danikas_dimitris

Η κρυφή γοητεία του Ερντογάν

Δημήτρης Δανίκας

Να τα πάρω με τη σειρά. Γιατί πολλά ακούω. Και γιατί με τα περισσότερα διαφωνώ. Μάλλον η θέση τους είναι να καταλήξουν σε κάδους σκουπιδιών.

Παραδείγματα πολλά. Οπως:

Μα είναι δυνατόν να ανάψει πολεμικό φιτίλι στο Αιγαίο; Πού, εδώ; Σε μια χώρα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Είναι! Γιατί όλα αλλάζουν. Με ραγδαίο ρυθμό. Γιατί τίποτα και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, αμετάκλητα και οριστικά, τα σύνορα της χώρας. Και γιατί οι συμμαχίες όσο κι αν εξωτερικά μοιάζουν σταθερές και ακλόνητες, τόσο στο βάθος είναι ευάλωτες και εύθραυστες.

Μα τι να θέλει ο Ερντογάν από την Ελλάδα; Τα νησιά της;

Και ναι και όχι. Ο Ερντογάν, όπως ολόκληρο το κατεστημένο της Τουρκίας, επιθυμεί τη συμμετοχή της χώρας του στην εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Αυτό θέλει. Αυτός είναι ο μόνιμος και ακλόνητος στρατηγικός του στόχος και σκοπός. Να πάρει κι αυτός το μερίδιο που του αναλογεί. Επειδή, σου λέει, και η Τουρκία βρέχεται από το Αιγαίο. Επομένως, γιατί εμείς να είμαστε οι φτωχοί συγγενείς;

Και οι Ευρωπαίοι, το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί;
Α, εδώ είναι το ψητό. Λόγω «Ψυχρού Πολέμου» ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οσο ανεβαίνει το θερμόμετρο του «πολέμου» τόσο ανεβαίνει η αξία των κοιτασμάτων του Αιγαίου και της Κύπρου

Η Ευρώπη επιθυμεί να περιοριστεί η ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Αν αυτό δεν μπορέσει να επιτευχθεί με εφαλτήριο μόνο την Ελλάδα, τότε γιατί όχι και με την Τουρκία. Ετσι κι αλλιώς, η συνεκμετάλλευση, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να οργανωθεί ώστε η εξόρυξη να γίνει πραγματικότητα χωρίς εμπόδια και πολεμικές απειλές. Με απλά λόγια: Ναι, είμαστε υπέρ της Ελλάδας, αλλά όχι και τόσο φανατικά. Είτε μόνο με την Ελλάδα είτε και με την Τουρκία σημασία έχει να γίνει η δουλειά!

Τέλος, γιατί η κυβέρνηση πορεύεται με δύο πολιτικές. Από τη μία την «ήπια αποφασιστικότητα» του Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη τα γαβγίσματα του Πάνου Καμμένου.
Εξωτερικά μοιάζει κυβερνητικός διχασμός. Κάτι σαν κακοφωνία. Σαν διαφωνία. Σαν ο Καμμένος να παριστάνει τον ιδιοκτήτη της Εθνικής Αμυνας της χώρας. Ομως δεν είναι έτσι. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Αλλο πράγμα το «φαίνεσθαι» και άλλο το «είναι».

Ο Τσίπρας βολεύεται με τις πολεμικές κραυγές του Πανοκαμμένου. Οι δύο μαζί υποδύονται το πασίγνωστο ζεύγος του «καλού» και του «κακού» αστυνομικού.
Ακόμα, ο Τσίπρας βολεύεται ώστε σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να ρίξει όλη την ευθύνη στον φανατισμό του Καμμένου.
Αμφότεροι βολεύονται και για πολλούς άλλους λόγους. Ο Πανοκαμμένος μαζεύει ψηφαλάκια από το εθνικοπατριωτικό ακροατήριο. Μάζευε και ας είναι ρώγες. Ο Τσίπρας μαζεύει ψηφαλάκια από το ακροατήριο των εκσυγχρονιστών και ευρωπαϊστών.

Και οι δύο μαζί βολεύονται επειδή με το φιτίλι της Τουρκίας η προσοχή του Ελληνα βιοπαλαιστή έχει στραφεί προς την Ανατολή.

Βολικές, λοιπόν, οι πολεμικές ιαχές του Ερντογάν και των λοιπών ανεγκέφαλων των «Γκρίζων Λύκων». Οσο εκείνοι με τις κραυγές τους εκτροχιάζουν τους μουσουλμανοτούρκους της Ανατολίας από τη μίζερη έως εντελώς φτωχοποιημένη καθημερινότητά τους, άλλο τόσο ο Τσίπρας εκτροχιάζει με τις «αριστερο-εθνικές» του κορόνες τους δικούς μας εξαθλιωμένους πατριώτες.

Με έναν λόγο, τα τύμπανα του πολέμου βολεύουν το αταίριαστο ζεύγος Ταγίπ Ερντογάν - Αλέξης Τσίπρας. Αμφότεροι στριμωγμένοι στα καναβάτσα, «γρονθοκοπούν» εναερίως ο ένας τον άλλον. Ετσι αποσπούν την προσοχή του κοινού και ροκανίζουν χρόνο. Ετσι συντηρούν την εξουσία τους και έτσι παίζουν με τη φωτιά. Βάρα με να σε βαρώ, να σπρώχνουμε τις χώρες μας στον όλεθρο και τον χαμό!

ΣΧΟΛΙΑ (11)

yolo

Kαι κάποιοι χρησιμοποιούν εναντίον μας την γνωστή μέθοδο ''φιλιά και χαστούκια'' , σκοτώνεται ο πιλότος μας , γαυγίζουν οι Τούρκοι και αμέσως να και αχνοφέγγει η ελπίδα σύμφωνα με τις δηλώσεις κάποιων, στο μεταξύ με την Μακεδονία μας, τί γίνεται;;

Chris

Ξεκινάς καλά, αλλά πάλι καταλήγεις σε μια ανάλυση επιδερμική. Μας μιλάς, για τους λαϊκιστές, ηγέτες, που οδηγούν στα άκρα τις δύο χώρες. Εγώ να μιλήσω για τους λαούς. Και όχι για τους λαϊκιστές. Αν έχεις έναν λαό, που έλκεται από την πολεμική ρητορική του ηγέτη του, τότε δεν φταίει ο λαϊκιστής ηγέτης, αλλά ο λαός. Οι λαϊκιστές θα βρεθούν. Δηλαδή τον τουρκικό λαό, που ήταν πάντα φιλοπόλεμος, και επεκτατικής φύσης, προσπαθήσαμε με το ζόρι να τον κάνουμε ευρωπαίο, και φιλήσυχο. Αυτό το πείραμα ήταν προφανές ότι δεν θα πετύχαινε. Και με την πρώτη ευκαιρία, ο Τουρκικός λαός θα έβρισκε τον ηγέτη που θα τον εξέφραζε πλήρως. Το ίδιο και με τον Ελληνικό λαό. Που είναι λίγο σαν τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι για την πολιτική ότι και η Μενεγάκη για την τηλεόραση. Ή η Βουγιουκλάκη παλιότερα. Ατάλαντοι, αμόρφωτοι, ανίκανοι, αλλά με γκελ, λόγω μιας περίεργης γοητευτικής χαζομάρας που έχουν. Δεν είναι περίεργο ότι το κοινό του Τσίπρα, είναι κυρίως οι νοικοκυρές. Αν ψήφιζαν μόνο οι άνδρες, τώρα θα κυβερνούσε η ΝΔ. Δυστυχώς οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από αυτήν τη χαζομάρα. Τη βλέπουν χαριτωμένη.

G.P

Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό που λες : "Αν έχεις έναν λαό........ αλλά ο λαός" Πιστεύω ότι οι λαοί παρασύρονται απ' τους ηγέτες. Ο Τουρκικός λαός αν είχε σώφρονες ηγέτες (με όλες τις επεκτάσεις της σωφροσύνης) δεν θα είχε τα φιλοπόλεμα και επεκτατικής φύσεως χαρακτηριστικά που έχει τώρα (ΟΣΑ έχει) Πιστεύω πως οι λαοί γενικά ΕΞΑΠΑΤΟΥΝΤΑΙ ώστε χωρίς κατά βάθος να το θέλουν, (ποιος λαός δεν θέλει ειρήνη και ευημερία; ) υποκύπτουν στις υποκριτικές βλέψεις και αυταρχικές και αλαζονικές προθέσεις των ηγετών. Η Αδυναμία των λαών, είναι ακριβώς το σημείο εκείνο που η αφέλεια τους κάνει τη διαφορά και στρέφει τη μύτη της πυξίδας σε δυσμενή πεδία. Και η αφέλεια αυτή καλλιεργείται συστηματικά και επίμονα από διεφθαρμένους και κακούς ηγέτες που παρουσιάζονται με αγγελικό προσωπείο. Αν στην θέση του Ερντογάν ήταν ένας πατριώτης μεν, αλλά αρκετά ηθικός και σώφρων ώστε να μην βυσσοδομεί εναντίον των γειτόνων του και να σέβεται την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των πολιτών του (δεν εννοώ φυσικά την ασυδοσία) τότε η πλειοψηφία του Τουρκικού λαού θα τον επικροτούσε και θα τον σεβόταν δείχνοντας την προτίμηση του, χωρίς ο ηγέτης να ασχοληθεί ΚΑΝ για να παρουσιάσει μια ψευδή προτίμηση στο άτομο του. Εάν εγώ η εσύ αναπαράγουμε κάτι κακό, δεν σημαίνει καθόλου ότι εμείς θέλουμε το κακό, αλλά σημαίνει πως το κακό με μαεστρία και με διάφορους τρόπους έχει διεισδύσει στις άμυνες μας και τις έχει εξουδετερώσει. Και για να έχεις την κατάλληλη άμυνα, πρέπει να έχεις στοιχειώδη μόρφωση, ικανοποιητικό ένστικτο και θέληση να κρατήσεις τον εαυτό σου αμόλυντο. Αμόλυντο από ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ θέλει να μην ισχύει αυτό.

Δεν αλλάζεις εσύ....

Σε γοητεύουν οι ψηλοί σκληροί μουστακαλήδες Σουλτάνοι ε; Την ιδέα περί συνεκμετάλλευσης να την εφαρμόσεις στα ντουβάρια που είναι στην κατοχή σου και όχι στα ανήκοντα στην Ελληνική επικράτεια. "Ναι, είμαστε υπέρ της Ελλάδας, αλλά όχι και τόσο φανατικά" Ο πληθυντικός "είμαστε" αφορά το δικό σου το σινάφι. Αυτό το όχι και τόσο φανατικό που στην πραγματικότητα δεν έχει "φανατισμό" ούτε για δείγμα. Χρησιμοποιείς μάλιστα τη λέξη φανατισμό αντί τη λέξη "πατριωτισμό" αυθαίρετα για να ΜΟΛΥΝΕΙΣ την δεύτερη. Αν είναι κάτι δικό μου, επαφίεται σε μένα αν θα το μοιραστώ η όχι. Το δικό σου το σινάφι θέλει να το μοιραστεί. Αυτό το σινάφι-παρεούλα που δεν έχει καμιά σχέση με το σύνολο. Ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία.....Άμα παίρνεις κάτι φθηνό χωρίς αυτός που στο δίνει να θέλει να επεμβαίνει στα εσωτερικά σου και να στα κάνει μαντάρα, τότε ΓΙΑΤΙ να μην το πάρεις; Υπάρχει τίποτα κακό σ' αυτό; Εμπορική σχέση και συναλλαγή είναι. Μήπως θες να πάρεις υγροποιημένο φυσικό αέριο Αμερικάνικο και να το πληρώνεις χρυσάφι, η οτιδήποτε ακριβότερο από κάποιον που θα επεμβαίνει στη ζωή σου κερδοσκοπώντας και αποφασίζοντας τι θα κάνεις απ' το Α ως το Ω;...Ε; Δηλαδή πρέπει να πάρουμε LEVIS τζιν οπωσδήποτε, άλλα δεν υπάρχουν;

CHRISTIAN from Syria

OYTE για αστειο δεν θα επρεπε να λες ...πως ενας αμετανοητος σφαχτης,ενας απανθρωπος δολοφονος που εκτελει αμαχους , σκοτωνει παιδακια...εχει μια (εστω κρυφη) γοητεια. Αυτο το απανθρωπο κτηνος, ειναι πολεμοχαρης, φασιστας, εκτελεστης και εχει διαπράξει εκατομυρια εγκληματα.

Λαυρέντι

Δεν αναλαμβάνετε κυβερνητικός εκπρόσωπος;

ΑΚΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΘΈΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΕΙΣ Κ.ΔΑΝΙΚΑ! ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΈΣ, ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ! Ο Καθε ΕΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ.....ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ? ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΧΌΛΙΑ! ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΓΩ ΔΙΑΦΩΝΩ! Η ΕΛΛΆΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗ Σ ΟΛΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ.....! Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΧΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ....ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΆΜΕΙΣ, ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΗΜΙΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΟΡΘΙΑ! ΑΡΑ....ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΒΑΊΝΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ! Η ΟΡΘΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ!! ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ! ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ....ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΥΟΥΝ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ! ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ.....!

Αεροπορος

Αυτά τα λέει χρόνια η Χρυσή Αυγή, τα έλεγε και ο Σφακιανάκης πριν από πέντε χρόνια και είχες βγει στο Θεμο στο "Ολα" και έλεγες οτι ο Σφακιανάκης λέει μ@@@κιες! Εσυ τώρα τι λες? Ξαφνικά, γίνατε όλοι πατριώτες!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία