Το θέατρο ενώνει

Το θέατρο ενώνει

Ερασιτέχνες έφηβοι ηθοποιοί συνεργάζονται με ερασιτέχνες, μετανάστες, ενήλικες ηθοποιούς σε ένα ολοήμερο φεστιβάλ στον Βοτανικό με ελεύθερη είσοδο

Το θέατρο ενώνει

Ερασιτέχνες έφηβοι ηθοποιοί συνεργάζονται με ερασιτέχνες, μετανάστες, ενήλικες ηθοποιούς σε ένα ολοήμερο φεστιβάλ στον Βοτανικό με ελεύθερη είσοδο

Η ιδέα είναι απλή: για πρώτη φορά στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα, ερασιτέχνες, έφηβοι ηθοποιοί συνεργάζονται με ερασιτέχνες, μετανάστες, ενήλικες ηθοποιούς που ζουν και δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Στόχος να δημιουργήσουν δύο πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις, βασισμένες στο θέατρο της επινόησης (devised theater) με όχημα τους τον ενθουσιασμό και το «μοίρασμα» που μόνο η τέχνη μπορεί να προσφέρει.

Αυτό είναι λοιπόν το Υou.Th.i Festival, «ένα φεστιβάλ για τους νέους, το θέατρο, την ελεύθερη έκφραση, τη χαρά της διαφορετικότητας και της συνέργειας», όπως χαρακτηριστικά λένε οι διοργανωτές του. Εμείς συναντήσαμε την υπεύθυνη παραγωγής, Θεοδώρα Σάββα, και της απευθύναμε τα ερωτήματά μας. Ο λόγος σε αυτή:

Τι καινούργιο προσφέρει το Υou.Th.i Festival;

To Υou.Th.i Festival δίνει την δυνατότητα να συμπράξουν δημιουργικά άνθρωποι διαφορετικών εθνικών και πολιτισμικών background και ηλικιών με κύριο όχημα το θέατρο αλλά και άλλες μορφές τέχνης όπως η φωτογραφία. Για πρώτη φορά στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα συνεργάζονται Έλληνες έφηβοι και ενήλικες μετανάστες ερασιτέχνες ηθοποιοί για να δημιουργήσουν από κοινού δύο πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις με την μέθοδο του θεάτρου της επινόησης (devised theatre). Το Υοu.Th.i Festival είναι μια γιορτή ιστοριών, γλωσσών, αφηγήσεων, πολιτισμών, ταυτοτήτων - ένα δημιουργικό «χωνευτήρι» της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.

Τι θα περιέχει;

Θα περιλαμβάνει δύο θεατρικές παραστάσεις, δύο πρωτότυπα καλλιτεχνικά θεατρικά εργαστήρια (workshops) και μία έκθεση φωτογραφίας. Θα συμμετέχουν λοιπόν η Εφηβική Ομάδα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίων Αναργύρων με τη θεατρική Ομάδα ΚΡΑΜΑ του ΚΕΘΕΑ Mosaic που προετοιμάζουν μαζί τη μία θεατρική παράσταση. Την παράσταση σκηνοθετούν η Σοφία Κορώνη και η Ελένη Ζαχαροπούλου και τη δραματουργική υποστήριξη έχει αναλάβει η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου.

Στην δεύτερη παράστασή μας συνεργάζονται μία Ομάδα μαθητριών του Ομηρείου Λυκείου Νέας Σμύρνης με τη Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Μεταναστών. Σκηνοθετούν ο Ηλίας Βογιατζηδάκης και η Δάφνη Σοφιανοπούλου με τον Vincent van Meeren και τη δραματουργία έχει πάλι η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου. Επιπλέον, στο φεστιβάλ συμμετέχει ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του Βερολίνου, το Theater Maxim Gorki, συντελεστές του οποίου θα βρεθούν στην Αθήνα ειδικά για αυτό τον σκοπό, διοργανώνοντας ένα εργαστήριο με θέμα το σωματικό θέατρο.

Επίσης δύο σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου, ο Γιώργος Δάμπασης και η Σοφία Ιωαννίδη, οι οποίοι εδώ και χρόνια ασχολούνται με το θέατρο ως μέσο εμψύχωσης κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, θα διοργανώσουν ένα ακόμα εργαστήρι στα πλαίσια του φεστιβάλ με αυτό ακριβώς το θέμα. Τέλος, θα παρουσιαστεί μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας από τους Chloe Kritharas Devienne και Nadir Noori με θέμα το προσφυγικό.

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Αγάπη. Αγάπη για τους έφηβους, αγάπη για τους ενήλικες που τολμούν να ξαναγίνουν έφηβοι.

Ποιος είναι ο σκοπός του;

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να φέρει κοντά και να δώσει ευκαιρίες συνύπαρξης και δημιουργικής αλληλεπίδρασης με αφορμή την τέχνη σε ανθρώπους διαφορετικούς μεταξύ τους. Να σπάσουμε τα στερεότυπα και τις όποιες προκαταλήψεις κουβαλά ο καθένας μας απέναντι σε ό,τι δεν είναι ίδιο με αυτόν. Σκεφτήκαμε ότι η επαφή με την ιδέα της διαφορετικότητας θα έχει ευεργετική επίδραση σε επίπεδο διαμόρφωσης κοινωνικής συνείδησης και ανεκτικότητας - ιδιαίτερα για τους εφήβους που συμμετέχουν στο πρότζεκτ και οι οποίοι βέβαια βρίσκονται ακόμα σε μια εύπλαστη φάση διαμόρφωσης της προσωπικότητας και της κοσμοθεωρίας τους. Το μήνυμα του φεστιβάλ είναι ότι μέσα από την τέχνη γνωρίζουμε, αποδεχόμαστε και αγαπάμε οτιδήποτε μας κάνει να διαφέρουμε και ό,τι αυτό είναι κάτι ενδιαφέρων, φυσικό, όμορφο και επιθυμητό και σε καμία περίπτωση τρομακτικό. Μαθαίνουμε ότι η ζωή θα ήταν ανυπόφορα βαρετή αν ήμασταν όλοι ίδιοι.

Πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός ή σκοπεύετε να το καθιερώσετε;

Προς το παρόν, και ευρισκόμενοι ελάχιστες ημέρες πριν το φεστιβάλ, σκεφτόμαστε το τώρα δεδομένου ότι το You.Th.i Festival υλοποιείται με την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Το πρόγραμμα ονομάζεται Start: Youth Culture Initiatives in Greece, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Thessaloniki και τη Γερμανική Ένωση Κοινωνικο-πολιτισμικών Κέντρων. Άρα, το αν θα υπάρξει οικονομική δυνατότητα για να πραγματοποιηθεί και δεύτερη χρονιά δεν είναι κάτι που το γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή, είναι κάτι όμως που σίγουρα το θέλουμε. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ειπωθεί είναι ότι το You.Th.i Festival είναι μέρος ενός μεγαλύτερου εγχειρήματος - του You.Th.i Project το οποίο εκτός από το φεστιβάλ στοχεύει στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα δώσει φωνή σε μετανάστες και πρόσφυγες καλλιτέχνες από ολόκληρο το φάσμα των παραστατικών και εικαστικών τεχνών που ζουν στην Αθήνα. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν να παρουσιάζουν δείγματα δουλειάς τους ή ιδέες τους για καλλιτεχνικές συμπράξεις, προωθώντας το προσωπικό τους έργο, τον διαπολιτισμικό διάλογο και την αξία της αμοιβαίας ανταλλαγής και συνέργειας.

Στις ερωτήσεις μας δέχθηκε να απαντήσει και η Ελένη Ζαχαροπούλου, συν-σκηνοθέτρια της παράστασης «Ουρανός χωρίς διαβατήριο» και υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας ΚΡΑΜΑ του ΚΕΘΕΑ Μosaic.

Τι σε κινητοποίησε να συμμετέχεις στο φεστιβάλ;

Επιθυμία. Επιθυμία για δημιουργία. Όχι τόσο υπό την έννοια ενός σεναρίου ή μιας πρωτότυπης performance, όσο υπό την έννοια της δυναμικής. Του συγκερασμού τόσο διαφορετικών κομματιών του ανθρώπινου παζλ.

Αγάπη. Αγάπη για τους έφηβους, αγάπη για τους ενήλικες που τολμούν να ξαναγίνουν έφηβοι. Για τους ανθρώπους που δεν φοβούνται να «ανοίξουν», να γνωρίσουν, να αγγίξουν, να μοιραστούν, να χορέψουν ένα χορό που δεν ξέρουν, να τραγουδήσουν ένα τραγούδι που δεν καταλαβαίνουν, να γελάσουν, να νιώσουν, να ζήσουν.

Περιέργεια. Περιέργεια για το πώς άνθρωποι τόσο διαφορετικοί σε φυλή, ηλικία, φύλο και θρησκεία, μαζί, μπορούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν σαν να γνωρίζονταν από πάντα. Περιέργεια για το πώς εκρήγνυνται συναισθήματα και αισθήσεις ειλικρινείς και πως ο καθένας σαν αστέρι μοναδικό συν-ενώνεται και συν-δημιουργεί μια νέα αστρική οντότητα.

Τι αποτελέσματα προσδοκείς ότι θα έχει;

Ένα ταξίδι σε νέο γαλαξία. Και λέω γαλαξία γιατί στην παράστασή μας -τελικά- μετράμε αστέρια, χιλιομετρικές αποστάσεις που μας φέρνουν τόσο κοντά. Η έννοια «τόπος» διαστέλλεται και συστέλλεται μέσα από ένα απλό άγγιγμα, ένα ειλικρινές χαμόγελο, ένα αυθόρμητο γέλιο.

Σχέσεις ανθρώπων που σε άλλη περίπτωση ενδεχομένως να μη δημιουργούνταν ποτέ, μοίρασμα της προσωπικής μας ιστορίας και ανακάλυψης της κοινής μας πορείας. Αισθήσεις και συναισθήματα άλλαξαν χέρια, δόθηκαν, χαρίστηκαν. Συγκίνηση, γέλιο, αστεία, χαρά. Αποτελέσματα μη μετρήσιμα. Σε πείσμα των καιρών λοιπόν!

Info
Που : CΑRTEL Tεχνοχώρος (Αγ. Άννης & Μικέλη 4, Βοτανικός)
Πότε : Κυριακή, 10 Απριλίου 2016 , ώρες 10:00 - 20:00
Ώρες παραστάσεων : 17:00-18:00 και 18:30-19:30
Είσοδος : Δωρεάν (για την παρακολούθηση των παραστάσεων είναι δυνατή η κράτηση θέσης είτε την ημέρα του φεστιβάλ στο ταμείο του θεάτρου είτε στο info@youthi.gr).
Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας παρακαλείσθε να βρίσκεστε στον χώρο του θεάτρου τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έναρξη των παραστάσεων, είτε έχετε κάνει ηλεκτρονική κράτηση είτε όχι.
Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η εγγραφή στο www.festival.youthi.gr.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης