Tοξικοί καιροί, τοξικά ήθη
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Tοξικοί καιροί, τοξικά ήθη

…Η Δημοκρατία , το πολίτευμα που εμείς οι Έλληνες επινοήσαμε , αναμφίβολα αποτελεί το δικαιότερο, και μακροβιότερο σύστημα διακυβέρνησης των λαών. Όποιο άλλο σύστημα επιχειρήθηκε να αντικαταστήσει την δημοκρατία, ήταν βραχύβιο, αναποτελεσματικό και επομένως καταδικασμένο σε αποτυχία. 

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η δημοκρατικές δομές, είναι οι πλέον συμβατές με την ανθρώπινη φύση, γιατί συνδυάζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελευθερία του ατόμου με την λειτουργία του μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο…

Κατά την διαδρομή της ιστορίας, στην αρχαία Ελλάδα και αργότερα, χρονικές περίοδοι κατάλυσης της Δημοκρατίας , υπήρξαν αρκετές. Και αυτό ήταν αποτέλεσμα των βαθμών ελευθερίας ,που από την θεμελιώδη δομή του δίνει αυτό το πολίτευμα σε μεμονωμένους πολίτες, σε ομάδες πολιτών ,αλλά και σε πολιτικούς σχηματισμούς. Κατάχρηση αυτών των βαθμών ελευθερίας , μπορεί να την υπονομεύσουν.

…Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία π,χ. , πριν από δύο χιλιάδες χρόνια περίπου, η δημοκρατία της εποχής εκείνης δοκιμαζόταν από συνομωσίες, διχασμούς, εμφυλίους πολέμους .

Το έτος 63 π.Χ. σε μια ταραγμένηπερίοδο, ο Κατιλίνας, αποτυγχάνει για δεύτερη φορά να εκλεγεί στο αξίωμα του υπάτου. Οι φιλοδοξίες του όμως και το πάθος για εξουσία ,τον οδηγούν στο να οργανώσει μια συνωμοσία, για την ανατροπή του πολιτεύματος. O ύπατος που έχει εκλεγεί, ο Κικέρωνας , ενημερώνεται για την συνομωσία και την απόπειρα εναντίον του . Συγκαλεί την επομένη ημέρα τη σύγκλητο και αποκαλύπτει την συνωμοσία, εκφωνώντας τον περίφημο πρώτο του λόγο κατά του Κατιλίνα . Σε αυτόν, ο ρήτορας αναφέρεται στα σχέδια του αντιπάλου του, υπογραμμίζει ότι πλέον είναι γνωστά και τον καλεί να εγκαταλείψει την πόλη. Ανάμεσα στα άλλα αναφωνεί και το περίφημο “o tempora o mores” (Ω καιροί, ω ήθη), αναφερόμενος στον Κατιλίνα, που ενώ γνωρίζει ότι οι δολοπλοκίες του έχουν μαθευτεί, παραμένει με θράσος μέσα στη σύγκλητο και στην πόλη.

…Στην εποχή μας και στην πατρίδα μας, κυρίως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, εξωθεσμικά κέντρα μέσα από την χώρα μας , αλλά και εκτός από αυτή, προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή αλλά και το πολίτευμα…

Θεσμικοί παράγοντες από την νομοθετική, την εκτελεστική και την δικαστική εξουσία, πέρασαν πολλές φορές τις “κόκκινες γραμμές” του διαχωρισμού και προσπάθησαν να επηρεάσουν την πολιτική ζωή του τόπου, ευτελίζοντας το λειτούργημα που η δημοκρατία τους είχε αναθέσει…

Κλείσιμο
Πολιτικοί διεπλάκησαν με εξωθερμικά κέντρα, δημιουργώντας δεσμούς ανομίας και εξάρτησης που είχαν αναγάγει την κατάληψη της εξουσίας ως αυτοσκοπό.

Πολιτικοί σχηματισμοί περιχαρακώθηκαν μέσα σε επίπλαστους σοσιαλιστικούς ιδεολογικούς μανδύες και κατέκτησαν την εξουσία. Και το χειρότερο, κρατήθηκαν σε αυτήν με κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο, με βαρύτατο πολλές φορές τίμημα, για τα συμφέροντα της πατρίδας…

Μετά το έτος 2015 ,το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η κυβέρνηση που απέρχεται , αφού κατέλαβε την εξουσία με την λαική ψήφο, χρησιμοποιώντας όμως κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, υποσχόμενη τα πάντα στους πάντες, απειλώντας, διχάζοντας, συκοφαντώντας και διαστρέφοντας την ζοφερή πραγματικότητα, προσπαθεί ακόμα και σήμερα, μάταια κρατηθεί στην εξουσία …

-Προαναγγελίες φυλακίσεων πολιτικών αντιπάλων, συνεχείς εξεταστικές επιτροπές για διερεύνηση σκανδάλων με αμφιλεγόμενα μονομερή «καταδικαστικά» πορίσματα.

-Ενδοκυβερνητικές “διαφωνίες” υπουργών και στελεχών σε κρίσιμα εθνικά και κοινωνικά θέματα, με προφανή στόχο την κάλυψη των επιθυμιών , όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μερίδας των ψηφοφόρων .
-Συνταγματική αναθεώρηση.

-Όψιμη αγάπη για την απλή αναλογική, παρότι την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, η παρούσα κυβέρνηση την απέκτησε με το ισχύον σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

-Όψιμη αγάπη για την εκκλησία.

- Σωρεία νομοθετημάτων με καθαρά φωτογραφικό χαρακτήρα, που ποτέ καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε επιχειρήσει να φέρει στη βουλή..
Και ο πολύπαθος Ελληνικός λαός , σε κατάσταση αμηχανίας, ακόμα και κατατονίας που έχει περιέλθει, κυρίως από την οικονομική κατάρρευση, παρακολουθεί τα γεγονότα.
Παρακολουθεί συνωμοσιολογίες, καταγγελίες, συκοφαντίες , ύβρεις και απαξίωση πολιτικών αντιπάλων. Ακούει υποσχέσεις και τις εξαγγελίες …

Παρακολουθεί πρώην κορυφαίους υπουργούς να “θυμούνται” μετά την απομάκρυνσή τους ή την παραίτησή τους και να δημοσιοποιούν, απίστευτους διαλόγους με τον πρωθυπουργό! Και μάλιστα ένας από αυτούς ,να διατείνεται ότι διαθέτει μαγνητοφωνημένα στοιχεία , όχι μόνο από αυτούς τους διαλόγους, αλλά και από τις συνεδριάσεις του Eurogroup που συμμετείχε εκπροσωπώντας την χώρα μας!

Και σε αυτό το τοξικό περιβάλλον, τα ΜΜΕ , μέσα από τις συμπληγάδες της αντικειμενικής ενημέρωσης από την μία και της τηλεθέασης από την άλλη, να προσπαθούν να ισορροπήσουν και να κρατηθούν στο λειτούργημα που η Δημοκρατία τα έχει τάξει…

… Η κραυγή του μεγάλου Ρωμαίου ρήτορα και πολιτικού, του Κικέρωνα, είναι επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε, για την πατρίδα μας σήμερα.
“ Ω καιροί, ω ήθη”.

Αλλά επειδή στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα,
την διέξοδο οφείλει να την δώσει δημοκρατικά , για μια ακόμα φορά, ο ελληνικός λαός…
Στις 7 Ιουλίου , η πατρίδα μας αλλάζει σελίδα…
Μπαίνει σε νέα ελπιδοφόρα εποχή.
Χωρίς δημαγωγίες και λαϊκισμούς…
Χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις
Χωρίς εμπόριο ελπίδας…
Χωρίς ευτελισμό της πολιτικής ζωής…
Χωρίς τα νέα τοξικά ήθη που δηλητηρίασαν τα τελευταία χρόνια τον λαό και το έθνος μας!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ