15 μυστικά για να επισκεφτείς πολλές χώρες σε λίγο χρόνο

15 μυστικά για να επισκεφτείς πολλές χώρες σε λίγο χρόνο

Ένας Νορβηγός… Φιλέας Φογκ εξέδωσε τον δικό του οδηγό για τους επίδοξους γυρολόγους

15 μυστικά για να επισκεφτείς πολλές χώρες σε λίγο χρόνο
Ο Γκούναρ Γκάρφορς έχει στο ενεργητικό του μία σειρά από ρεκόρ. Και όλα έχουν να κάνουν με τα ταξίδια. Στις 8 Μαΐου 2013 και μέσα σε ένα διάστημα δεκαετίας κατάφερε να ταξιδέψει όλες τις χώρες (και τις 198: τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ συν το Βατικανό, την Παλαιστίνη, το Κόσοβο, την Ταϊβάν και τη Δυτική Σαχάρα) του κόσμου. Έτσι, στην ηλικία των 37 ετών έγινε ο νεότερος ταξιδιώτης που κατάφερε κάτι τέτοιο. Το επίτευγμά του, μάλιστα, παίρνει άλλες διαστάσεις, εάν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό το έκανε ενώ παράλληλα εργαζόταν σε μία δουλειά πλήρους απασχόλησης στη Νορβηγική Κρατική Τηλεόραση.

Ανάμεσα στα άλλα κατορθώματά του, ο Γκούναρ κατέχει ένα Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες, καθώς το 2012 επισκέφτηκε πέντε χώρες σε πέντε διαφορετικές ηπείρους μέσα σε μόλις μία ημέρα. Το 2014 κατάφερε επίσης να επισκεφτεί 19 χώρες μέσα σε μία μόνο ημέρα, ξεκινώντας από την Ελλάδα για να φτάσει στο Λίχτενσταϊν - ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ. Ο ίδιος έγραψε και ένα βιβλίο με τις περιπέτειές του, με τον ευφάνταστο τίτλο “198: How I ran out of countries” («198: πώς έμεινα από χώρες»).
Κλείσιμο



Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Γκούναρ είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να σε συμβουλεύσει εάν δουλεύεις και θέλεις να επισκεφτείς όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες σε αυτή τη ζωή, αλλά δεν ξέρεις πώς να το κάνεις. Έτσι, ο Νορβηγός ταξιδευτής ανάρτησε χθες, Πέμπτη, στην ιστοσελίδα του μία σειρά από tips προς αυτή την κατεύθυνση. Ακολουθούν τα 15 πιο σημαντικά.

1. Μπορείς να ταξιδέψεις αρκετά μακριά μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Και κάθε χρόνος έχει 52 από αυτά. Μέσα σε μία χρονιά έχω χρησιμοποιήσει περισσότερα από 30 σαββατοκύριακα για να ταξιδέψω.


Ιορδανία

2. «Κόλλησε» ρεπό πριν ή μετά το σαββατοκύριακο ή την άδειά σου για να έχεις περισσότερο διαθέσιμο χρόνο για ταξίδι.

3. Η επιστροφή το βράδυ της Κυριακής είναι τέλεια, ειδικά εάν μπορείς να κοιμάσαι μέσα στο αεροπλάνο (εάν όχι, σκέψου να πάρεις ένα ηρεμιστικό). Έτσι, θα επιστρέψεις νωρίς το πρωί και μπορείς να πεταχτείς από το σπίτι σου για ένα ντους (εκτός εάν υπάρχουν εγκαταστάσεις στο γραφείο) και να πας κατ’ ευθείαν στη δουλειά.


Ανταρκτική

4. Ταξίδεψε μόνο με τη χειραποσκευή σου. Είναι ελαφρύτερη και εξοικονομεί χρόνο. Επίσης, είναι φιλικότερο στο περιβάλλον να ταξιδέψεις μόνο με τα στοιχειώδη, ενώ μπορείς να αγοράσεις ρούχα εκεί που θα πας. Θα είσαι περισσότερο χαλαρός και θα μοιάζεις περισσότερο με ντόπιο, παρά με τουρίστα. Τέλος, είναι φθηνότερο, εάν η αεροπορική με την οποία ταξιδεύεις χρεώνει έξτρα τις αποσκευές.

5. Χρησιμοποίησε μία θέση σαν κρεβάτι. Είτε είσαι σε αεροπλάνο είτε σε λεωφορείο, πλοίο ή τρένο, μπορείς πας από το σημείο Α στο σημείο Β ενώ κοιμάσαι. Γλιτώνεις έξοδα διαμονής και ξυπνάς σε ένα καινούργιο μέρος.

6. Κάνε ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια του… ταξιδιού σου. Είναι πολύ πιθανό ότι ούτως ή άλλως θα χρειαστεί να μετακινηθείς. Επομένως, αντί να περιμένεις για ώρες σε ένα αεροδρόμιο, μείνε μία-δύο μέρες παραπάνω στον προορισμό σου και επισκέψου μία άλλη χώρα. Μπορεί αυτή να σου αρέσει περισσότερο από τον αρχικό προορισμό σου.


Μπουτάν

7. Αντί να πετάξεις με μία απευθείας πτήση, πέτα στον προορισμό σου με στάση σε μία ενδιάμεση χώρα. Μείνε λίγο παραπάνω στην τελευταία ή εξερεύνησέ τη για λίγες ώρες. Ούτως ή άλλως οι πτήσεις με ενδιάμεσους σταθμούς είναι φθηνότερες.

8. Μπορεί να σου προκαλέσει έκπληξη, όμως η γη είναι στρογγυλή. Αντί να πηγαίνεις μπρος-πίσω, ταξίδεψε γύρω από αυτή. Εάν πρέπει να πας σε μία άλλη ήπειρο για δουλειά ή για διακοπές, συνέχισε γύρω από τον κόσμο για να δεις ορισμένα καινούργια μέρη. Μπορεί να χρειαστείς περισσότερη άδεια, όμως θα δεις χώρες και μέρη πολύ μακρινά χωρίς να το παρακάνεις. Υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, επομένως μπορείς να ταξιδέψεις γύρω από τον κόσμο κλείνοντας σχετικά φτηνά αεροπορικά εισιτήρια μονής διαδρομής.


Ελλάδα

9. Πάρε άδεια αμέσως πριν (ή μετά) από ένα ταξίδι για τη δουλειά σου. Πιθανότατα ο εργοδότης σου να καλύψει το εισιτήριο προς τον προορισμό σου ή για την επιστροφή μία εβδομάδα νωρίτερα (ή αργότερα), αρκεί να μην του κοστίσει τίποτα παραπάνω.


Ιράν

10. Εάν μπορείς, ταξίδεψε με λεωφορείο, τρένο ή πλοίο αντί για αεροπλάνο. Έτσι θα περάσεις από περισσότερες χώρες. Σιγουρέψου ότι θα σταματήσεις και θα τις εξερευνήσεις.

11. Κοίτα εκ των προτέρων τον χάρτη. Μπορεί να υπάρχει μία ή περισσότερες χώρες κοντά στον προορισμό σου που μπορείς να επισκεφτείς με μία ημερήσια εκδρομή.

12. Με μία κάρτα Interrail για τους Ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους μπορείς να ταξιδέψεις πολλές χώρες σε ένα μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα.


Χιλή

13. Μη γίνεσαι πρόβατο. Τόλμησε να είσαι διαφορετικός. Ταξίδεψε σε ασυνήθιστα μέρη και απόφυγε ουρές, γεμάτες πτήσεις, ακριβά εισιτήρια, ξενοδοχεία με μικρή διαθεσιμότητα και την πιθανότητα να συναντήσεις τον αντιπαθή γείτονά σου στο εστιατόριο.

14. Εγγράψου σε προγράμματα επιβράβευσης αεροπορικών εταιρειών και κέρδισε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή σε ξενοδοχεία. Πόντους μπορείς να κερδίσεις και με τη χρήση πιστωτικής κάρτας και τη διαμονή σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία.

15. Κάνε αίτηση για βίζα για τη χώρα που θέλεις να επισκεφτείς σε μία γειτονική προς αυτή χώρα. Σου γλιτώνει χρόνο και χρήμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης