Εγκαινιάσθηκε σήμερα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας

Εγκαινιάσθηκε σήμερα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας

Από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ Γιώργο Στεργίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Χάρη Σαχίνη παρουσία των Δημάρχων Κρωπίας και Παιανίας, Δημήτριου Κιούση και Ισίδωρου Μάδη

kelp-koropi-paiania-xr
Το ΚΕΛΚΠ, προϋπολογισμού 106.836.936 Ευρώ (προ ΦΠΑ), κατασκευάστηκε υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Αττικής και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013, ΣΑΕ 085/8» και «ΕΣΠΑ 2014-2020».

kelp-xardalias
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Ν. Χαρδαλιάς


Η διαχείριση και λειτουργία του έχει περιέλθει στην ΕΥΔΑΠ, όπως ακριβώς προβλεπόταν από την Προγραμματική Σύμβαση.

Κλείσιμο
kelp-stergiou
Ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γ. Στεργίου

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, βουλευτές, Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας Κ/Ξ ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΑΑΓΗΣ ΑΕ.

kelp-saxinis
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης


Οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΚΕΛΚΠ και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες επεξεργασίας των λυμάτων και της ιλύος που ακολουθούνται.
Το ΚΕΛΚΠ βρίσκεται νοτιοανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος και αποτελεί μέρος τη κατασκευής ενός σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης που θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους στους Δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης και Μεσογαίας-Μαρκοπούλου. Με τα μελλοντικά σχέδια επέκτασής του, το ΚΕΛΚΠ θα μπορεί σταδιακά να υποδεχθεί το πρόσθετο φορτίο λυμάτων των παραλιακών περιοχών των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας, εξυπηρετώντας, μέχρι το 2049, 125.000 κατοίκους.

kelp-voridis
Ο Υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης


Το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) αποτελεί βασική περιβαλλοντική υποδομή, προστατεύοντας τον θαλάσσιο αποδέκτη, μέσω της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων που πραγματοποιείται βάσει ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και στοχεύει στην ικανοποίηση των πλέον αυστηρών απαιτήσεων επεξεργασίας. Το ανακυκλωμένο, καθαρό κατά 95%, νερό που θα προκύπτει από το ΚΕΛΚΠ, θα επαναχρησιμοποιείται για σκοπούς άρδευσης των τοπικών καλλιεργειών, αστικής και περι-αστικής χρήσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα.

kelp-kiousis
Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δ. Κιούσης


Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, δήλωσε ότι: «Σήμερα εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας και κάνουμε την αρχή σε μια σειρά ανάλογης σημασίας έργα που αποτελούν μέρος ενός εμβληματικού επενδυτικού προγράμματος, τη δημιουργία δηλαδή ενός υπερσύγχρονου συστήματος με δίκτυα συλλογής και κέντρα επεξεργασίας λυμάτων για ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, σταματάμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ενισχύουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής με την καινοτομία της άρδευσης από επανάκτηση νερού.».

kelp__2_


«Το ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή για την Ανατολική Αττική» επεσήμανε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «Με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική, μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικιστικά και οικονομικά περιοχές της χώρας μας, που αλλάζει με έργα τα οποία προστατεύουν το περιβάλλον και τις θάλασσες της ευρύτερης περιοχής, με έργα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς της».

kelp-deksamenes


Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η λειτουργία της μονάδας, η οποία «εντάσσεται στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα» αποτελεί τμήμα των μεγάλων έργων που υλοποιεί στην περιοχή η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους οικείους Δήμους, στο πλαίσιο «μιας ισχυρής συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αττικής». Στα έργα αυτά, που όπως είπε, «αναδεικνύουν την προτεραιότητα μας να δημιουργήσουμε μια πράσινη και ανθρώπινη Αττική» συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία τριών νεών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και περισσότερων από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή. «Και θέλω να δεσμευτώ ότι δεν σταματάμε εδώ. Το σχέδιο μας για την επόμενη πενταετία προβλέπει ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε να επενδύουμε σε πράσινες πολιτικές και έργα, με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά, για ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο και πιο πράσινο μέλλον» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

kelp-madis
Ο Δήμαρχος Παιανίας Ι. Μάδης


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, αναφερόμενος στο έργο τόνισε ότι: «Το έργο του ΚΕΛΚΠ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη πορεία ολοκλήρωσης για τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Έργα που είναι ένα μέρος του απαιτητικού επενδυτικού σχεδίου που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ που αγγίζει τα 2 δις. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή σημαντικών έργων σε όλο τον κύκλο του νερού με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης