Η ιδέα είναι απλή: για πρώτη φορά στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα, ερασιτέχνες, έφηβοι ηθοποιοί συνεργάζονται με ερασιτέχνες, μετανάστες, ενήλικες ηθοποιούς που ζουν και δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Στόχος να δημιουργήσουν δύο πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις, βασισμένες στο θέατρο της επινόησης (devised theater) με όχημα τους τον ενθουσιασμό και το «μοίρασμα» που μόνο η τέχνη μπορεί να προσφέρει.
Αυτό είναι λοιπόν το Υou.Th.i Festival, «ένα φεστιβάλ για τους νέους, το θέατρο, την ελεύθερη έκφραση, τη χαρά της διαφορετικότητας και της συνέργειας», όπως χαρακτηριστικά λένε οι διοργανωτές του. Εμείς συναντήσαμε την υπεύθυνη παραγωγής, Θεοδώρα Σάββα, και της απευθύναμε τα ερωτήματά μας. Ο λόγος σε αυτή:
Τι καινούργιο προσφέρει το Υou.Th.i Festival;
To Υou.Th.i Festival δίνει την δυνατότητα να συμπράξουν δημιουργικά άνθρωποι διαφορετικών εθνικών και πολιτισμικών background και ηλικιών με κύριο όχημα το θέατρο αλλά και άλλες μορφές τέχνης όπως η φωτογραφία. Για πρώτη φορά στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα συνεργάζονται Έλληνες έφηβοι και ενήλικες μετανάστες ερασιτέχνες ηθοποιοί για να δημιουργήσουν από κοινού δύο πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις με την μέθοδο του θεάτρου της επινόησης (devised theatre). Το Υοu.Th.i Festival είναι μια γιορτή ιστοριών, γλωσσών, αφηγήσεων, πολιτισμών, ταυτοτήτων - ένα δημιουργικό «χωνευτήρι» της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.
Τι θα περιέχει;
Θα περιλαμβάνει δύο θεατρικές παραστάσεις, δύο πρωτότυπα καλλιτεχνικά θεατρικά εργαστήρια (workshops) και μία έκθεση φωτογραφίας. Θα συμμετέχουν λοιπόν η Εφηβική Ομάδα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίων Αναργύρων με τη θεατρική Ομάδα ΚΡΑΜΑ του ΚΕΘΕΑ Mosaic που προετοιμάζουν μαζί τη μία θεατρική παράσταση. Την παράσταση σκηνοθετούν η Σοφία Κορώνη και η Ελένη Ζαχαροπούλου και τη δραματουργική υποστήριξη έχει αναλάβει η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου.
Στην δεύτερη παράστασή μας συνεργάζονται μία Ομάδα μαθητριών του Ομηρείου Λυκείου Νέας Σμύρνης με τη Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Μεταναστών. Σκηνοθετούν ο Ηλίας Βογιατζηδάκης και η Δάφνη Σοφιανοπούλου με τον Vincent van Meeren και τη δραματουργία έχει πάλι η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου. Επιπλέον, στο φεστιβάλ συμμετέχει ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του Βερολίνου, το Theater Maxim Gorki, συντελεστές του οποίου θα βρεθούν στην Αθήνα ειδικά για αυτό τον σκοπό, διοργανώνοντας ένα εργαστήριο με θέμα το σωματικό θέατρο.
Επίσης δύο σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου, ο Γιώργος Δάμπασης και η Σοφία Ιωαννίδη, οι οποίοι εδώ και χρόνια ασχολούνται με το θέατρο ως μέσο εμψύχωσης κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, θα διοργανώσουν ένα ακόμα εργαστήρι στα πλαίσια του φεστιβάλ με αυτό ακριβώς το θέμα. Τέλος, θα παρουσιαστεί μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας από τους Chloe Kritharas Devienne και Nadir Noori με θέμα το προσφυγικό.