Λουκασένκο-Ερντογάν: Βίοι παράλληλοι αλλά και τεμνόμενοι
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Λουκασένκο-Ερντογάν: Βίοι παράλληλοι αλλά και τεμνόμενοι

Οι ομοιότητες μεταξύ τους είναι πολλές και πρόδηλες.

Και οι δυο πρωταγωνιστούν αρκετά χρόνια (δεκαετίες) στην πολιτική ζωή των χωρών τους.

Και οι δύο έχουν κατηγορηθεί όχι άδικα για απολυταρχισμό και προκλητικά πολυτελή βίο.

Και οι δύο εφαρμόζουν δικτατορικού τύπου πρακτικές και καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να εξοντώσουν τους αντιφρονούντες.

Και οι δύο επιχειρούν διαρκώς να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι οι χώρες τους βρίσκονται στις παρυφές της Ευρώπης, προκαλώντας σκόπιμα εντάσεις και κρίσεις και απειλώντας την ευρωπαϊκή σταθερότητα.

Ο λόγος για τους Προέδρους της Τουρκίας και της Λευκορωσίας, με τον Λουκασένκο να αντιγράφει πιστά το τελευταίο διάστημα τον Ερντογάν ως προς την ακολουθούμενη μεθοδολογία με την οποία επιχειρεί να υλοποιήσει τους εκβιασμούς του. Έτσι, ένας νέος Έβρος εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας.

Όπως ακριβώς τον Φεβρουάριο του 2020 το καθεστώς Ερντογάν μετέφερε με ειδικά λεωφορεία χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά σύνορα, παραπλανώντας τους με μαζικά μηνύματα στα κινητά ότι δήθεν τα σύνορα είχαν ανοίξει, έτσι και τώρα το καθεστώς Λουκασένκο μετέφερε με αεροπλάνα πλήθος μεταναστών στο Μινσκ και από εκεί τους κατηύθυνε στα πολωνικά σύνορα, προκειμένου να περάσουν από εκεί σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείσιμο
Και μάλιστα, κατά παράδοξο ειρωνικό τρόπο, η αερομεταφορά των παράνομων μεταναστών πραγματοποιήθηκε και με την κρατική αεροπορική εταιρεία της Τουρκίας.

Όπως ακριβώς τότε οι Τούρκοι πετούσαν χημικά, καπνογόνα και βόμβες μολότοφ εναντίον των ανδρών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στον Έβρο, καθοδηγώντας μάλιστα κεντρικά τους μετανάστες με drones, έτσι και τώρα οι Λευκορώσοι καταστρέφουν φράγματα και τυφλώνουν τους Πολωνούς φύλακες με λέιζερ, προκειμένου να διασπάσουν την πολωνική άμυνα των συνόρων. Οι βίαιες συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις στα πολωνικά σύνορα, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό -deja vu- που παραπέμπει αυτόματα στα γεγονότα του 2020 στον Έβρο.

Αντλώντας προφανώς έμπνευση από τις πρακτικές του Ερντογάν, ο Λουκασένκο σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε μια υβριδική επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας, εργαλειοποιώντας τη δυστυχία των μεταναστών και την επιθυμία τους να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη ή και να την «τιμωρήσει» για τις κυρώσεις που του έχει μέχρι σήμερα επιβάλει. Την ιδέα όμως, και ταυτόχρονα το «πράσινο φως» για αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές, όπως όλα δείχνουν, του την έδωσε άλλος. Αυτός που έχει κάθε λόγο να χαίρεται όταν προκαλείται αστάθεια στη Δύση.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μόσχα: «Γιατί, όταν έρχονται πρόσφυγες από την Τουρκία, η Ε.Ε. παρέχει χρηματοδότηση ώστε να παραμείνουν στην Τουρκία; Γιατί να μην βοηθηθούν και οι Λευκορώσοι με τον ίδιο τρόπο;».

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες, ενώπιον του Γάλλου ομολόγου του Ζαν Ιβ Λεντριάν, ο Ρώσος υπουργός, τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο πώς αντιμετωπίζονται οι μετανάστες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Ο παρασκηνιακός ρόλος της Ρωσίας είναι κάτι περισσότερο από προφανής, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, αφού όταν προκαλούνται τέτοιες καταστάσεις, ικανοποιείται απόλυτα η ρωσική ατζέντα για αποσταθεροποίηση της Δύσης.

Η εμπλοκή όμως των τουρκικών κρατικών αερογραμμών περιπλέκει ακόμα περισσότερο το ζήτημα. Διότι δείχνει, ότι οι βίοι των δύο ανδρών, Ερντογάν και Λουκασένκο, είναι όχι μόνο παράλληλοι, αλλά και τεμνόμενοι.

Όχι μόνο επειδή ο ένας βλέπει τον εαυτό του να καθρεπτίζεται στο αυταρχικό πρόσωπο του άλλου, αλλά και επειδή υπάρχει στο παρασκήνιο ο κοινός παρονομαστής της Ρωσίας. Καθόλου τυχαίο εξάλλου δεν πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το δικαίωμα βέτο εντός του ΝΑΤΟ για να αμβλύνει τις διατυπώσεις στο καταδικαστικό κείμενο για τον Λουκασένκο, ενώ την ίδια σχεδόν περίοδο στάθηκε τροχοπέδη στις προσπάθειες άλλων μελών του ΝΑΤΟ να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία ως μέσο πίεσης για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Το κανάλι επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ Άγκυρας και Μινσκ, με προφανή ενορχηστρωτή τη Ρωσία είναι όπως όλα δείχνουν ορθάνοιχτο και ταυτόχρονα εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια και την σταθερότητα των ευρωπαϊκών χωρών.

Ήδη ο Ερντογάν απείλησε και πάλι να στείλει πέντε εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη.
Από πού άραγε θα περάσουν; Διότι από τα ελληνικά σύνορα αποκλείεται.
Ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο αύριο να απειλήσει με διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου, κλείνοντας τη στρόφιγγα των αγωγών που διέρχονται από το τουρκικό έδαφος, όπως ακριβώς απείλησε να κάνει ο ομοϊδεάτης του Λουκασένκο;

Η ευρωπαϊκή κοινότητα αντιλαμβάνεται και τους δύο αυτούς πολιτικούς ως αδίστακτους ταραχοποιούς, που δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν την ανθρώπινη δυστυχία προκειμένου να εκβιάσουν. Γι’ αυτό άλλωστε και οι χώρες τους βρίσκονται σχεδόν επί μονίμου βάσεως αντιμέτωπες με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Το ότι η ΕΕ εξαντλεί την αυστηρότητά της στον Λουκασένκο, ενώ δεν κάνει μέχρι τώρα το ίδιο με τον Ερντογάν, αν και μιλάμε για πανομοιότυπες προκλήσεις, είναι κάτι ασφαλώς που προβληματίζει.

Όπως προβληματίζει και κάτι άλλο, ακόμα σοβαρότερο.

Ότι και οι δύο «παίζουν» με την απόκτηση πυρηνικών.

Ο Λουκασένκο διατύπωσε πριν από λίγες μέρες την επιθυμία του να προμηθευτεί ρωσικά πυραυλικά συστήματα με τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

Ο δε Ερντογάν συνεργάζεται ήδη με τους Ρώσους για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων σε τουρκικό έδαφος.

Βίοι παράλληλοι λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα, με κοινό στοιχείο τον ρωσικό παράγοντα. Μόνο που όταν μιλάμε για πυρηνικά στα χέρια απρόβλεπτων ηγετών που οι χώρες τους βρίσκονται στις παρυφές της Ευρώπης, τα πράγματα γίνονται πολύ, μα πάρα πολύ επικίνδυνα...

Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
ptroupiotis@yahoo.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ