ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα «ψάχνεται για πόλεμο»

ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα «ψάχνεται για πόλεμο»

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ δήλωσε στον εισαγωγικό της λόγο ότι «έφτασε η στιγμή να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα, πριν να είναι πολύ αργά» - Ψυχραιμία» συνιστά η Μόσχα - «Η Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις λάθος ενέργειες» δηλώνει η Κίνα

ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα «ψάχνεται για πόλεμο»
Πολεμικές σειρήνες έχουν αρχίσει να ηχούν έντονα γύρω από τη χερσόνησο της Κορέας, καθώς ξεκίνησε η έκτακτη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκληθεί από τις απανωτές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Η πρέσβειρα των
Ηνωμένων Πολιτειών, με αίτημα των οποίων συγκλήθηκε το Συμβούλιο, Νίκι Χέιλι, ανέφερε στην εισαγωγή της ότι η Βόρεια Κορέα «ικετεύει για πόλεμο» και τόνισε πως η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί τον πόλεμο, αλλά «έφτασε η στιγμή να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα, πριν να είναι πολύ αργά».

Κλείσιμο
Η Νίκλι Χέιλι απαρίθμησε τις αποφάσεις που έχουν λάβει εναντίον του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ τα Ηνωμένα Έθνη, καμία εκ των οποίων δεν απέδωσε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει την υλοποίηση του πυρηνικού του προγράμματος, απειλώντας επί της ουσίας ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. «Αρκετά», τόνισε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα πρέσβειρα, αφήνοντας να διαφανεί η πρόθεση της Ουάσιγκτον να αναλάβει δράση, πριν χτυπήσει πρώτος ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

«Πάνω από 24 χρόνια με αποτυχημένες διαπραγματεύσεις είναι αρκετά», πρόσθεσε, μιλώντας με χαρακτηριστικό πάθος και έμφαση. «Παρά τις προσπάθειές μας το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τον θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι ΗΠΑ θα ζητήσουν ψήφισμα του ΟΗΕ για νέες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν εντός διαστήματος μίας εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων, Τζέφρι Φέλτμαν, δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί βέβαιο ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει ενωμένο και θα αναλάβει την κατάλληλη δράση" απέναντι στη Βόρεια Κορέα, μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ.

Ο Φέλτμαν προειδοποίησε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι "όσο αυξάνονται οι εντάσεις, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξηγήσεων, λανθασμένων υπολογισμών και κλιμάκωσης".

"Οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις απαιτούν μια συνολική απάντηση προκειμένου να σπάσει ο κύκλος των προκλήσεων (από τη Βόρεια Κορέα). Μια τέτοια απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει συνετή και θαρραλέα διπλωματία για να είναι αποτελεσματική", είπε ο Φέλτμαν απευθυνόμενος στο Συμβούλιο.

«Ψυχραιμία» προτείνει η Ρωσία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθεί μια ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις». «Μια συνολική επίλυση στα πυρηνικά και σε άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κορεατική χερσόνησο μπορεί να βρεθεί αποκλειστικά μέσα από πολιτικούς διπλωματικούς διαύλους, όπως αξιοποιώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Νεμπέντια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Κίνα: Η Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις λάθος ενέργειες

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα. «Καλούμε έντονα (τη Βόρεια Κορέα) ... να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος, επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν συνάδουν ούτε με τα δικά της συμφέροντα και πραγματικά να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Λιού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ιαπωνία: Δεν πρέπει να χάνουμε άλλον χρόνο

Τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για τη διακοπή της εξέλιξης του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας ζήτησε ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας, Κόρο Μπέσο, μιλώντας με επιτακτικό ύφος, μετά την εκτόξευση από την Πιονγκγιάνγκ του βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από το έδαφος της νησιωτικής χώρας. «Δεν μπορούμε να χάνουμε άλλον χρόνο. Πρέπει η Βόρεια Κορέα να αισθανθεί την πίεση. Αν επιλέξουν αυτόν τον δρόμο (σ.σ. της επίθεσης) θα υπάρξουν συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Βρετανία: Προτιμούμε ειρηνική και διπλωματική λύση

Μία «ειρηνική και διπλωματική λύση», παρ' ότι αναγνωρίζει την πρόκληση της Πιονγκγιάνγκ, υποστήριξε η Βρετανία, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, να προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός στρατιωτικού χτυπήματος.

Η Νότια Κορέα προειδοποιεί: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται για νέο χτύπημα

Πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είχε προειδοποιήσει ότι έχει ενδείξεις πως ο Κιμ έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για νέα εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Οι ανησυχητικές αυτές δηλώσεις ακούστηκαν από τα χείλη ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας: «Έχουμε ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και αναμένουμε επίσης από τη Βόρεια Κορέα να πυροδοτήσει ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», δήλωσε ο Τσανγκ Κουνγκ-σόο στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο. 

Τι θα συμβεί αν πατήσει το κουμπί ο Κιμ;

Τι θα συμβεί, εάν ο Κιμ πατήσει το κουμπί, εκτοξεύοντας πύραυλο με πυρηνικά, που μπορεί να να πλήξει ακόμη και τις ΗΠΑ; 

Για το εφιαλτικό αυτό σενάριο, το CNN επισημαίνει πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της σε πέντε σημεία:   

1: Για ποιο λόγο η Β. Κορέα κάνει πυρηνικές δοκιμές;

Ένα πυρηνικό όπλο είναι ο μοναδικός και ο καλύτερος μηχανισμός επιβίωσης για ένα απομονωμένο καθεστώς με μικρή επιρροή και φίλους μετρημένους στα δάχτυλα...

Ο Κιμ επίσης "διψάει" για διεθνή αναγνώριση και ένα πυρηνικό οπλοστάσιο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας. 

"Οι ηγέτες της Βορείου Κορέας ξέρουν ότι οι νεκροί δεν έχουν ανάγκη από χρήματα και πιστεύουν πως, χωρίς πυρηνικά όπλα, θα είναι ήδη νεκροί" επισημαίνει στο CNN ο Αντρέι Λανκόφ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ.  
 
2: Θα πάμε σε πόλεμο;

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, προειδοποίησε για μια "μαζική στρατιωτική αντίδραση" σε περίπτωση που συνεχιστούν εχθρικές και επικίνδυνες κινήσεις από το καθεστώς της Β. Κορέας εναντίον των ΗΠΑ. Κι όταν ο Αμερικανός πρόεδρος «βομβαρδίστηκε» από ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα, η απάντησή του ήταν λακωνική: "Θα δούμε."

Ενώ οι ΗΠΑ υπερέχουν σαφώς από στρατιωτικής πλευράς έναντι της Πιονγκγιάνγκ, οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση εναντίον της Βορείου Κορέας θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει τους γείτονες της Πιονγκγιάνγκ -Ν. Κορέα και Ιαπωνία- σε καταστροφικές απώλειες, υπογραμμίζουν Αμερικανοί αναλυτές.
   
Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας, αν δηλαδή προέβη με επιτυχία στην έκτη πυρηνική δοκιμή. Ωστόσο, η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου καθιστά αδιανόητα υψηλό τον κίνδυνο ανάληψης στρατιωτικής δράσης. 

3: Τι θα γίνει αν ο Κιμ επιτεθεί;

Αν η Βόρειος Κορέα χτυπήσει πρώτη -μάλιστα, τον περασμένο μήνα η Πιονγκγιάνγκ είχε απειλήσει ότι θα μπορούσε να πλήξει ακόμη και τη νήσο Γκουάμ, ενώ εκτόξευσε κι έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία- οι ΗΠΑ διαθέτουν αρκετά αμυντικά συστήματα, όπως, μεταξύ άλλων, το αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας THAAD, και το αντιπυραυλικό σύστημα "Αegis", το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να παρακολουθεί, αλλά και να αναχαιτίσει 100 πυραύλους.

Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν θεωρητικά να καταρρίψουν έναν πύραυλο που μεταφέρει πυρηνικά χωρίς να εκραγεί -αν και η εκπεμπόμενη ακτινοβολία θα εξακολουθούσε να ενέχει κινδύνους.

4: Τι άλλες επιλογές έχουν οι ΗΠΑ;

Oι επιλογές της Ουάσινγκτον περιορίζονται σε δύο: κυρώσεις και διαπραγματεύσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει προσπαθήσεις εις μάτην να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Με λίγα λόγια, το καθεστώς του Τραμπ δεν έχει πολλές εναλλακτικές, αν και θα μπορούσε να στοχεύσει στις οικονομικές κυρώσεις, όπως το πάγωμα του αργού πετρελαίου -η Κίνα προμηθεύει περίπου το 90% του αργού πετρελαίου στην Πιονγκγιάνγκ.
   
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να κλείνει τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Κιμ, αποκλείοντας τις διαπραγματεύσεις, με τον ίδιο να επισημαίνει στο Twitter ότι "οι διαπραγματεύσεις δεν είναι η απάντηση".

Ωστόσο, η θέση των ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν η ίδια: να καθίσει με την Πιονγκγιάνγκ στο τραπέζι του διαλόγου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο Κιμ θα εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα.
Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχθούν ένα "πάγωμα" του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας -δηλαδή, να επιτρέψουν στην Πιονγκγιάνγκ να κρατήσει τους πυρηνικούς πυραύλους της, αλλά να αποφύγει τις δοκιμές και την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνογνωσίας της- προκειμένου να καθίσει ο Κιμ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

"'Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο" επισημαίνει ο καθηγητής Αντρέι Λανκόφ από το Πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ. 

5: Ποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης; 
    
Οι ΗΠΑ είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Κίνα -ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση του Πεκίνου θα μπορούσε να συγκρατήσει τον απείθαρχο γείτονά της, την Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο, Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές, όπως και η Ουάσινγκτον, δεν θεωρούν ότι μπορούν πλέον να βασιστούν στο Πεκίνο ότι θα πιέσει ασφυκτικά τον Kιμ, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει στάση.

Ενώ η Κίνα έχει υποστηρίξει με συνέπεια τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για τη δοκιμή πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, οι ΗΠΑ παραπονιούνται ότι το Πεκίνο δεν κάνει αρκετά από οικονομικής πλευράς, προκειμένου να πιέσει τον Κιμ.
   
Παρά τις ελπίδες της Ουάσινγκτον, η Κίνα δεν θα λύσει το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, επισημαίνει η Τζένιφερ Λιντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Dartmouth College: "Η Κίνα ανησυχεί περισσότερο για την πολιτική σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο.Οι Κινέζοι φοβούνται ότι ασκώντας οικονομικές πιέσεις στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, προκαλώντας χάος στη χερσόνησο".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης