ampatzoglou-blog

«Σκοπιανό καρναβάλι»

Ιωάννης Αμπατζόγλου

Με τον όρο «καρναβάλι» εννοούμε αυτόν που μεταμφιέζεται τις Απόκριες, αλλά συνηθίζεται να αποκαλούμε έτσι και όποιον παριστάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Επομένως, η έκφραση «σκοπιανό καρναβάλι» ταιριάζει γάντι στους Σκοπιανούς, επειδή ενώ στην πλειονότητά τους είναι Σλάβοι που ομιλούν μία σλαβική διάλεκτο (βουλγαροσερβική) ωστόσο θέλουν να αποκαλούν τους εαυτούς τους «Μακεδόνες» και τη γλώσσα τους «μακεδονική». Αντί να είναι υπερήφανοι για τον σλαβικό πολιτισμό τους, αυτοί προτιμούν να παριστάνουν κάτι άλλο, δηλαδή προτιμούν να είναι καρναβάλια.

Οι Μακεδόνες όμως ήταν και είναι Έλληνες, δηλαδή ανήκαν και ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Αυτό αποδεικνύεται από πλήθος επιστημών (ιστορία, φιλολογία, γλωσσολογία, φυσική ανθρωπολογία, γενετική, λαογραφία κ.λπ.) αλλά και τεχνών όπως η μουσική, η ζωγραφική, η γλυπτική κ.λπ. Επομένως τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας της Μακεδονίας και των Μακεδόνων ως ιστορία, παράδοση, ταυτότητα, γλώσσα κ.λπ. τα έχουμε εμείς οι Έλληνες. Με την υπογραφή και επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της Ελλάδος, αναγνωρίσαμε επίσημα τους Σκοπιανούς ως «Μακεδόνες», τη σλαβική γλώσσα τους ως «μακεδονική» και επιτρέψαμε στην ονομασία του κράτους αυτού να περιέχεται ο όρος «Μακεδονία».

Αυτό καθιστά την υπογραφή αλλά και την επικύρωση αυτής της επαίσχυντης συμφωνίας, μέγιστη εθνική προδοσία και αυτούς που συνέβαλαν σε αυτήν, εθνοπροδότες. Νενέκοι λοιπόν είναι όσοι Έλληνες στήριξαν και υπερψήφισαν αυτή τη συμφωνία. Η λέξη «Νενέκος» είναι συνώνυμη της λέξης «προδότης» από τότε που ο ελληνικής καταγωγής Νενέκος συνεργάστηκε με τον Ιμπραήμ στην προσπάθεια του δεύτερου να καταπνίξει την ελληνική επανάσταση του 1821. Οι ισχυρισμοί λοιπόν των Σκοπιανών για τα περί Μακεδονίας και μακεδονικότητας δεν θα μπορούσαν να έχουν κανένα αντίκρισμα εάν δεν τους αναγνωρίζαμε εμείς οι Έλληνες, εάν δεν βρισκόντουσαν οι πρόθυμοι Νενέκοι εντός των τειχών για να ανοίξουν την κερκόπορτα.

Σε αυτή την υπόθεση όμως σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο ξένος παράγοντας. Ξένες δυνάμεις που για δικό τους συμφέρον ήθελαν να αμφισβητηθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας και με το γνωστό «διαίρει και βασίλευε» να επιβάλλουν μία κατάσταση στην περιοχή που να ευνοεί τα οικονομικά και γεωστρατηγικά τους σχέδια. Απ’ ό,τι φάνηκε η Γερμανία όχι απλά ήταν μία από αυτές τις δυνάμεις αλλά πρωτοστάτησε δείχνοντας υπερβάλοντα ζήλο να στηρίξει την παράκρουση των Σκοπιανών και ταυτόχρονα να πιέσει την ελληνική πλευρά προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όσοι ψάξουν λίγο περισσότερο θα διαπιστώσουν ότι η Γερμανία σχετίζεται με την δημιουργία της γεωγραφικής περιοχής που κάποιοι θέλουν να πλασάρουν ως «Μακεδονία». Αυτή η εμπλοκή της Γερμανίας μάλιστα έλαβε χώρα εκατόν σαράντα χρόνια πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η Ρωσία, τον Μάρτιο του 1878 συνάπτει τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με τους Οθωμανούς και καταφέρνει να παραχωρηθούν εδάφη της παρακμάζουσας τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Βουλγαρία έτσι ώστε η τελευταία να πετύχει την πολυπόθητη έξοδό της στο Αιγαίο πέλαγος και να δημιουργηθεί η Μεγάλη Βουλγαρία. Φυσικά μαζί με τη Βουλγαρία, έξοδο προς το Αιγαίο θα είχε και η ίδια η Ρωσία πετυχαίνοντας έτσι έναν διακαή πόθο της, να βρει διέξοδο προς τις θερμές θάλασσες.

Στην υπηρεσία αυτού του σκοπού η Ρωσία χρησιμοποίησε το εργαλείο του πανσλαβισμού, δηλαδή την ιδέα της ένωσης των βόρειο-σλαβικών λαών (Ρώσων, Λευκορώσων, Ουκρανών κ.λπ.) με τους νοτιο-σλαβικούς λαούς (Σέρβους, Κροάτες, Σκοπιανούς, Βουλγάρους κ.λπ.). Αυτή η επιτυχία της Ρωσίας δεν κράτησε παρά μόνο τέσσερεις μήνες, αφού τον Ιούλιο του ίδιου έτους στο Βερολίνο υπογράφηκε μία νέα συνθήκη, η Συνθήκη του Βερολίνου. Στο Συνέδριο του Βερολίνου μεταξύ των συμμετεχόντων Αυτοκρατοριών και κρατών κεντρικό ρόλο είχε η Γερμανική Αυτοκρατορία με τον Γερμανό καγκελάριο Βίσμαρκ να προεδρεύει του συνεδρίου. Με τη Συνθήκη του Βερολίνου λοιπόν αφαιρέθηκαν από τη Μεγάλη Βουλγαρία ορισμένα εδάφη και συγκεκριμένα η ανατολική Ρωμυλία και μία «περιοχή» στα νοτιοδυτικά της, η οποία εκτείνονταν μέχρι τα παράλια του Αιγαίου πελάγους.

Την ίδια αυτή «περιοχή» με μερικές ακόμα προσθήκες νοτιώτερά της, διεκδικεί σήμερα ο σκοπιανός επεκτατισμός ως «Μακεδονία» και συμπεριλαμβάνει μαζί με τα Σκόπια, την υποτιθέμενη Μακεδονία του Πιρίν που βρίσκεται στη Βουλγαρία, ορισμένα τμήματα της Αλβανίας και της Σερβίας και την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Η Γερμανική Αυτοκρατορία λοιπόν ήταν η οικοδεσπότρια δύναμη στο Συνέδριο του Βερολίνου το οποίο «απέκοψε» τη συγκεκριμένη «περιοχή» από τη Μεγάλη Βουλγαρία. Επαναλαμβάνω ότι ουσιαστικά την «περιοχή» αυτή διεκδικεί σήμερα η σκοπιανή προπαγάνδα ως «Μακεδονία». Τυχαίο; Δε νομίζω. Επίσης, η Γερμανία πρωτοστατεί σήμερα ανοιχτά υπέρ της υποτιθέμενης μακεδονικότητας των Σκοπιανών.

Δεν θα ξεχάσω την απροκάλυπτη προπαγάνδα του Γερμανικού καναλιού «Ντόιτσε Βέλε» υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και μέσω του Facebook το 2018 λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Τότε, σε ανάρτησή του εμφάνιζε βίντεο στο οποίο νεαροί Έλληνες δημοσιογράφοι του συγκεκριμένου καναλιού ρωτούσαν τους Θεσσαλονικείς στην πλατεία Αριστοτέλους εάν έχουν διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τι άποψη έχουν για αυτήν. Οι δημοσιογράφοι της «Ντόιτσε Βέλε» τόνιζαν στους Θεσσαλονικείς ότι η εν λόγω συμφωνία είναι ιστορικά σωστή και επίσης ότι είναι προς όφελος της Ελλάδος. Σε εκείνη τους την ανάρτηση έγραψα ένα σχόλιο το οποίο άρχιζε με την φράση «Διάβασα τη Συμφωνία των Πρεσπών» και συνέχιζα πληροφορώντας τους ότι η συμφωνία αυτή είναι «επαίσχυντη», «ανιστόρητη» και «αντιεπιστημονική» τεκμηριώνοντας τον ισχυρισμό μου με βάση άρθρα της συμφωνίας αυτής. Την επόμενη ημέρα διαπίστωσα ότι το σχόλιό μου αυτό είχε διαγραφεί από την σελίδα της Γερμανικής «Ντόιτσε Βέλε». Ξαναέγραψα λοιπόν το ίδιο ακριβώς σχόλιο με την επισήμανση ότι αυτή τη φορά το έχω φωτογραφίσει και αν τολμήσουν να το ξαναδιαγράψουν θα δημοσιεύσω τις φωτογραφίες και θα τους διασύρω σε όλο το διαδίκτυο. Το σχόλιό μου αυτό δεν το διέγραψαν και όποτε επισκεπτόμουνα την σελίδα τους στο Facebook, το έλεγχα και διαπίστωνα ότι ήταν εκεί. Αυτό το καταθέτω ως μία προσωπική εμπειρία μέσω της οποίας βίωσα προσωπικά τη Γερμανική προπαγάνδα στο θέμα αυτό.

Συμπερασματικά, στο συγκεκριμένο εθνικό έγκλημα της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών -το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί και παραχάραξη της παγκόσμιας ιστορίας- συνέβαλαν τρεις παράγοντες: το σκοπιανό καρναβάλι, οι Νενέκοι και ο ξένος παράγοντας. Είπατε τίποτα για τη Γερμανία;

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

δημοκρατης

Ιωαννη Αμπατζογλου, πολυ σωστες οι τοποθετησεις σου, αλλα και οι αναλυσεις σου πανω στο Σκοπιανο ζητημα. Το ονομαζω Σκοπιανο, γιατι ειμαι της αποψης, οτι η ελληνικη Μακεδονια, δεν εχει καμμια σχεση με τους Σλαβους! Επισης συμφωνω απολυτα μαζι σου, οτι το ονομα της Μακεδονιας, πουληθηκε απο τους Νενεκους αριστερους και οχι μονο....

ΓΗΓΕΝΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Πολυ μπαναλ εχει καταντησει το θεμα κυριε καθηγητα. Δεν εχετε κατι αλλο πιο εποικοδομητικο να ασχοληθειτε? Ειναι το λιγοτερο ανηθικο να ασχολειται με το "μακεδονικο" καποιος τους παπουδες του οποιου καυβαλησαν σαν προσφυγες και φιλοξενουμενους στον τοπο αυτο απο τα βαθη της Ασιας.Πιαστε καλυτερα τη "γενοκτονια" των ποντιων, τις χαμενες σας πατριδες, το Αιγαιο που απο ελληνικη λιμνη το Διεθνες Δικαιο θα το κανει ελληνοτουρκικη λιμνη. Η "πατριωτικη" δεξια δεν μπορει να κρατηθει μονο με καποιο ανυπαρκτο "μακεδονικο". Χρειαζεται και αλλο, πιο πλουσιο παραμυθιασμα του ποπολου.Παντως εμεις, οι γηγενεις στην Μακεδονια θελουμε καλες σχεσεις με ολους τους βορειους γειτονες μας και για αυτο η Συμφωνια των Πρεσπων εδωσε τοσο υψηλα ποσοστα στον Τσιπρα στην Μακεδονια μας (που δεν ειναι Μακεδονια "σας").

kyriakos

Για πες μας τι είναι η "Μακεδονία σας"; Εσύ εάν είσαι Μακεδόνας, δεν είσαι Έλληνας; Τι σημαίνει γηγενής Μακεδόνας; Γιατί οι Πόντιοι δεν έχουν σχέση με την Μακεδονία; Συμφωνείς ότι ο Μέγας Αλέξανδρος τίμησε τους Έλληνες του Πόντου με την παρουσία του εκεί αλλά δεν είχε την τύχη να συναναστραφει με σλαβους; ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσεις, εάν φυσικά έχεις τιμή. Διότι μόνο χαμερπη κατακαθια λένε πράγματα που δεν αποδεικνύονται. Απάντησε.

τρὲ μπανάλ

εἶναι τὰ χιλιοειπωμένα ἀστήρικτα καὶ ἀνιστόρητα ποὺ ἀναφέρεις. ἀνήθικο νὰ λὲς <μακεδονικὸ> τὸ σκοπιανὸ καὶ ἀκόμα πιὸ ἀνήθικο νὰ χλευάζεις τοὺς Ἕλληνες τῆς Μ.Ἀσίας καὶ τοῦ Πόντου. Ἐκτὸς ἐὰν ΔΕΝ γνωρίζεις ἱστορία καὶ εἶσαι ἐντελῶς άγράμματος ὅπως καὶ ὅλοι οἱ σύντροφοί σου !καὶ παρ'ὅλα αὐτὰ τολμᾶς καὶ μιλᾶς ὅπως ὅλοι οἱ κυνικοὶ σύντροφοί σου !!

Παρατήρηση...

Και να σκεφτείτε ότι μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ με το επιχείρημα: Μα αν είμαστε μέσα, πάντα, λόγω αλληλεγγύης, θα μας υποστηρίζουν στα Εθνικά μας δίκαια σε σχέση με τους απέξω''.... Και πιο φιλότουρκοι, φιλοσκοπιανοί και φιλοαλβανοί από τους Γερμανούς και τους άλλους γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν υπάρχουν...

Γεώργιος Βλάχος

Ευχαριστώ τον αξιότιμο κύριον Ιωάννη Αμπατζόγλου για το υπέροχο ιστορικό και ενημερωτικό άρθρο του. Το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον και τον συγχαίρω για όσα ωραία γράφει! Ας μου επιτραπεί όμως να μας υπενθυμίσω μία πρόταση για την ονομασία του Σκοπιανού κράτους που έγινε στις 2.Μαϊου 1992 στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας. Ο τότε Γερμανός ΥΠΕΞ κύριος Γκένσερ, πρότεινε να αναγνωριστεί το κράτος <<Δημοκρατία των Σκοπίων>>. Η πρόταση δεν πέρασε διότι σκόνταψε στην άρνηση της Γαλλίας, Ιταλίας και Βρετανίας που υποστήριξαν ότι δεν μπορεί η Κοινότητα να δίνει ονόματα σε άλλα κράτη! Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Γεννάται όμως η ερώτηση. Γιατί δεν άρπαξε η τότε κυβέρνηση την ευκαιρία από τα γένια αφού είχε άριστες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία για να στηρίξει την πρόταση και ίσως είχε ευνοϊκό τέλος; Πηγή της πρότασης: ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩ Ν ΣΚΟΠΙΩΝ Επίσημα Κείμενα 1990-1994 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ, Σελ. 228

μήτσος

Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο κλαμπ των πάση θυσία Μενουμευρώπηδων και έγινε οπαδός των "κάνουμε τα ΠΑΝΤΑ προκειμένου να μείνουμε στο ευρώ",όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε.

Εχετε δίκιο

Για τους εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πράξη πολιτικής συναλλαγής με αντικείμενο άνευ αξίας γι αυτούς και αντάλλαγμα επιδόματα για αγορά ψήφων. Αδύναμοι και ανασφαλείς δίναν τα πάντα για να εδραιωθούν στην εξουσία. Απο τα μισόλογα που έλεγαν κάτι ανάλογο πρέπει να προετοίμαζαν για το Αιγαίο με την Τουρκία. Ευτυχώς ξεκουμπίστηκαν έγκαιρα.

ΕΣΥ ΣΥΝΤΡΟΦΕ...

ΑΑΑ δυστυχώς μόλις ΧΑΣΑΤΕ την ευκαιρία να παρουσιαστείτε σε εκπομπή σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι...

Ιλασθητι!

Αριστα τα γραφομενα του κ.καθηγητου!

μπράβο σας

που το παλεύετε... μακάρι να ξυπνήσετε μερικούς

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία