The Last Kingdom: Ο Πύργος του Ντάουντον συναντά τους Βίκινγκς

The Last Kingdom: Ο Πύργος του Ντάουντον συναντά τους Βίκινγκς

Η νέα σειρά του BBC χρησιμοποιεί τη συνταγή της επιτυχίας του “Game of thrones”, καταφέρνοντας όμως να δείξει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα

The Last Kingdom: Ο Πύργος του Ντάουντον συναντά τους Βίκινγκς
«Είμαι ο Ούτρεντ, γιος του Ούτρεντ, και αυτή είναι μία ιστορία βεντέτας. Είναι μία ιστορία για το πώς θα πάρω από τον εχθρό μου αυτό που ο νόμος λέει ότι είναι δικό μου. Και είναι η ιστορία μίας γυναίκας και του πατέρα της, ενός βασιλιά». Κάπως έτσι ξεκινά το “The last kingdom”, το πρώτο βιβλίο της best-seller σειράς ιστορικών μυθιστορημάτων “The Saxon Stories” του Μπέρναρντ Κόρνγουελ
. Αυτή είναι και σε αδρές γραμμές η βασική ιστορία της νέας σειράς του BBC, επίσης με τίτλο “The last kingdom”, με την οποία το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο θέλει να μπει και αυτό στα νερά του “Game of thrones”, δημιουργώντας όμως μία παραγωγή που είναι αρκετά διακριτή από την επιτυχημένη σειρά του HBO.

Κλείσιμο
Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και δύο εβδομάδες αργότερα στη Βρετανία. Προτού συνεχίσουμε όμως με την παρουσίασή της, θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι υπάρχουν spoilers για το πρώτο επεισόδιο. Εάν δεν γνωρίζετε για την ιστορία και δεν θέλετε να σας στερήσουμε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, παρακαλούμε να δείτε πρώτα το πρώτο επεισόδιο και μετά να επιστρέψετε. Θα σας περιμένουμε!



Η ιστορία ξεκινά στην Αγγλία του 866 μΧ., όταν οι Βίκινγκς ξεκινούν μία μεγάλης κλίμακας εισβολή για να υποτάξουν το νησί. Έτσι θα ξεκινήσει και η οδύσσεια του μικρού Ούτρεντ, γιος ενός από τους τρεις ηγεμόνες της Νορθουμβρίας (του πρώτου αγγλικού βασιλείου που θα βιώσει την οργή των Βίκινγκς) ο οποίος αναβαπτίζεται με το όνομα του πατέρα του (αρχικά ονομαζόταν Όσμπερτ), όταν ο μεγάλος αδελφός του σκοτώθηκε από τους εισβολείς. Ο πιτσιρικάς θα δει τον πατέρα του να πέφτει στη μάχη και τον εαυτό του να αιχμαλωτίζεται από τους Δανούς.

Ο Ούτρεντ θα μεγαλώσει με την οικογένεια του πολέμαρχου Ράγκναρ, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Ράγκναρ Λόθμπροκ, τον μυθικό βασιλιά που είναι ο βασικός ήρωας στη σειρά «Βίκινγκς» (αν και οι δύο σειρές συμπίπτουν χρονικά) . Από σκλάβος, το 10χρονο αγόρι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του ιδιοκτήτη του, ο οποίος τελικά θα τον μεγαλώσει σαν γιο του.


Οι Βίκινγκς δεν έχουν καθόλου φιλικές διαθέσεις

Αυτός ο ανέμελος οικογενειακός βίος θα διακοπεί επίσης βίαια, όταν ένας δυσαρεστημένος Δανός θα δολοφονήσει την οικογένειά του Ράγκναρ για να πάρει τη θέση του. Ο ενήλικος πια Ούτρεντ, ο οποίος έχασε τον τίτλο του από το σφετεριστή θείο του και τώρα έχει ενοχοποιηθεί για τον θάνατο του Ράγκναρ καταφεύγει στον Νότο και το Βασίλειο του Ουέσεξ, το τελευταίο από τα αγγλικά βασίλεια που δεν έχει υποταχθεί στους Βίκινγκς. Εκεί θα αναδειχτεί το βασικό του δίλημμα: είναι Δανός ή Σάξονας, τη στιγμή που και οι Δανοί και οι Σάξονες του συμπεριφέρονται σαν να είναι ξένος;

Στο Ουέσεξ θα συναντήσει τον Άλφρεντ, προσεχώς επικεφαλής του Βασιλείου. Ιστορικά, ο Άλφρεντ θα παίξει μεγάλο ρόλο στο χτίσιμο του αγγλικού κράτους (για αυτό ονομάστηκε και «Μέγας»), καθώς φιλοδοξεί να ενώσει όλα τα βασίλεια της χώρας σε ένα. Πιστός χριστιανός, ο Άλφρεντ θα αποκτήσει στην πραγματικότητα τη φήμη ενός καλλιεργημένου και ελεήμονα ανθρώπου, ο οποίος υποστήριξε την εκπαίδευση και βελτίωσε το νομικό σύστημα, τη στρατιωτική δομή και την ποιότητα ζωής των υπηκόων του. Για να τα κάνει όλα αυτά, βέβαια, ο Άλφρεντ έπρεπε να αντιμετωπίσει πρώτα τους εισβολείς. Και ο Ούτρεντ, έχοντας μεγαλώσει μαζί τους, έχει το κλειδί για τη νίκη.


Ο χαρισματικός Άλφρεντ είναι η τελευταία ελπίδα των Σαξόνων

Ανάμεσα σε όλα αυτά, βλέπουμε πάλι ένα γνώριμο δίπτυχο: βία και γυμνό. Ειδικά στο πρώτο επεισόδιο είναι σοκαριστική η μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι Δανοί στους ηττημένους: βιασμοί, αποκεφαλισμοί, σταυρώσεις απεικονίζονται με ένα λιγότερο «καλογυαλισμένο» τρόπο, όπως συνηθίζεται στη σειρά «Βίκινγκς», προκαλώντας φρίκη. Το γυμνό προσφέρεται με πιο φειδωλό τρόπο. Αρκούν αυτά τα στοιχεία για να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο “Game of thrones”;

Ο Μπέρναρντ Κόρνγουελ δίνει αρνητική απάντηση. Το “The last kingdom”, άλλωστε, δεν έχει δράκους και βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Αγγλίας: «Εάν ήμουν υπεύθυνος προγράμματος του BBC, θα έλεγα: ‘Παίδες, θέλουμε ένα ‘Game of thrones’, ας βάλουμε δράκους και στήθη’», επισημαίνει ο 71χρονος συγγραφέας, για να συμπληρώσει: «Όμως όσο και εάν λατρεύω τα βιβλία του Τζορτζ [Μάρτιν], δεν έχουν αυτή τη βάση στην πραγματικότητα. Τα δικά μου αφορούν την πραγματική ιστορία: τη δημιουργία της Αγγλίας».


Το εξώφυλλο του ομώνυμου βιβλίου, του πρώτου της σειράς "The Saxon stories"

Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και ο Νικ Μέρφι, ο σκηνοθέτης των δύο πρώτων επεισοδίων του “The last kingdom”: «Ο λόγος που είπα ναι [στο πρότζεκτ] ήταν επειδή είπαν ότι θα μου επιτρεπόταν να την κάνω να φαίνεται διαφορετική. Σε κανένα από τα στάδια της παραγωγής δεν ήλθε κάποιος να μου πει: ‘Μπορείς σε παρακαλώ να το κάνεις αυτό έτσι, επειδή έτσι το έκαναν και στο ‘Game of thrones’;’. Έχω την αυτοπεποίθηση ότι θα νιώσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία δική μας περιοχή».

Αντ’ αυτού, η σειρά δείχνει πως κινείται περισσότερο ανάμεσα στις σειρές «Ο Πύργος του Ντάουντον» και «Βίκινγκς». Οι δημιουργοί του «Πύργου» είναι, εξάλλου, αυτοί που υπογράφουν τη νέα σειρά και οι επιρροές τους είναι εμφανείς σε ορισμένες λεπτομέρειες, όπως στους γλυκανάλατους διαλόγους μεταξύ ζευγαριών.

Το “The last kingdom” έχει δύο βασικά ατού: τη στιβαρή και γρήγορη πλοκή που δεν θα σε κάνει να βαρεθείς (τουλάχιστον στα πρώτα επεισόδια) και το εξαιρετικό καστ. Πώς είναι, δηλαδή, το “The bastard executioner” που επίσης ξεκίνησε φέτος; Καμία σχέση! Ο Τομ Τέιλορ μας δίνει έναν νευρώδη πιτσιρικά Ούτρεντ που κερδίζει αμέσως τη συμπάθεια. Τη σκυτάλη παίρνει ο Αλεξάντερ Ντρέιμον, ο οποίος υποδύεται τον ενήλικα Ούτρεντ. Στο πρώτο επεισόδιο φαίνεται λίγο μαλθακός για τον ρόλο. Στο δεύτερο και το τρίτο επεισόδιο βελτιώνεται, ωστόσο, αρκετά για να σε κερδίσει.


Ο Ούτρεντ: Δανός για τους Σάξονες και Σάξονας για τους Δανούς. Ποια πλευρά θα επιλέξει ο ίδιος;

Το υποστηρικτικό καστ είναι επίσης ιδανικά επιλεγμένο. Σίγουρα την παράσταση κλέβει ο Ρούτγκερ Χάουερ, στον ρόλο του πατέρα του Ράγκναρ, Ραβν. «Ανέκαθεν ήθελα να παίξω έναν Βίκινγκ», λέει ο ηθοποιός για τον ρόλο του. «Για μένα [το “The last kingdom”] ήταν σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων μαζί με μία σκοτεινή πλευρά». Ιδιαίτερη εντύπωση αφήνει και ο πατέρας του μικρού Ούτρεντ, ο βασιλιάς Ούτρεντ (Μάθιου Μακφάντιεν), ένας ικανός ηγεμόνας που αποτελεί τη μοναδική πηγή ανησυχίας για τους Βίκινγκς. Ο Μακφάντιεν έχει ωστόσο τη μοίρα του Σον Μπιν στο “Game of thrones”: ενώ φαίνεται πως θα είναι ένας από τους βασικούς ήρωες, τελικά σκοτώνεται στη μάχη, 20 μόλις λεπτά από την εμφάνισή του (ένα ρεκόρ που θα ζήλευε και ο Σον Μπιν).

Πίσω στην πλευρά των Δανών, ιδιαίτερα επιβλητικός είναι ο Ράγκναρ (Πίτερ Γκάντζλερ), αλλά και ο πολέμαρχος Ούμπα (Ρούνε Τέμτε). Τέλος, ο Ντέιβιντ Ντόουσον μας δίνει έναν ορθολογιστή Άλφρεντ, την τελευταία ελπίδα των Σαξόνων.



Μέχρι στιγμής και εν αναμονή των “Jessica Jones” και “Into the badlands”, το “The last kingdom” είναι ίσως η καλύτερη σειρά που κυκλοφόρησε φέτος μετά το “Narcos” του Netflix. Και δεδομένου ότι όσο περνούν τα επεισόδια (ο κύκλος θα έχει συνολικά οκτώ), τόσο καλύτερη γίνεται και η σειρά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παραμείνει σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις μας.

Τι ακολουθεί για τις σειρές που κινούνται στο ίδιο πεδίο; Το “Beowulf”, που βασίζεται στον ομώνυμο αγγλικό έπος, αλλά και μία σειρά με… ελληνικό άρωμα: το “Troy: Fall of a City”, το οποίο αφηγείται την ιστορία από τη γέννηση του Πάρη μέχρι τον Τρωικό Πόλεμο, το οποίο επίσης θα προβληθεί από το BBC.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης