Βερολίνο: Με €100.000 επικήρυξαν οι Γερμανοί τον Τυνήσιο μακελάρη

Βερολίνο: Με €100.000 επικήρυξαν οι Γερμανοί τον Τυνήσιο μακελάρη

Ο 24χρονος Τυνήσιος Anis Amri ήταν γνωστός συνεργάτης μιας ομάδας ανδρών που συνελήφθη τον Νοέμβριο, επειδή στρατολογούσε εθελοντές, οι οποίοι θα ταξίδευαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους - Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Βερολίνο: Με €100.000 επικήρυξαν οι Γερμανοί τον Τυνήσιο μακελάρη
Με 100.000 ευρώ επικήρυξαν οι γερμανικές αρχές τον 24χρονο Τυνήσιο Ανίς Αμρί, τον βασικό ύποπτο στον οποίο εστιάζουν πλέον οι έρευνες για το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου που στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα την περασμένη Δευτέρα.

Την επικήρυξη ανακοίνωσε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στην Γερμανία.

Ο Ανίς Αμρί έχει ύψος 1.78 μέτρα, είναι βάρους 75 κιλών, έχει καφέ μάτια και μαύρα μαλλιά, ανέφερε ο εισαγγελέας στην ανακοίνωση του.
Κλείσιμο
«Ενδέχεται να είναι επικίνδυνος και οπλισμένος», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι θα δοθεί αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τον ύποπτο δράστη.

Παράλληλα μια πηγή ασφαλείας της Τυνησίας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές της χώρας ανέκριναν την οικογένεια του υπόπτου.







Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, κάτω από το κάθισμα του οδηγού του μοιραίου φορτηγού που σκόρπισε τον τρόπο στη χριστουγεννιάτικη αγορά, βρέθηκαν τα έγγραφα και η ταυτότητα του 24χρονου, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνος» την περασμένη άνοιξη από τις αρχές της Γερμανίας.

Πρόκειται για τον Ανίς Αμρί, γεννημένο στο Ταταουίν της Τυνησίας, ο οποίος μάλιστα φέρεται αν χρησιμοποιούσε πολλές διαφορετικές ταυτότητες και ονόματα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, προφανώς για να καλύψει τα ίχνη του και τις διασυνδέσεις του με γνωστούς τζιχαντιστές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τυνήσιος είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία τον περασμένο Ιούλιο, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε, λόγω των υποψιών των αρμόδιων υπηρεσιών από τον Φεβρουάριο κιόλας του 2016 ότι ο 24χρονος είχε σχέσεις με γνωστούς τζιχαντιστές στη Γερμανία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ο ύποπτος ήταν γνωστός συνεργάτης μιας ομάδας ανδρών που συνελήφθη τον Νοέμβριο επειδή στρατολογούσε εθελοντές, οι οποίοι θα ταξίδευαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Μεταξύ αυτών των ανδρών ήταν και ο Ιρακινός Abu Walaa, ο οποίος θεωρείται το «Νούμερο 1» του ΙSIS στη Γερμανία, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραμάτιζε στην διάδοση του «μηνύματος» των τζιχαντιστών.

Η γερμανική αστυνομία πιστεύει ότι ο νεαρός Τυνήσιος συγκατοικούσε με τους εν λόγω άνδρες για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, ενώ κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να προμηθευτεί και ένα όπλο από έναν πληροφοριοδότη των τοπικών αρχών.

Κάποια γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για προσπάθειες απέλασης του Αμρί από την γερμανική κυβέρνηση, βάσει της συγκεκριμένης ύποπτης δραστηριότητας, με το αίτημα ωστόσο να μη γίνεται τελικά δεκτό από την Τυνησία, λόγω έλλειψης στοιχείων για το ποιόν του.







Η πορεία του τζιχαντιστή δολοφόνου


Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πότε έφτασε ο Αμρί στη Γερμανία. Η αίτηση ασύλου του απορρίφθηκε πριν από λίγους μήνες, ωστόσο κάποιες πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι βρισκόταν στη χώρα από το 2015.

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιταλίας επιβεβαίωσαν το απόγευμα της Τετάρτης ότι ο Αμρί είχε εκτίσει νωρίτερα ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στην Ιταλία, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai Tre.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όταν ο 24χρονος αποφυλακίσθηκε δεν μπόρεσε να απελαθεί στην Τυνησία διότι οι αρχές της Τύνιδας δεν απέστειλαν εγκαίρως τα απαιτούμενα έγγραφα.

«Το ίδιο ακριβώς, όσον αφορά την απέλαση του Αμρί, συνέβη πρόσφατα στην Γερμανία», επισημαίνει το ρεπορτάζ του Rai Tre.
 
Παρόλο που η αίτηση ασύλου του στη Γερμανία είχε απορριφθεί, ορισμένα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι του επιτρεπόταν να μένει στη Γερμανία με ειδική άδεια που χορηγούν οι αρχές της χώρας στους μετανάστες που πιστεύουν ότι κινδυνεύουν εάν απελαθούν.
 
Δείτε βίντεο:




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης