της Ελλάδας που φτάνει σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης και ήδη εξάγεται σε δύο ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σας αναφέρω εδώ ότι σύμφωνα με μελέτη Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που έχουμε στα χέρια μας, το Θεσσαλικό Τσίπουρο είναι μακράν το κορυφαίο από πλευράς υψηλού αρωματικού χαρακτήρα, αλλά και λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε μεθανόλη από τα δείγματα που εξετάστηκαν (130 συνολικά) από όλη την Ελλάδα».
Το Θεσσαλικό Τσίπουρο εξάγεται ήδη σε δύο χώρες, ενώ υπάρχουν σχέδια για επέκταση της εξαγωγής του
Ο κ. Κίτσιος βρίσκεται στο τιμόνι της Δήμητρας από το 1990. Το όραμά του για τον συνεταιρισμό περιλαμβάνει επέκταση των πωλήσεων των κρασιών του σε όλη την Ελλάδα, έχοντας βλέψεις και στο εξωτερικό. «Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επέκταση της παρουσίας και των κρασιών μας σε όλη την Επικράτεια. Ήδη από την αρχή του έτους ξεκίνησε η συνεργασία μας με την εταιρεία Vinalia που έχει αναλάβει αποκλειστικά τη διανομή και διάθεση όλων των προϊόντων μας σε όλη την επικράτεια εκτός της Θεσσαλίας. Η προσπάθεια μας για εξωστρέφεια είναι συνεχής και με χαρά σας ανακοινώνω ότι υπάρχει συνεχής ροή εξαγωγών προς Κύπρο-Βουλγαρία-Γερμανία. Επίσης, είμαστε κοντά σε συμφωνίες με άλλες χώρες όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και το Βέλγιο ενώ μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα προϊόντα μας θα φτάσουν μέχρι την Αυστραλία». Ίσως, λοιπόν, μέχρι τα 57 γενέθλια της Γιορτής Κρασιού να έχουμε περαιτέρω νέα για τη… διεθνή καριέρα των προϊόντων της Δήμητρας.
Το αδιαχώρητο έγινε και φέτος στη Γιορτή Κρασιού της Νέας Αγχιάλου. Στιγμιότυπο από την τρίτη ημέρα
Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε και φέτος η Γιορτή Κρασιού, ένας θεσμός που μετρά αισίως 56 χρόνια, έχοντας γίνει σημείο αναφοράς στην καλοκαιρινή διασκέδαση ολόκληρης της περιοχής. «Αναλογίζομαι τη σπουδαία ιστορία του τόπου μας, την παράδοσή του στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία. Μια παράδοση που όχι μόνο παραμένει ζωντανή, αλλά γεννά ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο», σχολίασε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Γιορτή ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», Ιωάννης Κίτσιος, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή κρασιού, ένα σημαντικό προϊόν για την οικονομία της περιοχής. Στους χιλιάδες επισκέπτες σερβιρίστηκαν φέτος 11 τόνοι κρασιού - προσφορά του συνεταιρισμού, ο οποίος διοργανώνει τη γιορτή σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου και τους τοπικούς συλλόγους.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», Ιωάννης Κίτσιος
Η Δήμητρα αποτελεί ένα μικρό success story της περιφέρειας. Παράγει ποιοτικά προϊόντα που φιλοδοξεί να τα διοχετεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, και αποτελεί αιμοδότη της τοπικής οικονομίας. Η ιστορία του συνεταιρισμού συμπίπτει εν πολλοίς με την ιστορία των Ελλήνων προσφύγων που ξεριζώθηκαν από την Ανατολική Ρωμυλία και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ιδρύοντας τη Νέα Αγχίαλο. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα, το 1918, δέκα χρόνια μετά τη μετεγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων. Οι τελευταίοι έφεραν μαζί τους την τεχνογνωσία της αμπελουργίας, την οποία κατάφεραν να αναπτύξουν και εδώ, χάρη στην εύφορη γη που τους υποδέχτηκε στη νέα τους ζωή.
Οι ετικέτες κρασιού της Δήμητρας
Όπως ήταν φυσικό, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οινοποιία. Το 1981 ο συνεταιρισμός παίρνει από το Υπουργείο Γεωργίας την άδεια για την εμφιάλωση κρασιού Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος. Το κρασί που κυκλοφορεί τότε στην αγορά φέρει την επωνυμία «Αγχίαλος». Στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, οι οποίες λειτουργούν από το 1988 στο 4ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ν. Αγχίαλου-Μικροθηβών, καταλήγει η παραγωγή σταφυλιών όλης της περιοχής. Συνολικά υπολογίζεται ότι περνούν ετησίως υπό επεξεργασία περίπου 5,5 εκατ. κιλά. Οι βασικές ποικιλίες κρασιού που παράγονται είναι Ροδίτης, Σαββατιανό, Συκιώτης, Μερλό και Σιράχ. Ιδιαίτερη φροντίδα έχουν αφιερώσει, ωστόσο, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού και στο τσίπουρο (με ή χωρίς γλυκάνισο), το οποίο υπό την ετικέτα Θεσσαλικό Τσίπουρο ξεχωρίζει για το άρωμα, αλλά και τη χαμηλή του περιεκτικότητα σε μεθανόλη.
Ο κ. Κίτσιος αναφέρει πιο συγκεκριμένα τα προϊόντα που ξεχωρίζουν από το portfolio του συνεταιρισμού: «Η πασίγνωστη Δημητρούλα, το λευκό ξηρό κρασί που προτιμούν με φανατισμό στην περιοχή μας και όχι μόνο. Επίσης το Καινούργιο, που είναι η νέα μας πρόταση στα κρασιά ευρείας κατανάλωση. Φυσικά υπάρχουν και οι σειρές κρασιών πολυτελείας όπως το Ποπ Ρούα Ματ, αλλά και το καταπληκτικό Φιλύρα που έχει έναν ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα. Άφησα τελευταίο το περίφημο Θεσσαλικό Τσίπουρο, το κορυφαίο τσίπουρο της Ελλάδας που φτάνει σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης και ήδη εξάγεται σε δύο ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σας αναφέρω εδώ ότι σύμφωνα με μελέτη Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που έχουμε στα χέρια μας, το Θεσσαλικό Τσίπουρο είναι μακράν το κορυφαίο από πλευράς υψηλού αρωματικού χαρακτήρα, αλλά και λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε μεθανόλη από τα δείγματα που εξετάστηκαν (130 συνολικά) από όλη την Ελλάδα».
Το Θεσσαλικό Τσίπουρο εξάγεται ήδη σε δύο χώρες, ενώ υπάρχουν σχέδια για επέκταση της εξαγωγής του
Ο κ. Κίτσιος βρίσκεται στο τιμόνι της Δήμητρας από το 1990. Το όραμά του για τον συνεταιρισμό περιλαμβάνει επέκταση των πωλήσεων των κρασιών του σε όλη την Ελλάδα, έχοντας βλέψεις και στο εξωτερικό. «Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επέκταση της παρουσίας και των κρασιών μας σε όλη την Επικράτεια. Ήδη από την αρχή του έτους ξεκίνησε η συνεργασία μας με την εταιρεία Vinalia που έχει αναλάβει αποκλειστικά τη διανομή και διάθεση όλων των προϊόντων μας σε όλη την επικράτεια εκτός της Θεσσαλίας. Η προσπάθεια μας για εξωστρέφεια είναι συνεχής και με χαρά σας ανακοινώνω ότι υπάρχει συνεχής ροή εξαγωγών προς Κύπρο-Βουλγαρία-Γερμανία. Επίσης, είμαστε κοντά σε συμφωνίες με άλλες χώρες όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και το Βέλγιο ενώ μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα προϊόντα μας θα φτάσουν μέχρι την Αυστραλία». Ίσως, λοιπόν, μέχρι τα 57 γενέθλια της Γιορτής Κρασιού να έχουμε περαιτέρω νέα για τη… διεθνή καριέρα των προϊόντων της Δήμητρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα