Αρμοί της Εξουσίας ή Πολιτικό ψέμα ;
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Αρμοί της Εξουσίας ή Πολιτικό ψέμα ;

Πολύ πρόσφατα , ο προηγούμενος πρωθυπουργός της χώρας, σε κρίση αυτοκριτικής και αιτιολόγησης της αποτυχίας της παράταξής του στις πρόσφατες εκλογές, αναφέρθηκε και σε αρμούς της εξουσίας , διερωτώμενος “Πώς θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας…

”.Δηλαδή, πως θα καταφέρει η κυβέρνησή του, να ελέγξει τις ανεξάρτητες αρχές που αποτελούν πυλώνες και εγγύηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, και κυρίως την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δηλαδή, δυστυχώς, αντί να προβεί σε μια γενναία αυτοκριτική τής αποτυχίας , επέλεξε την εύκολη ,αλλά όχι γενναία επωδό: “δεν φταίω εγώ για την αποτυχία της κυβέρνησής μου, αλλά αυτοί που με υπονόμευσαν…Οι αρμοί της εξουσίας, που δεν κράτησαν στεγανό τον κυβερνητικό μηχανισμό και την κυβερνητική αυθαιρεσία. Δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Άρειος Πάγος , το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, οι ανεξάρτητες αρχές.

Η στεγανοποίηση αυτών των αρμών διαρροής κατά τον προηγούμενο πρωθυπουργό, θα διευκολύνει σε περίπτωση επανόδου του στην εξουσία, την κυβερνησιμότητα , αλλά με ένα τρόπο που θα θυμίζει μακρινό παρελθόν και που σήμερα, μόνο σε ελάχιστες χώρες του τρίτου κόσμου εφαρμόζεται. Ένα τρόπο διακυβέρνησης , που οι κυβερνώντες θα αποφασίζουν και οι αποφάσεις τους δεν θα υπόκεινται σε κανένα έλεγχο .

Ένα τρόπο διακυβέρνησης, που οι πολίτες και ιδιαίτερα οι αδύνατοι, θα είναι ανυπεράσπιστοι στην κάθε μορφής αυθαιρεσία των κυβερνώντων.

Η αυτοκριτική της αποτυχίας όμως, θα μπορούσε να εστιασθεί σε πραγματικά γεγονότα. Να εστιασθεί στο πολιτικό ψέμα . Στο πολιτικό ψέμα που με κύριο όχημα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε την ψήφο του λαού και κατέλαβε την εξουσία.

-Ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις ,που θύμιζαν πολύ παλαιότερες εποχές της πολιτικής μας ζωής. Υποσχέσεις σε όλους και για όλα . Υποσχέσεις για ευημερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη , εθνική υπερηφάνεια, διαφάνεια, κάθαρση του πολιτικού συστήματος και της κοινωνικής ζωής από κάθε τι το τοξικό.

-Ψεύτικες μετεκλογικές αιτιάσεις, στην προσπάθεια κάλυψης της ανικανότητας, της αναποτελεσματικότητας και τελικά της αποτυχίας, με επίρριψη των ευθυνών στους “άλλους

Στους προηγούμενους, στους ξένους, στα ΜΜΕ , στους οικονομικά ισχυρούς. 

Το πολιτικό ψέμα επομένως, είναι στο πυρήνα της αποτυχίας της “πρώτης φοράς αριστερά” που ταλαιπώρησε την χώρα και που το τίμημα θα πληρώνει ο λαός για δεκαετίες.

Το πολιτικό ψέμα, που ακόμα η επιστήμη δεν μπορεί με ασφάλεια να διαγνώσει! Αλλά που υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα , ότι στο ορατό μέλλον θα μπορέσει να το κάνει με ασφάλεια.

Κλείσιμο
Δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια επιστημονική μελέτη από μεγάλο Αμερικανικό πανεπιστήμιο. Στην μελέτη αυτή, διαπιστώθηκε ότι σε αυτούς που λένε ψέματα, μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Ειδικότερα ,για να διερευνήσουν οι επιστήμονες τι συνέβαινε στον εγκέφαλο εθελοντών, τους υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αμυγδαλή, δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για ορισμένα από τα συναισθήματά του ανθρώπου, ενεργοποιείτο όταν οι συμμετέχοντες στην μελέτη έλεγαν ψέματα. Το πλέον εντυπωσιακό ήταν, ότι μετά από κάθε νέο μεγαλύτερο ψέμα που έλεγαν, η αντίδραση της αμυγδαλής μειωνόταν. Δηλαδή προσαρμοζόταν ο εγκέφαλος τους στα ψέματα!

Επομένως σήμερα, έχουμε επιστημονικές αποδείξεις, ότι ενδεχόμενα μια σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος, όπως είναι η μαγνητική τομογραφία, μπορεί να ανιχνεύσει με αντικειμενικό τρόπο, αυτούς που κατ’ εξακολούθηση λένε ψέματα!

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου αστοχεί σε ορισμένες περιπτώσεις, σίγουρα στο άμεσο μέλλον, άλλες νεότερες απεικονιστικές τεχνικές, θα δώσουν οριστική λύση στην ανίχνευση, με αντικειμενικό τρόπο, αυτών που ψεύδονται.

Όπως γίνεται αντιληπτό, φαίνεται ότι θα μπούμε σε μια νέα εποχή, που η ανίχνευση αυτών που λένε ψέματα δεν θα βασίζεται σε όρκους, σε ανακριτικές μεθόδους ή σε ψυχολογικά τεστ, αλλά σε μεθόδους απεικόνισης του εγκεφάλου, που δεν θα αφήνουν καμία αμφιβολία για την διάγνωση του ψέματος.

Και βέβαια στην διάγνωση του πολιτικού ψέματος. Γιατί το ψέμα αυτό , έχει πολλές φορές ολέθριες επιπτώσεις στον λαό!

*Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK