Εξοικονόμηση ενέργειας με τεχνολογία συμπύκνωσης στη θέρμανση

Εξοικονόμηση ενέργειας με τεχνολογία συμπύκνωσης στη θέρμανση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τεχνολογία συμπύκνωσης στη θέρμανση .Τι είναι και πώς λειτουργεί  – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Στα ελληνικά νοικοκυριά το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας καταλαμβάνουν οι οικιακές συσκευές και οι λέβητες θέρμανσης, γεγονός που κοστίζει τόσο σε χρήματα όσο και στο περιβάλλον. 

Υπάρχουν όμως οι ενεργειακά αποδοτικές  συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και να προκαλέσουν ευχάριστη έκπληξη στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Οι καταναλωτές όμως δεν γνωρίζουν ότι αρμόδιος «υπεύθυνος» για τα περιβαλλοντικά εναρμονισμένα προϊόντα, τα οποία ταυτόχρονα προστατεύουν και την τσέπη τους είναι το «Ecodesign
» της συσκευής. Δηλαδή ο οικολογικός σχεδιασμός ενός προϊόντος, με κριτήρια την ενέργεια που καταναλώνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, αλλά και την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή του.

Σχετικά με τους λέβητες θέρμανσης ισχύος έως και 400kW, αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής οδηγίας Ecodesign ErP για την ενεργειακή σήμανση προϊόντων θέρμανσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ και στην Ελλάδα  από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2015, θα είναι η μετάβαση από τη συμβατική τεχνολογία στην τεχνολογία συμπύκνωσης.

Αυτό σημαίνει λέβητες με υψηλότερο βαθμό απόδοσης, και κατ’ επέκταση μείωση του κόστους για τη θέρμανση του σπιτιού μας. Η τεχνολογία της συμπύκνωσης παρουσιάστηκε σε εμπορεύσιμο προϊόν από τη Buderus και τη Nefit, εταιρείες του ομίλου Bosch, για πρώτη φορά το 1981, στην έκθεση «ISH» με τον λέβητα «Nefit Turbo», ο οποίος κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.

Τι είναι όμως η τεχνολογία συμπύκνωσης; 
Ο όρος «λέβητας συμπύκνωσης» χρησιμοποιείται λόγω του γεγονότος ότι ο λέβητας κατά τη λειτουργία του παράγει συμπύκνωμα υπό κάποιες συνθήκες, υγροποιώντας υδρατμούς που υπάρχουν στα καυσαέρια.

Τόσο για το φυσικό αέριο ως καύσιμο, όσο και για το πετρέλαιο, η Buderus, με τη γκάμα των λεβήτων της συμπλέει με την οδηγία, εισάγοντας όπως πάντα υψηλής ποιότητας λέβητες συμπύκνωσης, όπως τον εξαιρετικής ποιότητας και απόδοσης νέο επίτοιχο λέβητα συμπύκνωσης αερίου Logamax plus GB172i, και τον νέο επίσης εξαιρετικά αποδοτικό, ποιοτικό και ευέλικτο επιδαπέδιο λέβητα συμπύκνωσης πετρελαίου Logano plus GB105.

   
Επίτοιχος λέβητας συμπύκνωσης
αερίου Logamax Plus GB172i 
   Επιδαπέδιος λέβητας συμπήκνωσης
   πετρελαίου Logano Plus GB105 

 
Και λίγη θεωρία… η αξιοποίηση της τεχνολογίας συμπύκνωσης ξεκινά με τη συμπύκνωση των υδρατμών στα καυσαέρια, διαδικασία η οποία αρχίζει για το φυσικό αέριο όταν η θερμοκρασία καυσαερίων πέσει κάτω από τους 57ºC κατά προσέγγιση, ενώ για το πετρέλαιο κάτω από τους 47ºC περίπου. Στόχος της τεχνολογίας των λεβήτων συμπύκνωσης είναι να ρίχνει τη θερμοκρασία των καυσαερίων όσο γίνεται χαμηλότερα από τις θερμοκρασίες συμπύκνωσης – γνωστό και ως «σημείο δρόσου» – δηλαδή να τα «ψύχει» με γνώμονα το μεγαλύτερο ενεργειακό κέρδος, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό την επιστροφή κρύου νερού του κυκλώματος θέρμανσης, είτε μέσω κατάλληλου θαλάμου καύσης είτε με εξωτερικό εναλλάκτη.
  
Οι παραγόμενοι υδρατμοί περιέχουν θερμογόνο δύναμη, η οποία χάνεται χρησιμοποιώντας συμβατικούς λέβητες καθώς οι υδρατμοί διαφεύγουν μέσω της καπνοδόχου. Στο πιστοποιητικό ελέγχου του συντηρητή σας μπορείτε να δείτε πόση θερμότητα διαφεύγει με τα ζεστά καυσαέρια μέσω της καπνοδόχου, κι επομένως χάνεται.

Αντίθετα οι λέβητες συμπύκνωσης Buderus αξιοποιούν αυτήν την ενέργεια: Προκαλούν τη συμπύκνωση των υδρατμών μέσα στο λέβητα και τροφοδοτούν την κερδισμένη θερμότητα συμπύκνωσης στο κύκλωμα θέρμανσης. Προϋπόθεση για την εγκατάσταση είναι μια ανθεκτική στην υγρασία καπνοδόχος ή ειδικά εξαρτήματα απαγωγής καυσαερίων.

Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Ως επακόλουθο του αποδοτικού τρόπου λειτουργίας, η τεχνολογία συμπύκνωσης είναι και ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον.

Αρχή λειτουργίας


ΣΧΟΛΙΑ (10)

Λαμπρος 22-5-2016

καλησπερα θερμομονωση πρωτα πετροβαμβακας γυψωσανηδα και απο κει και μετα το καυσημο παει πολυ κατω το εκανα στο σπιτι μου η διαφορα τεραστια

Πέτρος ο Μυτιληναίος

Με δυο λόγια, ανάκτηση θερμότητας απο τα καυσαέρια... λογικό... ξέρει κανείς τι γίνεται με τα συμπυκνώματα? Το άρθρο δεν αναφέρει κάτι... Ουσιαστικά είναι υγροποιημένα καυσαέρια. Είναι τοξικά? Είναι καρκινογόνα? Περιέχουν οξέα, όπως τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, που απο την υγροποίηση τους μέσα στην εξάτμιση την τρυπάνε? Χρειάζονται ειδική διαχείριση? Τα πετάμε στην αποχέτευση ακαθάρτων και τσακίζουμε το βιολογικό καθαρισμό? Τα πετάμε στην αποχέτευση ομβρίων και πάνε στον υδροφόρο ορίζοντα?

no mans land

Γερμανικός καυστήρας, σε 120 μ2, κατά το ήμισυ θερμομόνωση, έκαψε φέτος 850 λίτρα. Παρουσίασε όμως πίσσα στο μπεκ 2 φορές σε 2 χρόνια,

nionios

Καλή η τεχνολογία αλλά για κάποιον που έχει ήδη εγκαταστήσει λέβητα υψηλών θερμοκρασιών μαζί με τα αντίστοιχα σώματα, το κόστος αντικατάστασης είναι εξαιρετικά υψηλό και εν τέλει ασύμφορο. Αυτή η τεχνολογία είναι καλή στον εξαρχής σχεδιασμό νέου κτιρίου η οποία πρωτίστως θα πρέπει να συνδιασθεί με βιοκλιματικό σχεδιασμό της κατοικίας στην οποία προκύπτει όφελος όχι μόνο για τη θέρμανση αλλά και στην απαίτηση ψύξης. Αν παρόλα αυτά κάποιος σκοπεύει να ξοδέψει χρήματα καλό θα είναι να προηγηθεί συνολική μελέτη για το προς αναβάθμιση κτίριο, όσον αφορά τις απώλειες, με υιοθέτηση και άλλων λύσεων , μονώσεις θερμοπροσόψεις κλπ και στη συνέχεια να οδηγηθεί στην ανάγκη ή όχι αντικατάστασης λέβητα. Η αποσπασματική και όχι συνολική επιλογή λύσης προσθέτει 'έξοδα και μόνο.

MAL...IES

Ως μηχανολόγος, για Ελλάδα ειδικά, ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ.ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. Ούτε πετρέλειο, ούτε αέριο, ούτε μυρωδιές, ούτε κίνδυνος ανάφλεξης ή έκρηξης....Κοστίζουν λίγο, αλλά κάνεις απόσβεση πολύ γρήγορα.Αν μάλιστα δεν έχεις ήδη δίκτυο σωληνώσεων, παίζεις και ψύξη.(Οι κλασσικοί υπάρχοντες σωλήνες σπάνια κάνουν για ψύξη.)

shwish

Κάτσε γιατί με μπέρδεψες, λες "Αντλίες θερμότητας και τίποτε άλλο" και μετά λες "και καλή θερμομόνωση". Το ερώτημα μου: Δεν έχει backspace το πληκτρολόγιο σου;

Μακης

Ο φίλος έχει απόλυτο δίκιο. Πολύ ακριβά ανταλλακτικά και τα προίόντα όντως κατασκευάζονται στην Τουρκία και τα πληρώνεις πανάκριβα σαν Γερμανικά...

Δ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αρκετά προβληματικοί λέβητες χωρίς τεχνική υποστήριξη με πανάκριβα ανταλλακτικά,το κόστος της πλακέτας που βγάζουν τα περισσότερα ειναι 320 ευρώ. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ BUDERUS-BOSCH ΠΑΙΔΙΑ, ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑ

Γιωργος

Ωραία διαφήμιση κάνετε στα buderus, που κατασκευάζονται κυρίως στη Τουρκία. Τώρα μπορεί να τρέξει ο Έλληνας να τα ακριβωπληρωσει..

Γιωργος#2

Είναι όμως μια ωραία τεχνολογία, η οποία εχει θετικά γενικά οφέλη, και αν δεν υπήρχαν οι εν λόγω διαφημίσεις ακόμα θα έκαιγες φυλά, για να ζεσταθείς, τα όποια φυσικά θα τα εισήγαγες από την Τουρκιά κτλ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Ζεστό νερό με χαμηλό κόστος και ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας

Οι αντλίες θερμότητας για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης ενσωματωμένες στο δοχείο ζεστού νερού αποτελούν μια αυτόνομη, ασφαλή, οικολογική και εξαιρετικά επικερδή λύση για το ζεστό νερό, ανεξάρτητη από πηγές ενέργειας όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

4
Συρόμενο κούφωμα αλουμινίου με υψηλή θερμομόνωση. Γίνεται;

Η ανακαίνιση του σπιτιού πολλές φορές αν και αρχικά ακούγεται σαν διαδικασία κοστοβόρα και χρονοβόρα, μπορεί εν τέλει να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη τόσο για την αναβάθμιση της αισθητικής αξίας όσο και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας μας.

Αναβαθμίστε αισθητικά το χώρο σας και εξοικονομήστε έως 30% ενέργεια θέρμανσης και ψύξης

Αντικαθιστώντας τα παλιά σας κουφώματα με τα νέα προηγμένα θερμομονωτικά συστήματα για παράθυρα και πόρτες της ALUMIL των σειρών SUPREME και SMARTIA, θα γίνει σίγουρα γρήγορα αισθητή η βελτίωση του βιοτικού σας επιπέδου.

«Πώς να εξασφαλίσετε την απόλυτη στεγάνωση στην ταράτσα σας»

Μήπως μετά από έντονη βροχόπτωση παρατηρήσατε αντιαισθητικά σημάδια υγρασίας και μούχλας στο ταβάνι σας; Ίσως το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στις οικοδομές και τις μονοκατοικίες είναι η εμφάνιση υγρασίας από την ταράτσα, το σημείο του κτιρίου που εκτίθεται περισσότερο στις καιρικές καταπονήσεις. Τα προβλήματα αυτά είναι συχνά, είτε λόγω της παντελούς έλλειψης κάποιας στεγανωτικής στρώσης, είτε λόγω της προβληματικής στεγάνωσης που ήδη υπάρχει (εξαιτίας λανθασμένης επιλογής υλικών, κακής εφαρμογής ή ελλιπούς συντήρησης).