Οι μηχανικοί, οι εκλογές και η επόμενη μέρα

Μαριάννα Τζάννε

Οι μηχανικοί, οι εκλογές και η επόμενη μέρα

Μεταξύ ενός αντιμνημονιακού αλλά δοκιμασμένου Προέδρου, προερχόμενου από την μήτρα της ΠΑΣΚ που φλερτάρει ανοικτά πλέον με την κεντροαριστερά, μιας Θεσσαλονικιάς  συγκοινωνιολόγου που δίχασε το ΣΥΡΙΖΑ και κατεβαίνει υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος και ενός γαλάζιου μηχανικού που δέχεται τα έντονα εσωκομματικά πυρά της ΝΔ, έχουν να επιλέξουν οι 200 της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ που απαρτίζουν την «βουλή των μηχανικών».

Αυτό το Σαββατοκύριακο δίνεται η τελική μάχη για το νέο Προεδρείο και την κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ, μετά από ζυμώσεις και παρασκηνιακές διεργασίες μηνών. Σε μια περίοδο όμως που τα προβλήματα των μηχανικών πληθαίνουν και η επιβίωση του κλάδου έχει μπει από καιρό στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, το έργο της νέας διοίκησης του τεχνικού κόσμου καθίσταται βαρύ. Η ανεργία "θερίζει" τον κλάδο, ενώ την ίδια ώρα το ΤΣΜΕΔΕ, το άλλοτε πανίσχυρο ασφαλιστικό ταμείο- θύμα του κουρέματος των ομολόγων, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση με απώλειες 2,5 δις. ευρώ. Οι εισφορές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι παλιοί μηχανικοί διαγράφονται από τα μητρώα σωρηδόν, οι νέοι αποφεύγουν να γίνονται μέλη του ΤΕΕ γιατί αδυνατούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους και όσοι παραμένουν μέλη, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς για οφειλές 4.000 και 5.000 ευρώ. Σε αυτό το κλίμα της πρωτόγνωρης κατάρρευσης και της βαθιάς κρίσης, διεξάγεται η έκβαση της τελικής μάχης για την ηγεσία του Επιμελητηρίου.

Τα προγνωστικά μιλούν για νίκη των υποψηφίων στο β΄γύρο και υποστηρίζουν ότι η νέα διοίκηση θα βγει με κριτήριο τον αγώνα που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα για την προάσπιση των κεκτημένων προνομίων του κλάδου, παρά το γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες κατηγορούν ανοικτά το Τεχνικό Επιμελητήριο ότι με την έντονη συνδικαλιστική δράση «ξέχασε» τον επιστημονικό του ρόλο, και έμεινε απών από τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται σε θερμικό επίπεδο. Από πυλώνες επί δεκαετίες της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, τα τελευταία χρόνια, οι μηχανικοί έχουν μετατραπεί σε «υπηρέτες» των εισπρακτικών μηχανισμών νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Ωστόσο όσο και αν έχει επικριθεί η μεγάλη αφοσίωση του νυν προέδρου στα συντεχνιακά προβλήματα του κλάδου, η έλλειψη μιας συμπαγούς παράταξης σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού αντιπάλου, με ηγετικά χαρακτηριστικά φαίνεται να λειτουργεί υπέρ του, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις εκπλήξεις.

 Για παράδειγμα, για το προεδρείο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κοινό πρόσωπο και η ταύτιση αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι σαφές επίσης ότι η νέα ηγεσία του ΤΕΕ χρειάζεται να διεκδικήσει δυναμικά ένα καινούριο ρόλο σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον. Να αναζητήσει τρόπους και μηχανισμούς για να επουλωθούν οι βαθιές πληγές που άφησε πίσω της η κρίση ώστε οι μηχανικοί να βγουν από την άκρη του τούνελ, να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και κυρίως να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ