Οι ευρωεκλογές απέκτησαν ενδιαφέρον
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Οι ευρωεκλογές απέκτησαν ενδιαφέρον

Στην Πολιτική Κοινωνιολογία οι ευρωεκλογές αναφέρονται ως αναμέτρηση «δεύτερης τάξης», λόγω του ότι συνήθως κρίνονται λιγότερα σε σχέση με τα επίδικα των βουλευτικών εκλογών

Ωστόσο οι επερχόμενες εκλογές, αν και κανείς δεν αναρωτιέται για τον νικητή, αποκτούν αυξημένο εγχώριο ενδιαφέρον και κρισιμότητα για μια σειρά από λόγους.

Ο πρώτος λόγος αφορά την εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας. Ενα ποσοστό άνω του 33% και με σημαντική διαφορά από τον όποιο δεύτερο δεν θα απειλήσει την κυριαρχία της, τις επιλογές της, αλλά και γενικότερα τη σταθερότητα στα πολιτικά δρώμενα. Αλλωστε, μετά το 33,12% που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, σε μόλις ενάμιση μήνα στις βουλευτικές που ακολούθησαν έλαβε 39,85%.

Στην περίπτωση όμως που, είτε λόγω της χαλαρότητας της ψήφου είτε λόγω της πρόθεσης αποστολής διαφόρων μηνυμάτων, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος καταγραφεί κάτω από αυτόν τον νοητό πήχη του 33%, μια τέτοια εκλογική επίδοση θα επιτρέψει πολλαπλές ερμηνείες - μεταξύ των οποίων και η αμφισβήτηση του κατά πόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να απολαμβάνει τη λαϊκή υποστήριξη. Σε αυτό το ενδεχόμενο η χώρα είναι πιθανό να θεωρηθεί πως έχει εκτός από αδύνατη αντιπολίτευση και αδύναμη κυβέρνηση - με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για να αποφύγει η κυβέρνηση αυτή την πιθανότητα θα πρέπει να πείσει τους Ελληνες πολίτες που βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μια ευκαιρία να της στείλουν ένα μήνυμα ότι έλαβε το μήνυμα πριν φτάσουμε στις ευρωεκλογές.

Ο δεύτερος λόγος ενδιαφέροντος και κρισιμότητας αυτών των εκλογών αφορά την Κεντροαριστερά. Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου θα καταγραφεί η συνολική απήχηση των κομμάτων του συγκεκριμένου χώρου, οι μεταξύ τους συσχετισμοί, καθώς και θα δρομολογηθούν οι μελλοντικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της Κεντροαριστεράς.
Στις ευρωεκλογές κρίνονται για την Κεντροαριστερά πολλά περισσότερα από το ποιο θα βγει δεύτερο κόμμα.

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί και η για πρώτη φορά καταγραφή των ποσοστών των νέων κομμάτων όπως της Νέας Αριστεράς, των Δημοκρατών του Ανδρέα Λοβέρδου, του Κόσμου του Πέτρου Κόκκαλη αλλά και η επίδοση του ΚΚΕ στις δημοσκοπήσεις, που εμφανίζεται ενισχυμένο και χωρίς απώλειες από τις πρόσφατες viral δηλώσεις Κουτσούμπα στη Βουλή.

Ο τρίτος λόγος ενδιαφέροντος αφορά τον χώρο δεξιότερα της Ν.Δ. Σε αυτές τις εκλογές θα φανεί ποια είναι την τρέχουσα περίοδο η συνολική απήχηση του χώρου και ποια πολιτική του έκφραση θα προτιμήσουν οι ψηφοφόροι που ανήκουν σε αυτόν. Προς το παρόν, φαίνεται να ξεχωρίζει των άλλων και να ενισχύεται η Ελληνική Λύση, εισπράττοντας κυρίως από τα όμορα κόμματα, ωστόσο στην εξίσωση εισέρχονται πλέον και άλλοι σχηματισμοί που διεκδικούν με παρόμοια ατζέντα την ψήφο των πολιτών, όπως η Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με τον Φίλιππο Καμπούρη, οι Πατριώτες του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, η Εθνική Ομάδα του Κωστή Αϊβαλιώτη κ.ά. Το πού θα οδηγήσουν ο συνωστισμός και ο πολυκερματισμός του χώρου και κυρίως ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε αυτόν θα κριθούν σε αυτές τις κάλπες.

Οι επικείμενες ευρωεκλογές φαίνεται να μην έχουν ισχυρό κεντρικό διακύβευμα. Περιλαμβάνουν ωστόσο αρκετά δευτερεύοντα ζητήματα, με ιδιαίτερη σημασία για τις εγχώριες εξελίξεις.

Παράξενες εκλογές. Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, με ρευστές συμπεριφορές ευρωεκλογών, αλλά τα επακόλουθα αυτής της ψήφου μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της χώρας περισσότερο απ’ ό,τι οι συνήθεις αναμετρήσεις δεύτερης τάξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK