«Πάτα το, Κιμ»: Τι θα συμβεί αν η Β. Κορέα εκτοξεύσει πύραυλο με πυρηνικά - Τα πέντε σενάρια

«Πάτα το, Κιμ»: Τι θα συμβεί αν η Β. Κορέα εκτοξεύσει πύραυλο με πυρηνικά - Τα πέντε σενάρια

Αναλυτές που μίλησαν στο CNN υποστηρίζουν ότι ο Κιμ «διψάει» για διεθνή αναγνώριση - Πανίσχυρες οι ΗΠΑ, αλλά ένα χτύπημα της Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Τι θα συμβεί, εάν ο Κιμ πατήσει το κουμπί, εκτοξεύοντας πύραυλο με πυρηνικά, που μπορεί να να πλήξει ακόμη και τις ΗΠΑ; 

Για το εφιαλτικό αυτό σενάριο, το CNN επισημαίνει πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της σε πέντε σημεία:   

1: Για ποιο λόγο η Β. Κορέα κάνει πυρηνικές δοκιμές;

Ένα πυρηνικό όπλο είναι ο μοναδικός και ο καλύτερος μηχανισμός επιβίωσης για ένα απομονωμένο καθεστώς με μικρή επιρροή και φίλους μετρημένους στα δάχτυλα...

Ο Κιμ επίσης "διψάει" για διεθνή αναγνώριση και ένα πυρηνικό οπλοστάσιο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας. 

"Οι ηγέτες της Βορείου Κορέας ξέρουν ότι οι νεκροί δεν έχουν ανάγκη από χρήματα και πιστεύουν πως, χωρίς πυρηνικά όπλα, θα είναι ήδη νεκροί" επισημαίνει στο CNN ο Αντρέι Λανκόφ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ.  
 
2: Θα πάμε σε πόλεμο;

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, προειδοποίησε για μια "μαζική στρατιωτική αντίδραση" σε περίπτωση που συνεχιστούν εχθρικές και επικίνδυνες κινήσεις από το καθεστώς της Β. Κορέας εναντίον των ΗΠΑ. Κι όταν ο Αμερικανός πρόεδρος «βομβαρδίστηκε» από ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα, η απάντησή του ήταν λακωνική: "Θα δούμε."

Ενώ οι ΗΠΑ υπερέχουν σαφώς από στρατιωτικής πλευράς έναντι της Πιονγκγιάνγκ, οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση εναντίον της Βορείου Κορέας θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει τους γείτονες της Πιονγκγιάνγκ -Ν. Κορέα και Ιαπωνία- σε καταστροφικές απώλειες, υπογραμμίζουν Αμερικανοί αναλυτές.
   
Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας, αν δηλαδή προέβη με επιτυχία στην έκτη πυρηνική δοκιμή. Ωστόσο, η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου καθιστά αδιανόητα υψηλό τον κίνδυνο ανάληψης στρατιωτικής δράσης. 

3: Τι θα γίνει αν ο Κιμ επιτεθεί;

Αν η Βόρειος Κορέα χτυπήσει πρώτη -μάλιστα, τον περασμένο μήνα η Πιονγκγιάνγκ είχε απειλήσει ότι θα μπορούσε να πλήξει ακόμη και τη νήσο Γκουάμ, ενώ εκτόξευσε κι έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία- οι ΗΠΑ διαθέτουν αρκετά αμυντικά συστήματα, όπως, μεταξύ άλλων, το αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας THAAD, και το αντιπυραυλικό σύστημα "Αegis", το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να παρακολουθεί, αλλά και να αναχαιτίσει 100 πυραύλους.

Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν θεωρητικά να καταρρίψουν έναν πύραυλο που μεταφέρει πυρηνικά χωρίς να εκραγεί -αν και η εκπεμπόμενη ακτινοβολία θα εξακολουθούσε να ενέχει κινδύνους.

4: Τι άλλες επιλογές έχουν οι ΗΠΑ;

Oι επιλογές της Ουάσινγκτον περιορίζονται σε δύο: κυρώσεις και διαπραγματεύσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει προσπαθήσεις εις μάτην να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Με λίγα λόγια, το καθεστώς του Τραμπ δεν έχει πολλές εναλλακτικές, αν και θα μπορούσε να στοχεύσει στις οικονομικές κυρώσεις, όπως το πάγωμα του αργού πετρελαίου -η Κίνα προμηθεύει περίπου το 90% του αργού πετρελαίου στην Πιονγκγιάνγκ.
   
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να κλείνει τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Κιμ, αποκλείοντας τις διαπραγματεύσεις, με τον ίδιο να επισημαίνει στο Twitter ότι "οι διαπραγματεύσεις δεν είναι η απάντηση".

Ωστόσο, η θέση των ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν η ίδια: να καθίσει με την Πιονγκγιάνγκ στο τραπέζι του διαλόγου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο Κιμ θα εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα.
Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχθούν ένα "πάγωμα" του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας -δηλαδή, να επιτρέψουν στην Πιονγκγιάνγκ να κρατήσει τους πυρηνικούς πυραύλους της, αλλά να αποφύγει τις δοκιμές και την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνογνωσίας της- προκειμένου να καθίσει ο Κιμ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

"'Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο" επισημαίνει ο καθηγητής Αντρέι Λανκόφ από το Πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ. 

5: Ποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης; 
    
Οι ΗΠΑ είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Κίνα -ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση του Πεκίνου θα μπορούσε να συγκρατήσει τον απείθαρχο γείτονά της, την Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο, Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές, όπως και η Ουάσινγκτον, δεν θεωρούν ότι μπορούν πλέον να βασιστούν στο Πεκίνο ότι θα πιέσει ασφυκτικά τον Kιμ, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει στάση.

Ενώ η Κίνα έχει υποστηρίξει με συνέπεια τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για τη δοκιμή πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, οι ΗΠΑ παραπονιούνται ότι το Πεκίνο δεν κάνει αρκετά από οικονομικής πλευράς, προκειμένου να πιέσει τον Κιμ.
   
Παρά τις ελπίδες της Ουάσινγκτον, η Κίνα δεν θα λύσει το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, επισημαίνει η Τζένιφερ Λιντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Dartmouth College: "Η Κίνα ανησυχεί περισσότερο για την πολιτική σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο.Οι Κινέζοι φοβούνται ότι ασκώντας οικονομικές πιέσεις στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, προκαλώντας χάος στη χερσόνησο".

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Κώστας Παναγιώτου

O τίτλος του άρθρου σας "Τι θα συμβεί αν η Β. Κορέα εκτοξεύσει πύραυλο με πυρηνικά - Τα πέντε σενάρια" είναι CLICK BAIT! Δεν έχει καμιά σχέση με το κείμενο που ακολουθεί!!

Κιμ Νίκος

Αν το πατήσει ο Κιμ 20000000 Αμερικανοί στην κόλαση και ο πλανήτης θα γεμίσει Μπεκερέλ

GT-R

δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει εμας σαν ελληνες να μας ανησυχει μια ενδεχομενη συρραξη?για ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ λιγο...

Συντρόφισσα

Το ίδιο χαμογελαστό παιδί όπως ο δικός μας.

Στραταρχης

Ειναι ανεπιτρεπτο να γινει ορμητηριο των αμερικανων εγκληματιων η βορεια κορεα,γιατι θα αποτελει απειλη για τη Κινα και τη Ρωσια.

Μόνο Ελλάς!

Εμάς τι μας νοιάζει; Δεν πα να αλληλοεξοντωθούνε όλοι τους; Καλύτερα!

sss

Ετσι ας πεθανουν αλλοι εκαττομυρια πολιτες απο πολεμο η πεινα εμεις μια χαρα ειμαστε με το φραπε μας στο προπατζιδικο της γειτονιας δεν μας ενδιαφερουν μιας και ειναι διαφορετικη φυλη και ας ειναι ανθρωποι το φραπεδακι και το ταβλακι μας μην πειραχτει

Νοστράδαμος

Ο Κίμ δεν θα το πατήσει. Πιστεύω οτι περιμενει από τους Αμερικλανούς να κάνουν την πρώτη κίνηση. Οι Αμερικανοί πολύ πιθανόν να στήσουν σε λίγες μέρες κάποια προβοκάτσια...π.χ πτώση συμμαχικού αεροσκάφους κτλπ. στα σύνορα της Ν.Κορέας και μετά να αρχίσουν με μία συμβατική επίθεση χωρίς πυρηνικά μαζί με Ιαπωνία κ Ν. Κορέα ...Κάτι τέτοιο θα γίνει. Να ρίξουν πυρηνικά με το καλημέρα οι Αμερικανοί ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ γιατί τότε έχει ξεκινήσει ο 3ος παγκόσμιος. Σε αυτή τη φάση θα μετρήσει πολύ η αντίδραση της Ρωσίας κ της Κίνας οι οποίες μπορεί να αντιδράσουν κ τελείως ανάποδα αν οι Αμερικάνοι ξεκινήσουν πόλεμο. Φυσικά κανείς απο αυτούς δεν θέλει να γίνει η Β.Κορέα μελλοντικό ορμητήριο των αμερικανών....

Έχει το καρπούζι και το μαχαίρι

Είναι δεδομένο ότι η ΗΠΑ χωρίς έγκριση από Κίνα δεν κάνουν τίποτα. Η Βόρεια Κορέα όσο έχει πυρηνικά είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλής, διότι πολύ απλά με την Σεούλ στα 22.5 χλμ από τα σύνορα (και μάλιστα με αχαρτογράφητες υπόγειες στοές που εκτείνονται έως Σεούλ) πόλεμος δεν πρόκειται να γίνει ΠΟΤΕ!! Η Νότια Κορέα δεν θα ρισκάρει τα δισεκατομμύρια της, η Κίνα δεν θα χάσει το ΜΟΝΟ λιμάνι στην Ιαπωνική θάλασσα, η Ρωσία δεν θα ανεχτεί πόλεμο στα σύνορά της (μόλις 130 χλμ από Βλαδιβοστόκ)... Με λίγα λόγια "κλ@στε του τις μπ@λες". Πάμε τώρα στα παρακάτω η Ιαπωνία είναι ο μόνος στρατηγικός παίχτης της περιοχής που όντως έχει φιλοαμερικανικές διαθέσεις όμως αν και έχει μια ισχυρή οικονομία δεν έχει επιθετικό στρατό. Με 2 κουβέντες η Βόρεια Κορέα είναι μια χώρα με πυρηνικά που την έχουν ανάγκη Κίνα και Ρωσία, που η Νότια Κορέα δεν τολμάει να αντιμετωπίσει και που η Ιαπωνία δεν μπορεί! Έτσι σε ένα ΥΠΕΡ-ασφαλές περιβάλλον μπορεί να τεστάρει ότι πυρηνικό θέλει, να αναπτύξει διηπειρωτικούς πυραύλους , να εγκαταστήσει ΟΣΟΥΣ δορυφόρους γουστάρει και παράλληλα να αδιαφορεί για τις οικονομικές κυρώσεις (αλήθεια αυτό είναι ανέκδοτο πια). Μέσα σε 10 χρόνια βελτίωσε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της (διπλασίασε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ) ακολουθώντας την έκρηξη της Κίνας ( με την οποία έχει δεσμούς κυριολεκτικά εξάρτησης ) , οπότε πραξικόπημα δεν γίνεται ούτε στον αιώνα. Οι ΗΠΑ τα ξέρουν αυτά και προσπαθούν να εκνευρίσουν τον Κιμ να κάνει καμία βλακεία τύπου Γκουάμ ή απόπειρα χτυπήματος στην Αλάσκα. Όσο δεν το κάνει, τόσο δεν τον αντιμετωπίζουν και τόσο ισχυρότερος γίνεται! BTW αν έχει όντως υδρογονοβόμβα, απλά τους έχει του χεριού του.... και δυστυχώς έχει ήδη χαθεί η μπάλα

Νοστράδαμος

Συμφωνώ απόλυτα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Αμερικανοί σε αυτή τη φάση είναι να τον εκνευρίσουν ώστε να κάνει την ανοησία και να πατήσει το κουμπί, να εισπράξει τον 'διεθνή αποτροπιασμό' και ύστερα η εισβολή στη Β.Κορέα να 'δικαιολογείται'. Ομως πιστεύω οτι ο Κίμ δεν είναι βλάκας, ξέρει και παίζει σωστά τα χαρτιά του και κατανοεί πλήρως τη θέση της Κίνας και της Ρωσίας στο ζήτημα. Το μόνο που φοβάμαι απο πλευράς Αμερικανών είναι κάποια προβοκάτσια του τύπου 'κατάρριψη πολιτικού ή μαχητικού συμμαχικού αεροσκάφους από υποτίθεται Β.Κορεατικο πύραυλο...)

Σωστός

Η Βόρεια Κορέα διώχνει την Αμερική από τον Ειρηνικό ωκεανό και όλοι κάνουν τις προφανώς πάπιες. Όταν οι ΗΠΑ πάρουν πόδι Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία θα του πούνε ένα μεγάλο σκάσε τώρα και ο χοντρούλης θα λουφάξει. Αν όχι μια εισβολή ολίγων δευτερολέπτων με πλήρη συσκότιση και έναν εκτεταμένο βομβαρδισμό και τέλος η Β. Κορέα , αλλά και η Νότια. Υπάρχουν άλλα 2 μέρη που προωθούνται λύσεις τριχοτόμησης Συρία - Τουρκία, Ιράκ (Κουρδιστάν) και FYROM (Αλβανία, Σερβία + άλλον έναν ). Να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και να μπούμε έξυπνα σε όποια περιπέτεια (δηλαδή αφού έχουν κριθεί όλα)

blima

Εγώ πιστεύω ότι όλα θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και με το που θα σηκωθεί πύραυλος θα καταριφθεί μέσα στην Βόρεια και αμέσως θα γίνει επίθεση με συμβατικά όπλα σε όλη την χώρα, κοινώς δεν θα μείνει ούτε αποθήκη για σφαίρες. Και οι Αμερικανοί θα πούνε, πήγε να μας χτυπήσει με πυρηνικά αλλά εμείς δεν παρασυρόμαστε στην καταστροφή του πλανήτη και απαντήσαμε με συμβατικά μέσα που έκαναν τα πάντα σκόνη. Και όλοι θα χαίρονται για την μία και μοναδική παγκόσμια δύναμη και η Μέρκελ θα κάνει αλλά 100 χρόνια πωλήσεις σε μερσεντές για να αποδείξει ότι και αυτή είναι μαζί με την Αμερική παγκόσμια δύναμη της.... ρόδας!!

Απίθανο σενάριο

Το αμερικανικό σύστημα αναχαίτισης είναι απολύτως αξιόπιστο. Το επιβεβαιωνουν άνθρωποι που ξέρουν. Σχεδόν αποκλείουν να έχει τεχνολογία για να βάλει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικους πυραύλους. Ωστόσο, η Σεούλ και άλλα αστικά κέντρα κινδυνεύουν επειδή βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

_28PEG_P

Έγραψαν ιστορία η Κριστίνα Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ - Στόχος τους ήταν να αντικαταστήσουν μια μονάδα επαναφόρτισης μπαταριών, που παρουσίασε βλάβη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το περασμένο Σαββατοκύριακο - «Είμαστε πολύ περήφανοι για σας» είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε μαζί τους

4