Το ΚΙΝ.ΑΛ. στο κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Το ΚΙΝ.ΑΛ. στο κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης επιθυμεί εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο, σε περίπτωση που είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή η Ν.Δ. θα κατέγραφε καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά μη στατιστικά σημαντική από την προηγούμενη έρευνα της Marc

Διευρύνοντας την ερευνητική παρατήρηση από τη «φωτογραφία της στιγμής» σε όλη τη χρονοσειρά της παρούσας διακυβέρνησης, διαπιστώνουμε πως από τον Απρίλιο του 2020, όταν και καταγράφεται η υψηλότερη εκλογική απήχηση της Ν.Δ., το κυβερνών κόμμα έχει απoλέσει έως σήμερα 10 ποσοστιαίες μονάδεςΠρόκειται, κυρίως, για το μετεκλογικό κεφάλαιο που απέκτησε η Ν.Δ. μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας και τα γεγονότα στον Eβρο. Την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το ποσοστό εκλογικής προτίμησης κατά 1,4%, γεγονός που επιβεβαιώνει σε βάθος χρόνου την αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καρπωθεί τις απώλειες της Ν.Δ.

Αναμφισβήτητα, η πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή της τρέχουσας περιόδου είναι η αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛ. στην πρόθεση ψήφου. Η εκλογική επίδοση του ΚΙΝ.ΑΛ. αυξήθηκε τους τελευταίους 2 μήνες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 6% τον Σεπτέμβριο, στην προηγούμενη δημοσκόπηση του «Πρώτου Θέματος», στο 9% σήμερα. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο ποια θα είναι η εκλογική απήχηση του κόμματος μετά την εκλογή του νέου του προέδρου.

Ο πρόωρος θάνατος της Φώφης Γεννηματά και οι διεργασίες για την ανάδειξη προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εσωκομματική εκλογική μάχη καταγράφεται έντονο και η πρόθεση συμμετοχής αξιοσημείωτα υψηλή, επεκτεινόμενη πέρα από τα στενά κομματικά πλαίσια του ΚΙΝ.ΑΛ.

Μάχη δύο γύρων για τρεις

Τα στοιχεία αυτής της δημοσκόπησης σκιαγραφούν μια μάχη δύο γύρων για τρεις υποψηφίους, με ανοιχτό και αμφίρροπο αποτέλεσμα τόσο ως προς το ποιοι δύο θα περάσουν στον δεύτερο γύρο όσο και για τον τελικό νικητή.

Κλείσιμο
Το κλειδί που θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης είναι η συμμετοχή ως προς το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της. Από τον αριθμό των συμμετεχόντων, την ηλικιακή τους σύνθεση, τη γεωγραφική πυκνότητα, την κομματική τους προέλευση, παραμέτρους δηλαδή που ανάλογα με το μείγμα τους ευνοούν διαφορετικό υποψήφιο. Τη συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο διεκδικούν με μεγαλύτερες αξιώσεις οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου.

Μια μεγάλη συμμετοχή, με σχετικά μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ σε μικρότερη συμμετοχή με αισθητή την προσέλευση νέων ή μεσαίων ηλικιακών κατηγοριών ευνοούνται σχετικά περισσότερο ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το τελικό αποτέλεσμα της εσωκομματικής εκλογής εξαρτάται εν πολλοίς από άγνωστους σήμερα παράγοντες, όπως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ή η στάση και οι ενδεχόμενες συμμαχίες των υποψηφίων που δεν θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο. Συνεπώς κάθε σενάριο που αφορά τον επαναληπτικό γύρο είναι πρόωρο και πρέπει να αξιολογείται ως ενδεικτικό. Αυτό που διαφαίνεται σήμερα είναι πως ο σχετικά πιο αδύναμος κρίκος του δεύτερου γύρου είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ η πιο αμφίρροπη αναμένεται να είναι η αναμέτρηση μεταξύ Ανδρουλάκη και Λοβέρδου.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι και οι πιο κρίσιμες. Η δημόσια παρουσία των υποψηφίων και η δραστηριοποίηση των μηχανισμών θα πολλαπλασιαστεί και σίγουρα θα επιδράσει στις επιδόσεις όλων των υποψηφίων. Αγνωστη μέχρι τέλους θα παραμένει η οριστική έκβαση, καθώς είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να προβλεφθεί εκλογικό αποτέλεσμα σε άγνωστο εκλογικό σώμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK