Στην τελική ευθεία
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Στην τελική ευθεία

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές η Ν.Δ. εξακολουθεί να διατηρεί καθαρό προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στους λοιπούς ποιοτικούς δείκτες που ερμηνεύουν τις καταγραφές των εκλογικών συσχετισμών

Η μεγάλη εικόνα που καταγράφεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων δεν ενέχει περιθώρια ανατροπής. Ωστόσο, αν και η Ν.Δ. προβλέπεται να είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές, οι κρίσιμες παράμετροι του εκλογικού αποτελέσματος, όπως το μέγεθος της διαφοράς ή οι ακριβείς επιδόσεις των κομμάτων, παραμένουν ανοιχτές και θα εξαρτηθούν από άγνωστους ακόμη παράγοντες, όπως το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της αποχής, καθώς και οι επιλογές των αναποφάσιστων της τελευταίας στιγμής.

Προς το παρόν, σε όσους δηλώνουν πως έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, το κυβερνών κόμμα προηγείται κατά 6,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά με τάση διεύρυνσης από την προηγούμενη μέτρηση λόγω της αυξητικής τάσης της συσπείρωσης της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει το σχετικά υψηλότερο κεφάλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, η διακυβέρνησή του θεωρείται καλύτερη από την προηγούμενη του Αλέξη Τσίπρα και διατηρεί την υπεροχή του στο κεντρώο χώρο. Η παράσταση νίκης είναι υπέρ της Ν.Δ. και το ποσοστό που προτιμά αυτοδύναμες κυβερνήσεις βαίνει αυξανόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ισχυρότερο χαρτί του τον Αλέξη Τσίπρα. αυξάνει συνεχώς τη συσπείρωσή του και διατηρεί το προβάδισμά του στις νεότερες γενιές, αλλά δεν φαίνεται να πείθει ευρύτερα ακροατήρια που θα του επέτρεπαν να ανατρέψει ουσιαστικά τα δεδομένα και να απειλήσει την πρωτιά της Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταγράφεται στην τρίτη θέση με ποσοστά μεγαλύτερα της εκλογικής του δύναμης, αλλά χωρίς να έχει τη δυναμική για ένα πραγματικά ισχυρό διψήφιο. Το τελικό ποσοστό του θα εξαρτηθεί από το πού θα κυμανθεί το άθροισμα του δικομματισμού.

Κλείσιμο
Το ΚΚΕ έχει κάθε λόγο να ελπίζει σε στατιστικά σημαντική βελτίωση του εκλογικού του ποσοστού σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Η μεγαλύτερη αστάθεια παρατηρείται στις επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων. Οι αυξομειώσεις στα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 καθώς και η εμφάνιση μικρότερων κομμάτων άνω του 1% δείχνουν κινητικότητα και συνεχείς μεταβολές.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός του σχετικά υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ωστόσο το εύρημα αυτό βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με το ποσοστό όσων δήλωσαν στο exit poll των προηγούμενων εκλογών ότι την ημέρα των εκλογών ή τις τελευταίες ημέρες αποφάσισαν τελικά τι θα ψηφίσουν.

Μπορεί ο ημερολογιακός χρόνος των επτά ημερών να είναι μικρός, αλλά ως πολιτικός χρόνος είναι μεγάλος. Σίγουρα αρκεί για όλους να κερδίσουν κάτι περισσότερο σε βάρος των υπολοίπων. Γι’ αυτόν τον λόγο η προεκλογική μάχη θα είναι σκληρή μέχρι την τελευταία στιγμή. Ως την Κυριακή το βράδυ οι όποιες υποθέσεις και εκτιμήσεις είναι ελεύθερες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK