Η Αριάδνη Οικονομίδη μαθαίνει yoga σε παιδιά

Η Αριάδνη Οικονομίδη μαθαίνει yoga σε παιδιά

«Τι καλύτερο να μάθουν να βρίσκουν την ηρεμία σε έναν κόσμο με τόση φασαρία;» τονίζει η Αριάδνη Οικονομίδη για τα οφέλη της yoga σε παιδιά- Τι λέει για τη νέα μέθοδο με το όνομα «Yoga for Happy Kids»;

Η Αριάδνη Οικονομίδη μαθαίνει yoga σε παιδιά
Είναι περίεργο να αποκαλείς «μόδα» κάτι που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά η yoga έχει κερδίσει αυτόν τον τίτλο, είτε για καλό είτε για κακό. Όμως αυτή η λέξη -σύμφωνα με τους εκατομμύρια αφοσιωμένους σε αυτήν- μειώνει αυτό που είναι πραγματικά: κάτι παραπάνω από μορφή εκγύμνασης, κάτι που μοιάζει περισσότερο σε τρόπο ζωής, κάτι που δεν έχει πάνω του τίποτα που να πλησιάζει στην έννοια του περαστικού στην οποία παραπέμπει η λέξη «μόδα».


Μία από αυτούς τους αφοσιωμένους είναι και η Αριάδνη Οικονομίδη, η οποία, μετά από αρκετά χρόνια ως δασκάλα yoga, κάνει ένα νέο βήμα μπροστά παρουσιάζοντας μια νέα μέθοδο με το όνομα Yoga for Happy Kids – ναι, μία μέθοδο που απευθύνεται σε παιδιά.
Κλείσιμο

Μιλήσαμε με την Αριάδνη για τους λόγους για τους οποίους αγαπά τη yoga, ποια είναι τα οφέλη της πέρα από τα προφανή και γιατί πιστεύει ότι η yoga μπορεί να αλλάξει την ζωή ενός παιδιού, και μετέπειτα ενήλικα, για πάντα.

Πώς ανακάλυψες την yoga; Και τι έχει κάνει για σένα;

Όταν ήμουν ακόμη αθλήτρια, περίπου 18 ετών ξεκίνησα να κάνω yoga. Την δοκίμασα ως εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης, πιο φιλικό στο σώμα, και σιγά-σιγά κατάλαβα ότι ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν, και τελικά αυτό που μου ταιριάζει.

Μίλησέ μας για την μέθοδο που διδάσκεις και ποια τα χαρακτηριστικά της. Γιατί την προτιμάς;
Η μέθοδος που διδάσκω στους ενήλικες ονομάζεται Vinyasa yoga. Συνδυάζει τρία διαφορετικά συστήματα yoga και έχει σκοπό την σωματική και ψυχολογική ευεξία του ασκούμενου.Βασίζεται σε θέσεις/asanas που στοχεύουν στην αποβολή του άγχους, στην χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος και την διάταση των μυών, ενώ παράλληλα γίνεται και ενδυνάμωση του μυικού συστήματος.Υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής της κάθε θέσης/asanas ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, φυσικά – αυτό είναι βασικό κομμάτι του δικού μου ρόλου.

Επέλεξα να διδάσκω τη Vinyasa yoga γιατί περιέχει ευθυγραμμίσεις για την κάθε θέση/asana για την πρόληψη των τραυματισμών.Υπάρχει η δυνατότητα διαφοροποίησης κάθε θέσης/asanas για κάποιον που ίσως αδυνατεί να κάνει κάτι.Επίσης, μετά από κάθε πρακτική αισθάνομαι σωματικά πιο ευέλικτη και ταυτόχρονα ότι έχω γυμναστεί, ενώ ψυχικά και νοητικά νιώθω ηρεμία.
 


Tι μπορεί να κερδίσει ο κάθε ασκούμενος από τη yoga;
Πάρα πολλά! Μυϊκή ενδυνάμωση και ευλυγισία, μεγαλύτερη συνείδηση του σώματός μας και των αναγκών μας, ψυχική ηρεμία και ισορροπία και καταπολέμηση του άγχους… Επίσης, προσφέρουμε στον εαυτό μας μία “άσκηση” με την οποία δεν καταπονούμε κανένα σημείο στο σώμα μας, γιατί προχωράμε μέχρι το σημείο που νιώθουμε ευχάριστα τη δεδομένη χρονική στιγμή, με σεβασμό στο σώμα μας.
 
Πιστεύεις ότι η yoga απευθύνεται κυρίως στο σώμα ή στο νου;
Και στα δύο – αυτό ακριβώς αγαπώ σε αυτήν. Αφιερώνεις μία ώρα στο σώμα σου και ταυτόχρονα αποβάλλεις το στρες της καθημερινότητας. Είναι πραγματικά υπέροχο, σου αλλάζει την ζωή και βάζει την αρμονία και την ευεξία στην ζωή σου. Σήμερα, η ζωή έχει γίνει τόσο απαιτητική που δεν περιμένεις να είναι τόσο απλό, κι όμως είναι: αν φροντίσεις το μυαλό και το σώμα, τόσο αυτά θα σε βοηθούν με τον τρόπο τους.


Φοβάσαι ότι η yoga για κάποιους είναι μια περαστική «μόδα» και άρα δεν θα αντιληφθούν αυτό που είναι πραγματικά;

Η yoga υπάρχει χιλιάδες χρόνια, δεν με ανησυχεί! Μπορεί να είναι περισσότερο δημοφιλής και «μόδα» σήμερα και λιγότερο αύριο, αλλά δεν θα σταματήσει να υπάρχει και να αλλάζει ζωές, ακριβώς επειδή αυτό που καταφέρνει, είναι τόσο αναγκαίο.

Η μέθοδος του Yoga for Happy Kids, που δουλεύεις, είναι μια εντελώς διαφορετική πρόταση παιδικής εκγύμνασης σε σχέση με αυτές που έχουμε συνηθίσει. Γιατί πιστεύεις ότι είναι ιδανική για τα παιδιά;

Ακριβώς επειδή δεν είναι η παραδοσιακή εκγύμναση που, για μένα, μπορεί να δώσει έμφαση σε λάθος προτεραιότητες. Η Yoga for Happy Kids είναι παιχνίδι και εκγύμναση, αλλά και μάθημα ζωής: από τα βασικά όπως πώς να αναπνέεις σωστά και να αποκτήσεις ευλυγισία ως και να γίνεις φίλος με το σώμα σου και να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον θυμό,  το άγχος και τις δύσκολες καταστάσεις. Δίνω μεγάλη σημασία στον σεβασμό προς τους άλλους και μαθαίνουμε να μην υπάρχει ανταγωνισμός κατά τη διάρκεια του μαθήματος – ο καθένας προσπαθεί να ξεπερνά ξανά και ξανά τον ίδιο του τον εαυτό, όχι τους άλλους. Σίγουρα είναι μαθήματα που θα ήθελα να έχω εγώ από μικρή – βλέπεις εφαρμογές τους παντού. Τα σημερινά παιδιά βομβαρδίζονται από παντού με πληροφορία, με θόρυβο, με πράγματα που τους αποσπούν την προσοχή. Τι καλύτερο να μάθουν να βρίσκουν την ηρεμία σε έναν κόσμο με τόση φασαρία;



Ποιο είναι το πιο αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς σου;

Σίγουρα η επαφή με τα παιδιά. Όταν κάνω μάθημα μαζί τους, και δένομαι μαζί τους όπως περνά ο καιρός, νιώθω ότι τους μεταδίδω βασικά πράγματα για τη ζωή, και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι πολύ ουσιαστικό και σημαντικό για μένα, όπως και για εκείνα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, κάνω μαθήματα με την εγκυμονούσα μητέρα, έπειτα με το ίδιο το βρέφος, σαν δασκάλα βρεφικής κολύμβησης, και στη συνέχεια με το ίδιο άτομο σαν παιδί πλέον. Άρα κάποια παιδιά τα ξέρω κυριολεκτικά από την κοιλιά της μητέρας τους! Είναι μεγάλη εμπειρία το να συμμετέχεις στο μεγάλωμα ενός παιδιού με τον τρόπο σου, και να νιώθεις μάλιστα ότι του μεταδίδειςπράγματα που θα το βοηθήσουν με τις δυσκολίες της ζωής. Ε, και είναι φυσικά και τα πιο διασκεδαστικά μαθήματα – μπορεί να είμαι η «μεγάλη» στο μάθημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησα να απολαμβάνω το παιχνίδι!

Η Αριάδνη Οικονομίδη κάνει μαθήματα για ενήλικες και παιδιά, είτε ατομικά είτε σε ολιγομελή γκρουπ, σε όλη την Αθήνα. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της (www.ariadnioikonomidi.com) και την σελίδα της στο  Facebook (https://www.facebook.com/ariadnioikonomidi/) για περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα των μαθημάτων και την δήλωση συμμετοχής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης