Ανακατεύεται η τράπουλα στην Κεντροαριστερά
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Ανακατεύεται η τράπουλα στην Κεντροαριστερά

Σχεδόν πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός καθώς και το κυβερνών κόμμα διατηρούν την κυριαρχία τους στο πολιτικό σκηνικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε πολλαπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους αντιπάλους του. Η ηγεμονία του στο πολιτικό προσωπικό είναι αδιαμφισβήτητη, σταθερή και διαρκής.

Η Ν.Δ., με υψηλή συνοχή των ψηφοφόρων της, κυριαρχεί στους κομματικούς συσχετισμούς διατηρώντας σχεδόν αναλλοίωτη την εκλογική επιρροή της. Η εικόνα του ενός ισχυρού κυβερνητικού κόμματος έναντι μιας κατακερματισμένης αντιπολίτευσης παραμένει ως αμετάβλητη πολιτική συνθήκη, χωρίς να φαίνεται προς το παρόν να απειλείται.

Η βασική υπόσχεση του Στέφανου Κασσελάκη ότι μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμφισβητείται τόσο από την πλειοψηφία των πολιτών όσο και από σχεδόν τους μισούς από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου.

Οι όποιες αρχικές προσδοκίες για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαψεύδονται. Η δημοτικότητά του καταγράφεται σχετικά χαμηλή, ενώ χαμηλή καταγράφεται και η ικανοποίηση από τα πρώτα δείγματα γραφής του. Αξιο προσοχής είναι πως στην ερώτηση «Ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο;» ο Στέφανος Κασελλάκης συγκεντρώνει μόλις το 6,7% των ψηφοφόρων. Οι επιφυλάξεις ή οι αντιρρήσεις στο πρόσωπό του και τις επιλογές του είναι αισθητά εμφανείς και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά στην αποχώρηση της «Ομπρέλας», υπερτερούν όσοι πιστεύουν πως αυτή θα κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Είναι προφανές πως η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν βελτίωσε την εικόνα και επιρροή του κόμματός του, το οποίο εν μέσω εσωκομματικών αναταράξεων συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του είναι ιδιαίτερα χαμηλή, εμφανίζει στατιστικά σημαντικές διαρροές προς όλες τις κατευθύνσεις, κυρίως προς το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους του τοποθετείται στο φάσμα των αναποφάσιστων και της γκρίζας ζώνης.

Η προβληματική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τις συνθήκες για μια ιστορική ανατροπή. Είναι η πρώτη φορά που μετά από 11 χρόνια, από τον Μάιο του 2012, τίθεται υπό αμφισβήτηση η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στην παρούσα έρευνα το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, έστω και με διαφορά μικρότερη του στατιστικού σφάλματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται στην τρίτη θέση. Η καταγραφή αυτή αποτελεί μια πρώτη ένδειξη πως το στοίχημα της δεύτερης θέσης είναι και ίσως παραμείνει ανοιχτό. Η έκβαση της μάχης για τη δεύτερη θέση θα επηρεαστεί τόσο από τα επακόλουθα της εσωκομματικής διαμάχης του ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό ανταγωνισμό όσο και από το κατά πόσο θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να αδράξει αυτή την πολιτική ευκαιρία.

Προς το παρόν η ημερομηνία των ευρωεκλογών είναι ακόμη μακριά και η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αντιμέτωπη μόνο με τον εαυτό της και τα προβλήματα μιας δύσκολης καθημερινότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK