ampatzoglou-blog

Ιωάννης Αμπατζόγλου

Σε συνέντευξή το ο Νικόλαος Κοτζιάς –ο αρχιτέκτονας της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών– τρία χρόνια μετά την υπογραφή της, επανέρχεται και μιλάει γι’ αυτή.

15

Από τις 8 Ιουνίου, οι υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος των Σκοπίων VMRO-DPMNE με αρχηγό τον Κρίστιαν Μίτσκοσκι διοργανώνουν διαδηλώσεις στην πόλη των Σκοπίων και σε αρκετές ακόμα πόλεις της χώρας.

Με τον όρο «καρναβάλι» εννοούμε αυτόν που μεταμφιέζεται τις Απόκριες, αλλά συνηθίζεται να αποκαλούμε έτσι και όποιον παριστάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και οι Έλληνες προσέρχονται στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για αυτούς που αρνήθηκαν να παραδώσουν την πατρίδα μας το 1940 και έπεσαν ηρωικά για το ελληνικό έθνος. Ειδικά την εποχή που διανύουμε οι Έλληνες έχουμε ανάγκη τα παραδείγματα του ηρωικού ΟΧΙ, ώστε να νιώσουμε ότι υπάρχει ελπίδα στον εθνικό μας κατήφορο.

Ήδη από τις 7 Ιουλίου 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παρελθόν. Επομένως αυτοί που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν απομακρυνθεί από τις κυβερνητικές θέσεις τους και πλέον το τιμόνι της χώρας έχει αναλάβει η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Πολύς λόγος για την επιτυχία ή μη του συλλαλητηρίου που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας γεγονότα που συνέβησαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου συλλαλητηρίου.

Από την Αρχαιότητα.
Γραικός: Είναι ο Έλληνας, αν και η λέξη Γραικός είναι αρχαιότερη από την λέξη Έλληνας, όπως αποδεικνύουν οι αρχαίες πηγές. Ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά «οἱ καλούμενοι τότε μὲν Γραικοὶ νῦν δ' Ἕλληνες», το Πάριο Χρονικό «πρῶτον μὲν Γραικοὶ νῦν δὲ Ἕλληνες» και ο Απολλόδωρος «τοὺς καλουμένους Γραικοὺς προσηγόρευσεν Ἕλληνας».

Γραικύλος: Μειωτικός χαρακτηρισμός του Γραικού. Η λέξη προέρχεται από την λατινική λέξη «Graeculus» και χαρακτήριζε τον ξεπεσμένο, παρηκμασμένο και δουλοπρεπή Έλληνα (Λεξικό Μπαμπινιώτη).