Τέχνη-χρηματιστήρια, σημειώσατε «1»
Τέχνη-χρηματιστήρια, σημειώσατε «1»
Κατά την τελευταία δεκαετία, ο δείκτης S&P 500 έφαγε τη... σκόνη των έργων τέχνης στο μέτωπο των αποδόσεων
Το καλό με ένα έργο του Άντι Γουόρχολ
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Τόζερ του περιοδικού 1843, κατά την τελευταία δεκαετία τα περισσότερα είδη τέχνης έχουν σημειώσει υψηλότερες αποδόσεις από τον δείκτη S&P 500, με την ψαλίδα σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, η αξία των έργων των Βέλγων ζωγράφων του 20ού αιώνα έχει αυξηθεί κατά 1.148% (στην κατηγορία δεσπόζει ο Ρενέ Μαγκρίτ, καθώς 22 έργα του έπιασαν έκαστο πάνω από 5 εκατ. δολάρια ή 4,4 εκατ. ευρώ), η αντίστοιχη των Ισπανών ζωγράφων του 20ού αιώνα κατά σχεδόν 500%, ενώ η μεταπολεμική τέχνη είδε την αξία της να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400%, έχοντας πουλήσει 26.931 έργα. Από την άλλη, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί μόλις κατά 33% έπειτα από το 2006.
είναι ότι δεν θα κάνει ποτέ ένα reverse split που θα σου προκαλέσει ξαφνικά ανυπολόγιστη χασούρα. Άσε που θα στολίσει καλύτερα τον τοίχο σου σε σύγκριση με ένα μάτσο πινακίδια μετοχών, εκτός και αν το τελευταίο αποτελεί έμπνευση ενός εκπροσώπου της αμερικανικής ποπ αρτ, επομένως πού ξέρεις, μπορεί και να αποτελέσει καλή επένδυση…Σύμφωνα με τον Τζέιμς Τόζερ του περιοδικού 1843, κατά την τελευταία δεκαετία τα περισσότερα είδη τέχνης έχουν σημειώσει υψηλότερες αποδόσεις από τον δείκτη S&P 500, με την ψαλίδα σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, η αξία των έργων των Βέλγων ζωγράφων του 20ού αιώνα έχει αυξηθεί κατά 1.148% (στην κατηγορία δεσπόζει ο Ρενέ Μαγκρίτ, καθώς 22 έργα του έπιασαν έκαστο πάνω από 5 εκατ. δολάρια ή 4,4 εκατ. ευρώ), η αντίστοιχη των Ισπανών ζωγράφων του 20ού αιώνα κατά σχεδόν 500%, ενώ η μεταπολεμική τέχνη είδε την αξία της να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400%, έχοντας πουλήσει 26.931 έργα. Από την άλλη, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί μόλις κατά 33% έπειτα από το 2006.
Οι Κινέζοι ζωγράφοι κάνουν διαδοχικά limit up
Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άνθιση της κινεζικής σύγχρονης τέχνης (η οποία κέρδισε πάνω από 100% στην ίδια περίοδο), η οποία συμβαδίζει με την ισχυρή οικονομική άνοδο της Κίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους 10 ζωγράφους που τα έργα τους προσέλκυσαν συνολικά πάνω από ένα δισ. δολάρια σε πλειστηριασμούς κατά την τελευταία δεκαετία βλέπουμε και δύο Κινέζους που δεν είναι και τόσο γνωστοί έξω από τη χώρα τους: τον Τσανγκ Νταγιάν (στην τρίτη θέση, με 2,03 δισ. δολάρια) και τον Κι Μπαϊσί (τέταρτη θέση με 1,91 δισ. δολάρια). Την κορυφή της σχετικής λίστας καταλαμβάνουν, ωστόσο, δύο Δυτικοί: ο Πάμπλο Πικάσο βρίσκεται στην πρώτη θέση (έσοδα 3,43 δισ. δολάρια), ενώ ακολουθεί πολύ κοντά ο Άντι Γουόρχολ στη δεύτερη (3,38 δισ. δολάρια).
Όσο για τη μέση τιμή ανά έργο τέχνης, στην κορυφή βρίσκεται ο Αμερικανός με καταγωγή από τη Λετονία Μαρκ Ρόθκο. Οι λάτρεις της τέχνης χρειάζονται 11,1 εκατ. για να αγοράσουν ένα έργο του. Πολύ πιο πίσω συναντάμε τον Κλοντ Μονέ (4,56 εκατ. δολάρια ανά έργο), ενώ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (4,28 εκατ.). Τις επόμενες δύο θέσεις καταλαμβάνουν αντίστοιχα ο Τζάκσον Πόλοκ (2,45 εκατ.) και ο Αμεντέο Μοντιλιάνι (2,01 εκατ.).
Και αν αναρωτιέστε αν υπάρχουν κατηγορίες που πήγαν χειρότερα από τον S&P 500, είχαμε δύο τέτοιες: τους Βρετανούς ζωγράφους του 17ου-19ου αιώνα, αλλά και τους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης. Οι Αμερικανοί ιμπρεσιονιστές είχαν πάνω-κάτω την ίδια απόδοση με τον δείκτη μετοχών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα