Φορολογική μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο
Γιώργος Στύλιος

Γιώργος Στύλιος

Φορολογική μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα. Μειώνει τους φόρους, απελευθερώνει οικονομικές δυνάμεις δίνει κίνητρα σε πολίτες και εταιρείες να διαμορφώσουν, σε ένα απλούστερο από πλευράς γραφειοκρατίας περιβάλλον, τα σχέδιά τους. Είναι ένα βήμα μπροστά.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί του αφαιρεί επιχειρήματα και ζωτικό χώρο να κάνει αντιπολίτευση. Τα νούμερα είναι δεδομένα και δεν μπορούν να παραποιηθούν. Οι μειώσεις φόρων είναι συγκεκριμένες και αφορούν τους πολλούς. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λαϊκίσει, να πει για μια ακόμα φορά ψέματα στους πολίτες

Η σύγκριση με το παρελθόν είναι καταλυτική. Με το παρόν νομοσχέδιο έχουμε λιγότερους φόρους για επιχειρήσεις και πολίτες, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για αποταμίευση και κατανάλωση, αύξηση των διαθέσιμων πόρων των επιχειρήσεων για επενδύσεις, αύξηση του τζίρου και των θέσεων εργασίας. Με λίγα λόγια έχουμε αύξηση του πλούτου.

Με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε περισσότερους φόρους, λιγότερα εισοδήματα, μειωμένη οικονομική ελευθερία, επιδόματα χωρίς παραγωγή πλούτου. Αυτό οδηγούσε σε μεγαλύτερη εξάρτηση από το κράτος από την εκάστοτε κυβέρνηση και τους κομματικούς μηχανισμούς. Είχαμε λοιπόν ένα φαύλο κύκλο φόρων, κρατισμού, φτώχειας και επιδομάτων.

Η νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης έχει ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Η καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα βοηθά τους νέους επαγγελματίες που μπαίνουν τώρα στην αγορά, αλλά και τους συνταξιούχων που θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται. Την ίδια στιγμή προβλέπονται μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές και συντελεστές ΦΠΑ για τη στήριξη ευπαθών ομάδων και την κοινωνική προστασία. Για παράδειγμα προβλέπεται αύξηση του «αφορολόγητου» κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, αύξηση του μέγιστου αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24, και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός σε ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το καλοκαίρι με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων και εμβληματικών επενδύσεων. Ακολούθησε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη νέα ΔΕΗ. Και ακολουθούν μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση το νομοσχέδιο για τις Τράπεζες και το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ για την μείωση των κόκκινων δανείων και ο προϋπολογισμός για το 2020. Η κυβέρνηση έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο, μία ξεκάθαρη στρατηγική, συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και κυρίως την στήριξη των Ελλήνων που θέλουν και δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον με προκοπή και πρόοδο. Αυτή την πορεία θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης