Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης

Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης

Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα ξεχειλίζει και οι ευρωπαϊκές πόλεις φοράνε τα καλά τους για να σας υποδεχτούν...

Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης
Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει και η μαγεία της γιορτής της αγάπης είναι διάχυτη σε όλη την Ευρώπη. Μεγαλοπρεπείς στολισμοί, λαμπόνια, χειροποίητα προϊόντα, παραδοσιακές συνταγές και ποτά, δώρα και ατελείωτες βόλτες σε σκηνικά που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι. Κάπως έτσι είναι η περίοδος των γιορτών στις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. 

Πάμε μια βόλτα στην Ευρώπη…

Παρίσι
Κλείσιμο
 

Η Πόλη του Φωτός δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο των πιο παραμυθένιων αγορών στην Ευρώπη. Μια από τις πιο διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης είναι αυτή της λεωφόρου Champs Elysees. Κατά μήκος του πεζοδρομίου της διάσημης λεωφόρου παίρνουν θέση περίπου 100 ξύλινα σπιτάκια, από τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί χειροποίητα δώρα, γλυκά και ποτά. Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με θέα τον Πύργο του Αϊφελ υπάρχει η αγορά του Τrocadero που κατακλύζεται κάθε χρόνο από μικρούς και μεγάλους. (Από 15/11 έως 04/01)



Στρασβούργο

Η Αλσατία, στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, θεωρείται ο τόπος που «γέννησε» τα Χριστούγεννα όπως τα γιορτάζουμε σήμερα. Το δε Στρασβούργο είναι η πρωτεύουσα της περιοχής και μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης. Ολοστόλιστο απ’ άκρη σ’ άκρη, φιλοξενεί στην περίφημη πλατεία του Καθεδρικού Ναού του το Christkindelsmärik, την παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γαλλίας (κρατάει από τα μέσα του 16ου αιώνα) και δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης, μετά τη Νυρεμβέργη. Στους πάγκους της θα βρείτε παραδοσιακά δώρα, στολίδια και παιχνίδια και ένα σωρό λιχουδιές: από ψωμάκια με μέλι και μπαχαρικά μέχρι κουλουρόψωμα, μπρέτσελ και μεγάλα μπριός με σταφίδα και αμύγδαλα. 




Ελβετία

Η μαγεία των Χριστουγέννων είναι διάχυτη και στην Ελβετία και ο καθένας μπορεί να τη ζήσει στις αγορές της. Η πρώτη βρίσκεται στο Munsterplatz και διαθέτει κυρίως αποξηραμένα λουλούδια, χειροποίητα κοσμήματα και ξύλινα αντικείμενα. Η δεύτερη αγορά βρίσκεται στο Waisenhausplatz και περιλαμβάνει πάνω από 50 ξύλινα σπίτια που το καθένα περιέχει πολλών ειδών στολίδια και κοσμήματα προστατευμένα με φράχτη από κλαδιά πεύκου. Η αγορά του Waisenhausplatz φημίζεται επίσης για τα χειροποίητα κεριά της, τα οποία οι τεχνίτες μπορούν να φτιάξουν και μπροστά στα μάτια σας. (Από 28/1 24/12)



Weihnachts Zauber, Gendarmenmarkt, Βερολίνο

Πρόκειται για μια από τις διασημότερες αγορές της γερμανικής πρωτεύουσας και βρίσκεται στην περιοχή του Mitte. Κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 600.000 επισκέπτες από όλον τον κόσμο για να ζήσουν τη μοναδική της ατμόσφαιρα, να θαυμάσουν τα επιβλητικά κτίρια, να γευτούν γαστρονομικές απολαύσεις, να έρθουν σε επαφή με τη δεξιοτεχνία των χειροτεχνών που πωλούν τις δημιουργίες τους, αλλά και να συναντήσουν από κοντά γνωστούς καλλιτέχνες. (Από 23/11έως 31/12)



Βιέννη 

Εδώ η προετοιμασία για τη μεγάλη γιορτή έχει αρχίσει από πολύ νωρίς, και συγκεκριμένα από τις 15 Νοεμβρίου, οπότε τόσο η κεντρική πλατεία του Δημαρχείου (Rathausplatz) όσο και άλλες πλατείες και σημεία της πόλης (Maria Theresien Platz, Altes AKH/παλιό Γενικό Νοσοκομείο, Freyung, μπροστά από τα ανάκτορα του Schönbrunn, Karlsplatz, Stephansplatz κ.α.) φωτίστηκαν και στολίστηκαν. Εκτός από τη Βιέννη που οι εορταστικές αγορές της ξεπερνούν τις 20, το Γκρατς έχει 13, ενώ το Σάλτσμπουργκ, έτερος χριστουγεννιάτικος προορισμός της Αυστρίας, έχει μία ακριβώς μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του.




Νυρεμβέργη, Γερμανία 


Μια κλασική χριστουγεννιάτικη αγορά, που λειτουργεί από τον 16ο αιώνα, η αγορά της Νυρεμβέργης Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις τέχνες, τα αντικείμενα τέχνης και τα γλυκίσματα, που προσφέρει. Οι 180 περίπου πάγκοι, οι οποίοι διακοσμούνται με κόκκινα και λευκά υφάσματα στήνονται στην πλατεία Hauptmarkt. Μάλιστα, οι πιο όμορφα στολισμένοι βραβεύονται, όπως επίσης και όσοι προσφέρουν τα καλύτερα εδέσματα και το καλύτερο κρασί. Εδώ θα δοκιμάσετε ψητά λουκάνικα, φρέσκο μελόψωμο, ζεστό κρασί και επίσης Zwetschgenmännle, ένα μείγμα από καρύδια, σταφίδες και αποξηραμένα δαμάσκηνα, στο σχήμα μικρής κούκλας (από 29/11 έως 24/12)



Plaza Mayor, Μαδρίτη

Στη Μαδρίτη η καρδιά των Χριστουγέννων χτυπάει στην Plaza Mayor που στολίζεται με αμέτρητα φωτάκια και φιλοξενεί τα ξύλινα σπιτάκια με πάγκους όπου ντόπιοι και επισκέπτες μπορούν να βρουν χειροποίητα στολίδια και δώρα, περίτεχνες φάτνες αλλά και το Turron de Navidad, το παραδοσιακό ισπανικό γλυκό των Χριστουγέννων που μοιάζει με το δικό μας μαντολάτο. (Από 29/11 έως 31/12)



Piazza Navona, Ρώμη

Η διασημότερη μπαρόκ πλατεία της Ρώμης, η Piazza Navona, τα Χριστούγεννα μεταμορφώνεται στη μαγευτική Mercatino di Natale, ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο «καρναβάλι» γεμάτο παιχνίδια, χρώματα και μυρωδιές. Πάγκοι με ψητά κάστανα, μαλλί της γριάς και χριστουγεννιάτικες λιχουδιές όλων των ειδών με τη σφραγίδα εγγύησης της μοναδικής ιταλικής ζαχαροπλαστικής βρίσκουν τη θέση τους ανάμεσα σε ζωηρούς στολισμούς και γιγάντιες φάτνες που αναπαριστούν σε φυσικό μέγεθος τη Θεία Γέννηση. Στις αγορές της ιταλικής πρωτεύουσας οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα σιντριβάνια του Bernini περικυκλωμένα από πάγκους με παιχνίδια, να αγοράσουν χειροποίητες φιγούρες για τη φάτνη, να παίξουν τυχερά παιχνίδια και να απολαύσουν ciambelle (τεράστια ντόνατς) και πάνω από 101 είδη τραγανής Φλωρεντίνας με φιστίκι. (Από 1/12 έως 6/1)



Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών είναι αναμφισβήτητα αφιερωμένη στους καλοφαγάδες. Εδώ θα βρείτε υπέροχες σοκολάτες, τυριά, γλυκίσματα κάθε είδους, αλλά και κρεατικά με τη συνοδεία κρασιού και μπύρας. Η αγορά γίνεται μεγαλύτερη κάθε χρόνο, διαθέτοντας 240 πάγκους, που πωλούν τρόφιμα, ποτά, καλλιτεχνικές δημιουργίες και στολίδια. Αφού τελειώσετε με τα ψώνια σας μπορείτε να απολαύσετε πατινάζ στον πάγο στο τεράστιο παγοδρόμιο, που στήνεται κάθε χρόνο, αλλά και το φαντασμαγορικό show με τα φώτα στην πλατεία Grand Place (Από 28/11 έως 4/12)



Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Πριν από το άνοιγμα της αγοράς, τα προϊόντα έχουν ελεγχθεί από επαγγελματικές επιτροπές, που απαρτίζονται από μέλη διαφορετικών οργανισμών. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι τα όλα προϊόντα είναι χειροποίητα, σύμφωνα με την παράδοση. Διασκεδάστε με την οικογένεια σας με υπαίθριο θέατρο, παραδοσιακούς χορούς, ζωντανή μουσική και παραδοσιακά εδέσματα (Από 18/11 έως 30/12)



Πράγα, Τσεχία

Η μαγευτική πρωτεύουσα της Τσεχίας έχει δύο κύριες χριστουγεννιάτικες αγορές, που πραγματοποιούνται στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην πλατεία Wenceslas. Υπάρχουν όμως και μικρότερες γύρω από τις Havelska Trziste, Namesti Miru και Namesti Republiky. Δοκιμάστε την τσεχική εκδοχή του ζεστού κρασιού svařené vino, για να κρατηθείτε ζεστοί, αλλά και παραδοσιακές γεύσεις που ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή, όπως νόστιμο ψωμί με τζίντζερ, κέικ, ψητά λουκάνικα κ.ά. Οι Χριστουγεννιάτικες Αγορές της Πράγας ξεκινούν στις 26 Νοεμβρίου και λειτουργούν καθημερινά μέχρι την 1η Ιανουαρίου.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης