Τρεις μάχες σε μία αναμέτρηση
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Τρεις μάχες σε μία αναμέτρηση

Η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση άφησε το αποτύπωμά της στα πολιτικά δρώμενα, αλλά ανήκει πλέον στην ιστορία

Οι κάλπες το πρωί της 25ης Ιουνίου θα ξαναστηθούν άδειες και όλα τα κόμματα ξεκινούν από το μηδέν. Κανείς δεν περνά με παλιό εισιτήριο.

Οι επερχόμενες εκλογές είναι κρίσιμες για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για διαφορετικούς λόγους. Αναπόφευκτα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το ενδιαφέρον θα εστιαστεί σε τρεις ξεχωριστές μάχες. Στη μάχη της Ν.Δ. για μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση, στη μάχη για την ηγεμονία της Κεντροαριστεράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και στη μάχη των μικρότερων κομμάτων για την είσοδό τους στη Βουλή.

Ο κίνδυνος για τη Ν.Δ. είναι η χαλάρωση των ψηφοφόρων της σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού που απαιτεί μια βιώσιμη αυτοδυναμία, λόγω της ενδεχόμενης εισόδου περισσότερων κομμάτων στη Βουλή. Για αυτοδυναμία που να εξασφαλίζει σταθερή διακυβέρνηση απαιτείται ένα ασφαλές, άνω του 40%, ποσοστό για τη Ν.Δ.

Η δυσκολία της μάχης της Κεντροαριστεράς είναι ότι πρόκειται για μια δευτερεύουσας σημασίας μάχη συσχετισμών. Στις εκλογές επιλέγουμε, πρωτίστως, κυβέρνηση. Ρεαλιστικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη φορά να χάσει καλύτερα και για το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει το εκτόπισμά του στον κεντροαριστερό χώρο.

Η μάχη για την είσοδο στη Βουλή των κομμάτων που πλησίασαν, αλλά δεν ξεπέρασαν το όριο του 3% είναι ίσως πιο εφικτή, αλλά όχι για όλους. Ισχυρότερο πλεονέκτημα φαίνεται να έχει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση του «Πρώτου Θέματος» σε πολύ μεγάλο πανελλαδικό δείγμα 3.008 ψηφοφόρων οι εκλογικοί συσχετισμοί καταγράφονται σχετικά σταθεροί. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. εμφανίζονται σχετικά πιο συμπαγείς, ενώ η κινητικότητα ψηφοφόρων παρουσιάζεται πιο έντονη σε αυτούς της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, οι όποιες μετακινήσεις είναι αμοιβαίες μεταξύ των κομμάτων και μαθηματικά έχουν μηδενικό αποτέλεσμα.

Κλείσιμο
Τα πέντε κόμματα που μπήκαν στη Βουλή την 21η Μαΐου αυτή τη στιγμή διατηρούν τα ποσοστά τους. Το νέο στοιχείο στους εκλογικούς συσχετισμούς είναι οι ισχυρές πιθανότητες εισόδου στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης. Οι πιθανότητες καταγράφονται μειωμένες για την είσοδο στη Βουλή του ΜέΡΑ25.

Η παρούσα δημοσκόπηση σκιαγραφεί την πρώτη εν θερμώ αποτίμηση του πρόσφατου αποτελέσματος και τη νέα αφετηρία των κομμάτων μπροστά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το έχουμε ξαναπεί: ο ημερολογιακός χρόνος των τριών εβδομάδων είναι μικρός, αλλά ως πολιτικός χρόνος είναι μεγάλος. Σίγουρα αρκεί για όλους να κερδίσουν κάτι περισσότερο σε βάρος των υπολοίπων. Γι’ αυτόν τον λόγο και αυτή η προεκλογική μάχη θα είναι σκληρή μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK