Οι προκλήσεις του φθινοπώρου
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Οι προκλήσεις του φθινοπώρου

Στην πρώτη φθινοπωρινή δημοσκόπηση, μετά και την ολοκλήρωση της ΔΕΘ, καταγράφονται αξιοσημείωτες μεταβολές στις απόψεις και τις αξιολογήσεις της κοινής γνώμης. Οι μεταβολές αυτές, παρότι είναι πιο αισθητές σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, δεν αλλάζουν τις βασικές παραδοχές των πολιτικών συσχετισμών

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να συγκεντρώνει θετικές αξιολογήσεις, υψηλότερες της προ διετίας εκλογικής της επίδοσης, ο πρωθυπουργός κυριαρχεί έναντι των αντιπάλων του και η Ν.Δ. προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Ωστόσο, μετά από ένα δύσκολο ομολογουμένως καλοκαιρινό τρίμηνο η κυβερνητική παράταξη δεν έμεινε αλώβητη. Τα σημάδια φθοράς στην εικόνα της κυβέρνησης, απώλειας πολιτικού κεφαλαίου και δημοσκοπικής απήχησης είναι εμφανή. Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φαίνεται να βελτίωσε τις εντυπώσεις από την αρνητική συγκυρία, χωρίς, όμως, να τις εξαλείψει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια μακρά περίοδο αδυναμίας να κεφαλαιοποιήσει τις όποιες αστοχίες της κυβέρνησης, εμφανίζει μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αισθητά σημάδια βελτίωσης τόσο στους ποιοτικούς δείκτες όσο και στην πρόθεση ψήφου. Ενισχύει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, βελτιώνει την προβληματική εδώ και καιρό εκλογική του επίδοση, αυξάνει τη δημοτικότητα του αρχηγού του και την ικανοποίηση από την αντιπολιτευτική τακτική του.

Παρά την κυβερνητική φθορά και την παράλληλη δημοσκοπική βελτίωση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, η πολιτική υπεροχή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι ισχυρή σε όλους τους δημοκοπικούς δείκτες.

Οι θετικές γνώμες για την έως τώρα θητεία της κυβέρνησης καταγράφονται διπλάσιες σε σχέση με τις αντίστοιχες για την αντιπολιτευτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καλύτερος πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα και η σημερινή κυβέρνηση κρίνεται πως μπορεί καλύτερα από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί την οικονομική ανάπτυξη, τη στήριξη της μεσαίας τάξης, την υγειονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές συνέπειές της.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεγαλύτερη από αυτήντων εκλογών του 2019, λόγω της διείσδυσής στον λεγόμενο χώρο του Κέντρου, και η παράσταση νίκης στις επόμενες εκλογές είναι συντριπτικά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Το ενδεχόμενο της πολιτικής αλλαγής δεν φαίνεται να είναι κυρίαρχο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, ούτε προβάλλει ως πιθανό ενδεχόμενο για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκόμισαν οφέλη από την παρουσία τους στη ΔΕΘ πετυχαίνοντας τους στόχους τους. Από τη μεταξύ τους σύγκριση περισσότερο κερδισμένος βγαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παρουσία του ικανοποίησε περισσότερους και οι εξαγγελίες του κρίθηκαν πιο ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες από το πολιτικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές. Το εκλογικό του ακροατήριο, που εξακολουθεί να εμφανίζεται πιο δεκτικό στις κυβερνητικές επιλογές και με ισχυρές ενστάσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τηρεί στάση αναμονής για τις τελικές επιλογές του εν όψει των εσωκομματικών διαδικασιών που θα κρίνουν την ηγεσία του Κινήματος.

Το ΚΚΕ, αν και εμφανίζεται με σταθερά ποσοστά, καταγράφει βελτίωση της δημοτικότητας του Δημήτρη Κουτσούμπα, που σε αυτή την έρευνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα δημοφιλίας. Ενισχυμένη καταγράφεται και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ιδιαίτερα στην ομάδα των μη εμβολιασμένων.

Κλείσιμο
Μέσα στους επόμενους μήνες θα φανούν τόσο η κατεύθυνση όσο και η ένταση των τάσεων της κοινής γνώμης που σκιαγραφούνται στην παρούσα έρευνα. Η πορεία της οικονομίας, η αντιμετώπιση των διεθνών ανατιμήσεων, η εξέλιξη της πανδημίας, η στήριξη των πληγεισών κοινωνικών ομάδων, τα εθνικά θέματα, το Μεταναστευτικό, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η αντιμετώπιση πιθανών απρόβλεπτων συμβάντων θα κρίνουν τη συνέχεια. Θα ενισχύσουν την πεποίθηση πως η Ελλάδα αλλάζει ή την πρόταση για μια νέα αρχή;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK