Σοφία Βούλτεψη

Άντε και την άλλη φορά θα κεράσουν… κουραμπιέδες!

Σοφία Βούλτεψη

Αδελφές δίδυμες – σιαμαίες για την ακρίβεια - η τρομοκρατία και η προπαγάνδα πορεύονται δεκαετίες τώρα χέρι-χέρι. Μοιράζουν σφαίρες, λέξεις και (εσχάτως) γλυκά στους δημοσιογράφους.

Κοινός τους στόχος η κοινή γνώμη - ο έλεγχος και ο αποπροσανατολισμός της. Η τρομοκρατία χρησιμοποιεί την προπαγάνδα και η προπαγάνδα χρησιμοποιεί την τρομοκρατία. Και οι δύο επιδιώκουν την συναίνεση της κοινής γνώμης, δια της ηθικής νομιμοποίησης. 

Προς επίτευξη του στόχου, επιλέγονται κάθε φορά οι λεγόμενοι «δίκαιοι στόχοι» της αποκαλούμενης «ένοπλης προπαγάνδας». Με σκοπό την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, στην οποία προσδίδονται στοιχεία «συνενοχής», δια της παροχής ενός είδους συναίνεσης, ανοχής, υποταγής και τελικά αποδοχής των ίδιων «εχθρών» με τους τρομοκράτες.

Αντικειμενικός σκοπός δεν είναι αυτός καθαυτός ο φόνος, αλλά το ηχηρό προπαγανδιστικό μήνυμα που αποστέλλεται μέσω μιας τόσο αποτρόπαιης πράξης. Οι συζητήσεις που προκαλούνται, οι αντιπαραθέσεις γύρω από πρακτικές και πρόσωπα, οι περισπούδαστες αναλύσεις, η αναζήτηση ιδεολογικού υποβάθρου, είναι βούτυρο στο ψωμί των τρομοκρατών – από τον Μπιν Λάντεν και τον ISIS ως τους εγχώριους. 

Γιατί η προπαγάνδα δεν ασκείται μόνο με λέξεις και με εικόνες, αλλά και με τις βόμβες και με τα Καλάσνικοφ.

Στην περίπτωση της τρομοπροπαγάνδας η επιλογή για την επίτευξη του στόχου της ηθικής νομιμοποίησης έγινε από την αρχή εξαιρετικά μελετημένα: Στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, οι «δίκαιοι στόχοι» ήταν αμερικανικοί και στελέχη των κατασταλτικών μηχανισμών της χούντας. Η τρομοκρατική προπαγάνδα εκείνης της εποχής στηριζόταν στον αντιαμερικανισμό του ελληνικού λαού, που κατηγορούσε τις ΗΠΑ για τη στήριξη προς τη δικτατορία.
Μετά, αφού δημιουργήθηκαν συνθήκες εθισμού, ηθικής νομιμοποίησης  και επομένως συναίνεσης, «δίκαιοι στόχοι» έγιναν αστυνομικοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, δικαστικοί, εκδότες, πολιτικοί – όλοι εκείνοι δηλαδή που είχαν στα χέρια τους την εξουσία «για να διαφεντεύουν τον κόσμο με τις αποφάσεις και τα λεφτά τους».

Ο στόχος ήταν πάντα πολιτικός. Απλώς χρησιμοποιήθηκαν και μερικοί «καπιταλιστικοί», προφανώς για να συντηρείται το υποτιθέμενο «ιδεολογικό υπόβαθρο» των απεχθών πράξεων.
Και καθώς στην Ελλάδα ουδέποτε στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε ένα αρραγές αντιτρομοκρατικό μέτωπο, η επιτυχία του προπαγανδιστικού σκοπού ήταν πάντα εξασφαλισμένη. 

Οι προκηρύξεις δημοσιεύονταν αυτούσιες δίκην μανιφέστων. Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι καταργούνταν ή ψηφίζονταν με οριακό τρόπο. Η συναίνεση, δηλαδή, είχε αποκτήσει και κοινοβουλευτικό μανδύα, ενώ η ηθική απομόνωση της τρομοκρατίας επιδιώχθηκε με δραματική καθυστέρηση - σε αντίθεση δηλαδή με την Ιταλία, όπου από την πρώτη στιγμή, πίσω από το φέρετρο και του τελευταίου καραμπινιέρου περπατούσαν ενωμένοι οι αρχηγοί όλων των κομμάτων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα χρόνια πέρασαν, κάπως συμφωνήσαμε ότι οι «δίκαιοι στόχοι» ήταν το προπαγανδιστικό προπέτασμα καπνού, θεσπίστηκε ένα σχετικά ασφαλές νομικό πλέγμα, δημιουργήθηκαν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ.

Την ίδια εποχή ζούσαμε μια νέα περίοδο ηθικής νομιμοποίησης. Ακόμη και μέσα στη Βουλή, οι ευρισκόμενοι στην αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεσάλωναν με λέξεις: Ανατροπή, η σύγκρουση θα είναι σκληρή, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, καλπονοθεία, χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα, προδότες, εθνικοί μειοδότες που ξεπουλούν τη χώρα, νενέκοι, Τσολάκογλου, γερμανόδουλοι και άλλα.

Λάμβαναν δηλαδή μέρος στην «ένοπλη προπαγάνδα» με κηρύγματα μίσους.
Κι’ όταν βρέθηκαν στην εξουσία, άρχισαν πάλι τα ίδια: Κατάργηση του προηγούμενου νόμου και λουκέτο στις φυλακές τύπου Γ. 

Παράλληλα, προσέδωσαν και συνεχίζουν να προσδίδουν στοιχεία ηθικής νομιμοποίησης και λαϊκής συναίνεσης σε ό,τι κάνουν – «εμάς επέλεξε ο λαός», «ο λαός συμφωνεί», «ο κόσμος μας στηρίζει», «ο λαός ψήφισε με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι», «οι αποφάσεις μας είναι ευθέως συνδεδεμένες με τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις του ελληνικού λαού», «οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους»,  «δύναμή μας η εμπιστοσύνη του λαού» και άλλα τέτοια.
Προβοκάτσια, παρακράτος και ο νέος «δίκαιος στόχος»
Κι’ όταν συμβεί κανένα χτύπημα, τότε είναι «προβοκάτσια» και «παρακράτος».
Υποστηρίζουν δηλαδή πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συμβαίνουν επί των ημερών τους, σκοπό έχουν να πλήξουν την θεόπνευστη κυβέρνησή τους.

Αποτελούν δηλαδή προβοκάτσια εις βάρος της κυβέρνησής τους. Αλλά τότε γιατί δεν ήταν προβοκάτσια εις βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης τα τότε τρομοκρατικά χτυπήματα;
Με το «παρακράτος» τα μπερδεύουν κάπως, διότι παριστάνουν πως το παρακράτος είναι κάτι που λειτουργεί εναντίον του κράτους – του δικού τους κράτους βεβαίως, όχι του «κράτους των άλλων»!
Με τη διαφορά ότι ο όρος «παρακράτος» χρησιμοποιείται για ένα σύνολο κρυφών μηχανισμών, με παράνομη δράση. Στους μηχανισμούς αυτούς χρησιμοποιούνται πρόσωπα και εντός και εκτός των θεσμών. Δηλαδή πρόσωπα που είτε ανήκουν στην πολιτική εξουσία, είτε βρίσκονται εκτός αυτής, αλλά ακολουθούν τις εντολές κάποιων εκ των μηχανισμών της.

Δεν νοείται ύπαρξη παρακράτους, αν δεν ακουμπά στο κράτος. Δεν υπάρχει παρακράτος χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Το λέει και η λέξη: Παρά το κράτος. Δίπλα στο κράτος. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει παρακράτος, αν τα πλοκάμια του δεν ξεκινούν από το κράτος και δεν καταλήγουν στο κράτος. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πάντα ότι όλοι οι εντός των θεσμών γνωρίζουν ποιοι από τους θεσμικούς κινούν τα νήματα.

Για παράδειγμα, μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διερωτήθηκε «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;», δήλωνε ουσιαστικά ότι εν αγνοία του κάποιοι είχαν δημιουργήσει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων. 
Παρακράτος, λοιπόν – το λένε και μόνοι τους. Αλλά μήπως πρέπει να αναζητήσουμε και τον καινούργιο «δίκαιο στόχο»;

Και μήπως αυτός ο νέος «δίκαιος στόχος» είναι το «παλιό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα», αυτοί στους οποίους συχνά πυκνά απευθύνεται το μόνιμο ερώτημα - επωδός «τολμάτε και μιλάτε, σαράντα χρόνια κυβερνούσατε!»;

Για άλλη μια φορά, προπαγάνδα και τρομοκρατία έχουν βγει χέρι-χέρι στο σεργιάνι.
Όσο συνέβαιναν άλλωστε όλα αυτά, επενδύσεις ακυρώνονταν, στόχοι για ανάπτυξη αναθεωρούνταν προς τα κάτω, τα νησιά πλημμύριζαν μετανάστες και πρόσφυγες, πτώματα παιδιών εκβράζονταν στη Λέσβο, τα βλήματα του Καμμένου σφύριζαν πάνω από τα κεφάλια μας, μεγάλες επενδύσεις ακυρώνονταν, τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους, τα capital controls συνεχίζονταν και όλοι έτρεχαν να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους.
Άντε και την άλλη φορά – όπως το βλέπω – έξω από το σπίτι στον Βαρνάβα θα μοιράζουν κουραμπιέδες και θα κόβουν βασιλόπιτα!

*Βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

ΣΧΟΛΙΑ (15)

ΑΛΕΧ Γ

( Λάμβαναν δηλαδή μέρος στην ένοπλη προπαγάνδα με κηρύγματα μίσους. Δεν υπάρχει παρακράτος χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Το λέει και η λέξη: Παρά το κράτος. Δίπλα στο κράτος ) Απλά να θυμίσω την περίπτωση Μπαλτακου ( Γενικός γραμματέας Μαξίμου ) κολλητός Σαμαρά που με ντοκουμέντα (video) ο Κασσιδιάρης απέδειξε τη σχέση της ΝΔ με Χρυσή Αυγή .

GEORGIA.

Εγω ενα ξερω Σοφια.Οι φαφλαταδες Τσιπρας, Καμμενος και ο αρρωστος με την δημοσιοτητα και τα τηλεοπτικα μεσα Βαρουφακης ελεγαν παρα πολλα, εκαναν λιγοτερα και το μονο που απεμεινε τωρα που ειναι ξεβρακωτοι και στα τεσσερα ειναι τα ψεματα, οι υβρεις, η λασπη και η προσβλητικοι χαρακτηρισμοι για την προηγουμενη κυβερνηση.Εχει δικιο ο Καμμενος οταν λεει οτι ουτε αυτος ειναι Παγκαλος,ουτε ο Τσιπρας σαν τον Σημιτη.Τσιπρας και Πανος Καμμενος ειναι πολυ χειροτεροι απο ολους τους προηγουμενους μεχρι σημερα.Στο χαλι την φτωχεια και την καταστροφη τα δυο ανδρεικελα πριν της Μερκελ και τωρα του Τραμπ, παιζουν κυριολεκτικα χωρις κανεναν αντιπαλο.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Δυστυχώς το ψέμα έχει πάντα περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει... Σοφία

MARINA.

Κυριά Βούλτεψη είστε μία εμπειρη δημοσιογράφος και πολιτικός.Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι ελεύθερα πνεύματα, χαρακτηριστικά δείγματα Δημοκρατών ψηφοφόρων. Κάποιοι ψήφισαν τον ολετήρα Τσίπρα επειδή υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των επαχθών μνημονείων.Κάποιοι άλλοι υπό το βάρος της λαθρομετανάστευσης πήγαμε στην Χρυσή Αυγή.Επειδή τα προβλήματα και η χρεοκοπία που βιώνουμε είναι καθημερινά θα πάμε να ψηφίσουμε πιά αυτόν που κερδίζει αυτή την αλήτικη συμμορία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Επιστροφή στις ρίζες λοιπόν για το καλό όλων και προπάντων της χώρας μας.Ό Τσίπρας και ο Καμμένος κυριολεκτικά μας διέλυσαν.Θυμάμαι και κλείνω με αυτό σε μιά πρωινή εκπομπή του κυρίου Παπαδάκη ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ήθελε να μιλήσει μαζί σας.Ποιός λογικός σήμερα Έλληνας θέλει να μιλήσει με τον υπάλληλο του Σόρος, αυτόν που μας χρεοκόπησε για να κάνει το χατήρι στα κοράκια και στα επιθετικά κερδοσκοπικά FUNDS των Ξένων Αγορών; Κυριολεκτικά κανείς, ούτε εγώ που είχα αυτόν τον εγωιστή και νάρκισσο καθηγητή μακροοικονομίας στο ΕΚΠΑ.Πόσο μακροοικονομικό ήταν το έγκλημα της χρεοκοπίας που μας έφερε μαζί με τον Τσίπρα τον μαύρο Ιούλιο της χρεοκοπίας μας του 2015; Καληνύχτα αξιότιμη κυρία Βούλτεψη και καλή λευτεριά από την αλήτικη χούντα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Πράγματι Μαρίνα, πού το θυμήθηκες το επεισόδιο με Βαρουφάκη; Ευχαριστώ για τα σχόλια Σοφία

ELLHNAS.

Αγαπητοι κυρια Βουλτεψη ο Κωνστινος Καραμανλης για την δολοφονια του Γρηγορη Λαμπρακη ειχε θεσει σωστα το ερωτημα "Ποιος κυβερνα αυτον τον τοπο;" Σημερα το ερωτημα απανταται χωρις δισταγμο.Μα φυσικα και κυβερναει ο ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ, η ΚΑ ΓΚΕ ΜΠΕ του Τσιπρα.Δημοσια Κτιρια, Ιδωτικα Μεσα Ενημερωσης και εκπροσωποι του τυπου που αντιπολιτευονται την χουντα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Κρατικοι λειτουργοι που ανηκουν σε πολιτικα αντιπαλα στρατοπεδα απο την ξενοδουλη κυβερνηση, ολους αυτους ελεγχει και κοντρολαρει ο ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ και παντα με την βια.Νομος δεν ειναι οι Νομοι του Κρατους και ττης ευνοουμενης πολιτειας.Νομος για την κυβερνηση ειναι ο νομος του αναρχικου, του λαθρομεταναστη και του ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ.Δεν εχει ξαναγινει σε Ευρωπαικη χωρα κατα την αποφυλακιση τρομοκρατη δολοφονου να παρισταται ο γιος του Προεδρου του Κοινοβουλιου.Πραγματικη υβρις για τα θυματα απο τις σφαιρες που εστειλε στο θανατο το 45αρι της 17 Νοεμβρη.Με 45αρι το μνημονιο εκτελει ο Τσιπρας παρεα με τον χυδαιο λαικιστη Καμμενο τον Ελληνικο λαο και στοχευμενα την μεσαια ταξη.Μετατρεπει τους νοικοκυρηδες της Ελληνικης μεσαιας ταξης σε εξαθλιωμενους προλεταριους.Πολλοι εξ αυτων ειχαν ψηφισει τον Τσιπρα ακουγοντας τις στριγγλιες του οργιλου Καμμενου για νενεκους και Τσολακογλου.Ο Τσιπρας ειναι ο Σταλιν και ο Καμμενος ο Μπερια της κυβερνησης για να μιλησει κανεις με προσωπα οικεια στους μαρξιστες Συριζαιους.Εχουν καταλαβει στην αθλια και ανθελληνικη κυβερνηση οτι με 15% ο ΣΥΡΙΖΑ και 1,8% οι ΑΝΕΛ για να κυβερνησουν εχουν αναγκη το ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ.Καλο βραδυ Σοφια.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Καλό βράδυ κι' από μένα Σοφία

Μαρία d

Το παρακράτος αρχίζει από τους νομοθέτες. Άν υπήρχε νόμος , όποιος αποκηρύττει τους νόμους του κράτους δεν δικαιούται να κάνει χρήση αυτών, δεν θα ασχολούμασταν με όλα αυτά.

gio

Κάτι περισσότερο ξέρετε εσείος στην οικογένεια που απο Κομουνιστές γίνατε Δεξιοί για την κονόμα , έτσι δεν είναι; Οσο για την τρομοκρατία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα και με σας γιατί και εσείς (ΝΔ) και αυτοί έχετε τα ίδια αφεντικά . (ΝΕα τάξη)

mnimoniakos politis

ο Σαμαράς καί οί συνεργάτες του (εσείς δηλ.) τόν πήρατε από τό 3,5% καί τόν πήγατε στό 40%,

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Βολική άποψη, αλλά εγώ πιστεύω πως όπως με το "λεφτά υπάρχουν" ο ΓΑΠ πήρε 44%, έτσι και με το "θα σχίσω τα μνημόνια ντάλα μεσημέρι" πήρε το ποσοστό του ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, ως γνωστόν, το ψέμα έχει κάνει τον γύρο του κόσμου πριν η αλήθεια προλάβει να βάλει τα παπούτσια της. Σοφία

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια. Όσο για τα περί "κονόμας" καταθέτω δήλωση πόθεν έσχες εδώ και τριάντα χρόνια. Εκεί υπάρχουν όλα... Σοφία

κάπως έτσι ....στο περίπου

Οταν οι κυβερνώντες βλέπουν την κατάσταση να τους σφίγγει καταφεύγουν σε τεχνάσματα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης . Εν προκειμένω , το πάλαι ποτέ πασοκ άφηνε τον +Ρωχάμη κατεπανάληψη . Η ΝΔ άφησε τον "οργανοπαίχτη" Ξηρό . Οι συριζανελ έβγαλαν απο τη ναφθαλίνη τον Κουφοντίνα . Που είναι το παράξενο ;;

Γιάννης

Την γκαζόζα του από κάτω κι ένα κωλοχαρτο, γιατί μου έχει τελειώσει.

toxotis

Σοφία πιάσε μια γκαζόζα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία