Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν

Το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης των κομμάτων και το ισχυρό κλίμα πόλωσης που επικρατεί δυσαρεστούν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης

Ωστόσο, οι υψηλοί τόνοι στην πολιτική διαμάχη και οι πολιτικές συγκρούσεις φαίνεται να ευνοούν τους δύο βασικούς μονομάχους. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν την εκλογική τους απήχηση κατά 0,5 και 0,6 μονάδες αντίστοιχα.

Το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα αλλαγής με 10,2 στην πρόθεση ψήφου και με απώλεια μιας περίπου ποσοστιαίας μονάδας συνεχίζει να χάνει σταδιακά τις ευνοϊκότερες καταγραφές που συνόδευσαν την εκλογή Ανδρουλάκη έναν χρόνο πριν.

Ολα τα μικρότερα κόμματα διατηρούν αναλλοίωτες τις δυνάμεις τους, με το Εθνικό κόμμα - Ελληνες να εμφανίζει σχετική τάση ενίσχυσης και να βρίσκεται στην περιοχή του ποσοστού που απαιτεί η είσοδός του στη Βουλή.

Παρατηρώντας τη συνολική εικόνα των δημοσκοπήσεων του 2022, βλέπουμε τη Ν.Δ. να διατηρεί αναλλοίωτη και χωρίς περαιτέρω απώλειες τη δημοσκοπική δύναμη που κατέγραφε στις αρχές του έτους, τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει στο ίδιο διάστημα 4,4% και το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής να έχει απώλειες της τάξης του 4,6%. Παρά τις όποιες επιμέρους μεταβολές που παρατηρήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο, τα βασικά στοιχεία του πολιτικού ανταγωνισμού διακρίνονται περισσότερο για τις σταθερές τους, παρά για τις όποιες μεταβολές τους.

Κλείσιμο
Η Ν.Δ. διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καθαρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει διαχρονικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχέση με την αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρα στους δείκτες σύγκρισης και η σημερινή κυβέρνηση θεωρείται καλύτερη από την προηγούμενη. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της κυβέρνησης καταγράφεται βελτιωμένη σε σχέση με έναν μήνα πριν και μετά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, μηδεμιάς εξαιρουμένης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι, εάν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, το ζητούμενο της εκλογικής βραδιάς δεν θα ήταν ποιο κόμμα θα τις κέρδιζε. Στη μεν πρώτη αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής η προσοχή θα ήταν στραμμένη στις προσθέσεις των ποσοστών των κομμάτων που αθροίζουν πάνω από 46% και στη δεύτερη αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική, το ενδιαφέρον θα εστιαζόταν στο ποσοστό του πρώτου κόμματος και στο άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν ξεπερνούν το όριο του 3%.

Ωστόσο, οι εκλογές, όπως φαίνεται, θα γίνουν μετά από έναν ιδιαιτέρως δύσκολο χειμώνα με δεδομένες συνθήκες, αλλά ίσως και με απρόβλεπτα γεγονότα. Στις μεγάλες ανησυχίες των πολιτών εξακολουθεί να κυριαρχεί η ακρίβεια και η οικονομική δυσκολία που επιφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μαζί με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα -και ιδίως στα Ελληνοτουρκικά- και τα αυξανόμενα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας συνθέτουν μια ισχυρή τριάδα ανησυχιών για το παρόν και το μέλλον.

Τα πολιτικά κόμματα, ιδίως η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση που στοχεύει στην επιστροφή της στη διακυβέρνηση της χώρας, κρίνονται και θα κριθούν πρωτίστως από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα μείζονα προβλήματα και τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών. Η μάχη αφορά -πρέπει να αφορά- τα πραγματικά προβλήματα και τις ζωές του καθενός μας. Η πόλωση για την πόλωση μπορεί να αυξάνει τη συσπείρωση και το ηθικό των κομματικών στρατών, αλλά ωθεί πολύ περισσότερους στην αποχή και τη συνολική απαξίωση του πολιτικού οικοδομήματος και της δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα