«Άδειασμα» Σουλτς: Αρνείται τα περί πρωτοβουλίας του για το χρέος

«Άδειασμα» Σουλτς: Αρνείται τα περί πρωτοβουλίας του για το χρέος

Δήλωσε έκπληκτος από τις δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης για «πρωτοβουλίες» από την Ευρωβουλή και λύση για το χρέος εντός του 2016 - Αργότερα επιχείρησε να... μαζέψει τα ασυμμάζευτα με διευκρινίσεις εκπροσώπου του - Τσίπρας στη Σύνοδο: Η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό - Brexit και Ρωσία στο τραπέζι της Συνόδου

«Άδειασμα» Σουλτς: Αρνείται τα περί πρωτοβουλίας του για το χρέος
Αδειάζει τις προσδοκίες που καλλιέργησαν προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης ο Μάρτιν Σούλτς, για “πρωτοβουλίες” από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του ελληνικού χρέους, έπειτα από τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του protothema.gr στις Βρυξέλλες κατά πόσο στέκουν οι φήμες για ενδεχόμενες πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σούλτς δήλωσε πως είναι ενήμερος για τις φήμες αυτές και είναι έκπληκτος.
 
«Άκουσα και εγώ τη φήμη αυτή ως Πρόεδρος του ΕΚ, και δεν μπορώ να απαντήσω. Εξεπλάγην από τις φήμες πως το ΕΚ θα λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το συνεχιζόμενο διάλογο στην Ελλάδα και μου εξήγησε για τις συζητήσεις με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ για το θέμα αυτό.
 
Θεωρώ πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής, (το θέμα του χρέους) θα υπάρξει στην ατζέντα εργασίας της σε επόμενη συνεδρίαση, αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΚ».

Κλείσιμο
Τώρα θέλει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ο Σουλτς

Το «μένω έκπληκτος», που δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δεν αφορούσε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος, αλλά τη διατύπωση της ερώτησης, διευκρίνισε αργά το βράδυ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος: «Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ομιλία του προέδρου του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Σουλτς δεν εξεπλάγη με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν διαφωνεί με αυτήν. Ο πρόεδρος Σουλτς πρόσθεσε ότι αν είναι να γίνει συζήτηση (για το θέμα του χρέους), θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που είναι η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ».
 
Δείτε το βίντεο με την απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (από το 04:48 λεπτό και μετά)


Νωρίτερα, για την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για «διάθεση για συμβολή» στο ζήτημα του χρέους από την πλευρά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Πρόεδρος Σουλτς ήταν θετικός στο να συμβάλει στο ζήτημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω πρωτοβουλιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, με τον Πρόεδρο Σουλτς ενδεχομένως να παίξει ρόλο στην εσωτερική γερμανική πολιτική σκηνή.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο.
 
«Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν. «Πρέπει να στηρίξουμε μια στρατηγική που να ρυθμίζει το χρέος έως τα τέλη του 2016» δήλωσε ο γερμανός πολιτικός, ο οποίος επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά και σε γερμανικό εθνικό πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί, στο περιθώριο της συνόδου, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ατζέντα της Συνόδου 

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι «28» ηγέτες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής με κύρια θέματα στην ατζέντα το προσφυγικό, τις σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και το σχέδιο για το Brexit. 

Η Τερέζα Μέι δεν είχε προσκληθεί στην τελευταία σύνοδο της Μπρατισλάβα και τώρα, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, καλείται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα βήματά της μέχρι την έξοδο από την ΕΕ. 

Προσφυγικό - Τι συζητήθηκε στο δείπνο

Το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα, βρίσκεται στην κορυφή της σημερινής ατζέντας καθώς οι αρχηγοί θα εστιάσουν στην διαχείριση των ροών δια της σύναψης συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης μεταναστών και διέλευσης τους στην Αφρική, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η διαδικασία επιστροφής τους. 

Με το τέλος της συζήτησης αναμένεται να αποφασιστεί η ενδυνάμωση του ελληνικού συστήματος παροχής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, μέσω μεταφοράς περισσότερου τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού από άλλα κράτη της ΕΕ στα νησιά.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Σύνοδος συνεχιζόταν, με ευρεία θεματολογία για τη μετανάστευση, την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά CETA, τις δράσεις της Ρωσίας στη Συρία και το Brexit, καθώς οι αρχηγοί είχαν προχωρήσει στο δείπνο εργασίας και τη συζήτηση για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το μεταναστευτικό «χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη», καθώς έγινε «αρκετή δουλειά» και υπήρχε «συναινετικό κλίμα» ως προς την ανάγκη αύξησης των επιστροφών παράτυπων μεταναστών από την ΕΕ και μείωση της εισροής μεταναστών, ιδιαίτερα στην κεντρική Μεσόγειο.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε στη συνέχεια πως η συζήτηση επεκτάθηκε στο πλαίσιο επαναφοράς του Σένγκεν, ως στόχο των ευρύτερων διεργασιών, όμως αυτό είναι κάτι το οποίο θα συμβεί, μόλις διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Συζήτηση έγινε επίσης για το πώς να βρεθεί ένας συμβιβασμός σχετικά με τη μορφή της αλληλεγγύης που θα δείξουν τα κράτη-μέλη, όπως και τις δεσμεύσεις τους, αλλά και για την αναμόρφωση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως έχει ξεκινήσει το δείπνο εργασίας των αρχηγών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και συζητείται το θέμα της Ρωσίας και της δράσης της στη Συρία, με τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.

Αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της λίστας κυρώσεων σε ιδιώτες.

Βρετανικά παράπονα

Στη συνέχεια θα υπάρξει η αναμενόμενη εισήγηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία θα ενημερώσει τους αρχηγούς για το πότε αναμένεται να ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 50, το οποίο θα ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας. 

Για το ίδιο θέμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε πως η ανακοίνωση της ημερομηνίας ενεργοποίησης του Άρθρου 50 δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δεν έλειψαν πάντως και τα... παράπονα, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχλησή της για την Σύνοδο της Μπρατισλάβας, όπου οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης την παρέκαμψαν και συνεδρίασαν ως «27» και όχι «28». Το σχέδιο δράσης της Μπρατισλάβας πρέπει να εφαρμοστεί από τους 28 και όχι από τους 27, φέρεται να δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Αγώνας δρόμου για τη CETA

Τα εμπόδια που έβαλε η άρνηση επικύρωσης της συνθήκης ελεθέρου εμπορίου ΕΕ - Καναδά (CETA) από το κοινοβούλιο της Βαλονίας ξεκίνησαν ένα αγώνα δρόμου, για να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση στην επικύρωση της. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται έκτακτη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (Coreper) και για να μην χαθεί χρόνος, το Κοινοβούλιο της Βαλονίας ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση για αυτό το θέμα αύριο το πρωί. 



Όλα ανοιχτά για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συζητήσουν τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος», σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Προηγούμενο σχέδιο για το ίδιο θέμα που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται σε ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων «κατά Σύριων» που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Αυτή η επισήμανση που αφορά την εθνικότητα δεν υπάρχει στο νέο κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένων επιπλέον περιοριστικών μέτρων κατά ιδιωτών και θεσμών που υποστηρίζουν το καθεστώς, εάν συνεχισθούν οι σημερινές ωμότητες», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Δηλώσεις 

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε ότι έρχεται με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» για τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Το μήνυμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παίζει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την ΕΕ και ότι στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι «ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε: «Το να ανακοινώσει κάποιος ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός».  Ο Σουλτς συμπλήρωσε ότι η Βρετανία «αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για Brexit στην Σύνοδο Κορυφής, αν και αναμένεται η Μέι να μιλήσει στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Ο Τουσκ απέρριψε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η βρετανίδα πρωθυπουργός εχθρικό κλίμα στη Σύνοδο και είπε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν σε θετικό κλίμα.

Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την επιλογή της για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δράση της στη Συρία. .

Ολόκληρη η δήλωση Τουσκ: «Ελπίζω πως για άλλη μια φορά το Βέλγιο θα αποδείξει πως είναι πρωταθλητής στην επίτευξη συμβιβασμών και πως την Παρασκευή θα έχουμε μια συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο για τη CETA. Το θέμα πάει παραπέρα όμως, αν δεν είμαστε σε θέση να πείσουμε τους πολίτες πως το εμπόριο είναι προς το συμφέρον τους και πως διαπραγματευόμαστε τις συνθήκες ελευθέρου εμπορίου για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των πολιτών, δεν έχουμε ελπίδα να οικοδομήσουμε στήριξη για το ελεύθερο εμπόριο. Αυτό σημαίνει πως η CETA θα μπορούσε να είναι η τελευταία συνθήκη ελευθερίου εμπορίου. Χρειαζόμαστε επίσης ικανά εργαλεία για να προστατευτούμε από τις μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές και αυτό είναι σημαντικό.

Δεύτερον, θα συζητήσουμε την Ρωσία και τον ρόλο της στην Ευρώπη και τη γειτονιά μας, είναι δύσκολο έως αδύνατο να μιλήσουμε για το θέμα αυτό και να μην αναφερθούμε στις επιθέσεις της προς άμαχους και νοσοκομεία στο Χαλέπι. Σήμερα δεν αναμένουμε αποφάσεις αλλά θέλω να υπογραμμίσω πως η ΕΕ θα κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές μαζί και αυτή των κυρώσεων αν το έγκλημα συνεχιστεί. Επίσης θα ήθελα να πω πως καλωσορίζω την Πρωθυπουργό Μέι σήμερα στη πρώτη της Σύνοδο.
» 

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το Brexit θα αποτελέσει μόνο ένα μικρό μέρος της Συνόδου Κορυφής. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα μπορέσει να δείξει ότι αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι με τη στήριξη της Ρωσίας είναι «απάνθρωπο».

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι εάν η Μέι θέλει σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Αναφερόμενος στον ρόλο της Ρωσίας στη Συρία, ο Ολάντ είπε ότι όλες οι επιλογές πρέπει να μείνουν ανοιχτές, εάν η Ρωσία αποτύχει να τηρήσει την εκεχειρία στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης