Η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης
Γιώργος Στύλιος

Γιώργος Στύλιος

Η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης

Σε μία δύσκολη για τη χώρα περίοδο όπου έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις στα εθνικά θέματα, οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία επιβραβεύουν την προσπάθεια που έχει γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση. Μία προσπάθεια που στόχο έχει την οριστική έξοδο από την κρίση και την δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα στοιχεία από την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική το 2019, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ έχουμε θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με αύξηση των καταθέσεων. Παράλληλα η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου, ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, βελτίωσαν την ρευστότητά του, με αποτέλεσμα την αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν ιδίως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ επιφέρουν μείωση των δαπανών για τόκους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η θετική έως τώρα πορεία αντανακλάται και στην πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος από τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Η αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ψηφίσθηκαν (το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με μείωση των φόρων, ο νόμος για το επιτελικό κράτος, η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, οι πρωτοβουλίες για την ασφάλεια και την καθημερινότητα, το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η απελευθέρωση της αγοράς στην ενέργεια, το σχέδιο Ηρακλής για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η η ψήφος των αποδήμων, η αναθεώρηση του Συντάγματος κλπ) και αυτές που θα ακολουθήσουν άμεσα ( οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η διευθέτηση των δικαιωμάτων χρήσης γης, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα η ριζική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κλπ) θα βοηθήσουν για να μπει η χώρα σε μία τροχιά οριστικής εξόδου από τις παθογένειες που την οδήγησαν έως εδώ.

Σύμφωνα με την Εκθεση της ΤτΕ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από την αρχική πρόβλεψη του 1,9%, ενώ για τα έτη 2020 και 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί σε 2,4% και 2,5% Ταυτόχρονα, καταγράφονται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα, όπως η άνοδος της αγοράς ακινήτων, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, η επιτάχυνση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η σημαντική αύξηση των επενδύσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, η αύξηση της αποταμίευσης και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και τις κεφαλαιαγορές, καθώς και η ανοδική πορεία των εσόδων από τον τουρισμό. Η πορεία αυτών των δεικτών υποδηλώνει σημαντική ανθεκτικότητα και δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Παρόλα αυτά οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις είναι εδώ. Ο κίνδυνοι αυτοί προέρχονται κυρίως από τα εξωτερικό (γεωπολιτικές εντάσεις, αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου εξαιτίας του εμπορικού προστατευτισμού, αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά και το εσωτερικό ( υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, δημογραφική επιδείνωση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης, χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα). Και εδώ είναι που πρέπει να δώσουμε το βάρος μας από εδώ και πέρα.

Μαγικές συνταγές και λύσεις δεν υπάρχουν. Η προσπάθειά μας θα πρέπει να έχει στόχο την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας, του κράτους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια, στην αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων και του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Εφαρμόζοντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στην Παιδεία, στην έρευνα και την καινοτομία να δώσουμε κίνητρα να περάσουμε από το brain drain στο brain gain. Η κυβέρνηση πιστεύει σε αυτή την πολιτική, την υπηρετεί με σταθερότητα και συνέπεια από την πρώτη μέρα. Είναι μία πολιτική μονόδρομος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επίτευξη βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης.

του Γιώργου Στύλιου
Βουλευτή Άρτας της Νέας Δημοκρατίας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης