Μεταρρύθμιση είναι και η μείωση των φορολογικών αδικιών!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Μεταρρύθμιση είναι και η μείωση των φορολογικών αδικιών!

Η φοροδιαφυγή που ήρθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, δεν είναι προφανώς ένα φαινόμενο των καιρών μας

Ιστορικά υφίσταται ανά τους αιώνες και συμβαδίζει με την οργάνωση των κοινωνιών. Εμπειρικά, όσα χρόνια θυμάμαι να παρακολουθώ τα δημόσια οικονομικά, στο ερώτημα προς όλες τις κυβερνήσεις, που θα βρεθούν τα χρήματα για τις υπεσχημένες παροχές, η απάντηση ήταν σχεδόν κλισέ. Από την πάταξη της φοροδιαφυγής! Για να φθάσουμε στο σήμερα και να διαπιστώνουμε «έκπληκτοι» πως η φοροδιαφυγή αγγίζει ακόμα το 20,9% του ΑΕΠ έναντι 17,8% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της ΕΛΣΤΑΤ, το συνολικό δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων το 2021 ήταν 84 δισ. Ευρώ. Εκ των οποίων το τα 66 δισ. ή 79% ήταν από μισθωτές υπηρεσίες. Την ίδια χρονιά η κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν υψηλότερη κατά 40 δισ. ευρώ. Επίσης την εν λόγω χρονιά αλλά φαντάζομαι μέχρι σήμερα το ίδιο, το 70% των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα σαν επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες, εμφανίζονται με εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ δηλαδή λιγότερα από όσα βγάζει ένας απλός εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό!

Το οξύμωρο δε είναι, πως το 2021, το μέσο δηλωθέν εισόδημα στην ΑΑΔΕ είναι χαμηλότερο κατά 25% από τις δαπάνες που πραγματοποίησαν τα νοικοκυριά σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ παράλληλα οι αποταμιεύσεις τους αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά!

Μετά ταύτα και επειδή οι αριθμοί συνήθως λένε την αλήθεια, κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. Είναι σχεδόν αδιανόητο 700.000 χιλιάδες συμπολίτες μας που δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, να δραστηριοποιούνται, δηλαδή να δουλεύουν, με εισόδημα μικρότερο από τον υπάλληλο τους που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό! Εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί δεν πάνε να δουλέψουν σε άλλο εργοδότη με τον κατώτατο τουλάχιστον μισθό; Κάτι δεν πάει καλά. Και δεν λέω, ενδεχομένως κάποιοι όντως να βγάζουν λιγότερα και να… έχουν αποδεχτεί τη μοίρα τους. Η συντριπτική πλειονότητα όμως είναι οφθαλμοφανές πως κρύβει έσοδα και την ίδια στιγμή εντάσσουν τον εαυτό τους στους ευάλωτους και απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα και επιδόματα που προβλέπει η πολιτεία γι’ αυτούς!

Κλείσιμο
Αυτό όμως είναι μια κατάφωρη παρανομία και κοινωνική αδικία έναντι των μισθωτών που είναι πάντα τα σίγουρα και μη διαμαρτυρόμενα φορολογικά υποζύγια αλλά και των συνεπών φορολογουμένων από τους επαγγελματίες.

Έρχεται λοιπόν τώρα ο Χατζηδάκης με ένα νομοσχέδιο και λέει πως το ελάχιστο που θα πρέπει να δηλώνουν εφεξής οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι τουλάχιστον όσο ένας εργαζόμενος των 780 ευρώ (μικτά). Και μάλιστα αυτό το μέτρο είναι μαχητό για όποιον μπορεί να αποδείξει πως δεν βγάζει τόσα.

Και αντί όλο το πολιτικό σύστημα να συνταχθεί σε αυτή την προσπάθεια άμβλυνσης της κοινωνικής αδικίας που ναι μεν δεν θα λύσει το θέμα της φοροδιαφυγής αλλά απλά θα εξορθολογήσει κάποιες παρανομίες που βγάζουν μάτι, όλα τα κόμματα στέκονται απέναντι και πετροβολούν την… ανάλγητη και φορομπηχτική κυβέρνηση! Και καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που αφού μας τάραξε στους φόρους στην περίοδο της διακυβέρνησης του σε μια προσπάθεια να μας εξισώσει όλους προς τα κάτω, τώρα βγαίνει στα κεραμίδια και τάζει σε όποιον καταλαβαίνει ελληνικά, μα και το ΠΑΣΟΚ; Ένα κόμμα με τόση κυβερνητική εμπειρία να ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ του ό,τι νάναι;

Λέει όχι σ’ αυτό το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών γιατί η πολιτεία έχει χρέος να ανακαλύψει τους φοροφυγάδες και να μην τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι! Μα σοβαρά τώρα ,νομίζουν πως με τέτοιες θέσεις και απόψεις κερδίζουν τίποτα; Κερδίζουν ψηφαλάκια; Η άποψη μου είναι πως χάνουν σε σοβαρότητα και αξιοπιστία που είναι και τα μεγάλα ζητούμενα για τα κόμματα που θέλουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Και για να κλείσουμε και πάλι με αριθμούς. Ξέρετε πόσα είναι τα προσδοκώμενα έσοδα του κράτους από αυτόν τον νέο φορολογικό νόμο για τους…ευάλωτους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και λοιπούς μικροεπιχειρηματίες; 600 εκατ. ευρώ. Με τι ισοδυναμεί αυτό το ποσό; Με όσα δίνονται κάθε χρόνο σε επιδόματα θέρμανσης μέσω χρηματοδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα ,το φυσικό αέριο , το πετρέλαιο θέρμανσης για το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως τους ευάλωτους!

Και φυσικά δεν τρέφουμε αυταπάτες πως με αυτά τα δειλά μέτρα (κάρφωμα πλαστών αποδείξεων και μίνιμουμ τεκμαρτό εισόδημα για επαγγελματίες) πρόκειται να παταχθεί η γάγγραινα της φοροδιαφυγής, αλλά τέλος πάντων, δεν είναι και για εξοβελισμό αυτό το μέτρο. Καλά νάμαστε και τις επόμενες πολλές δεκαετίες ο δημόσιος διάλογος θα αναφέρεται πάντα στην αδήριτη ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής. Άλλωστε μη νομίζετε, ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες, η φοροδιαφυγή παραμένει πάντα το δυσεπίλυτο πρόβλημα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK