Τουρκία: «Πραξικόπημα κατά της δημοσιογραφίας» καταγγέλλουν οι ενώσεις συντακτών

Τουρκία: «Πραξικόπημα κατά της δημοσιογραφίας» καταγγέλλουν οι ενώσεις συντακτών

Έκλεισαν 12 τηλεοπτικοί σταθμοί σε μία νύχτα - Καταργήθηκαν οι δημοσιογραφικές κάρτες σε περίπου 800 συντάκτες

Τουρκία: «Πραξικόπημα κατά της δημοσιογραφίας» καταγγέλλουν οι ενώσεις συντακτών
Την επιχείρηση φίμωσης του τουρκικού Τύπου καταγγέλλουν οι ενώσεις συντακτών της χώρας καταγράφοντας τη μαζική καταστολή της ελευθεροτυπίας με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης. 

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι ενώσεις συντακτών κάνουν λόγο για «πραξικόπημα κατά της δημοσιογραφίας
Κλείσιμο
» και αναφέρουν πως σε μία νύχτα έκλεισαν χωρίς λόγο 12 τηλεοπτικοί σταθμοί, με εντολή του πρωθυπουργού της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

«Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πραξικόπημα κλείνοντας τηλεοπτικούς σταθμούς, θέτοντας υπό κράτηση, συλλαμβάνοντας και θέτοντας στο στόχαστρο δημοσιογράφους και φιμώνοντας τις φωνές της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, αυτά ακριβώς είναι τα πράγματα που θα γίνονταν αν το πραξικόπημα πετύχαινε», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι. 

Εξηγούν, μάλιστα, πως η απόφαση για «λουκέτο» σε 12 σταθμούς (εκ των οποίων οι Jiyan TV, Zarok TV, Voice of Life TV, TV 10, Van TV, YÖN Radio) σε ένα βράδυ αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης επίθεσης κατά της δημοσιογραφίας στην Τουρκία. 

Όπως αναφέρουν δε, από την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, περισσότεροι από 100 έχουν συλληφθεί, δεκάδες δίκτυα έχουν σταματήσει να λειτουργούν και τουλάχιστον 2.308 δημοσιογράφοι έχουν μείνει άνεργοι, ενώ οι κάρτες 115 τακτικών μελών και εκείνες 660 δόκιμων μελών των ενώσεων συντακτών έχουν καταργηθεί χωρίς ειδοποίηση. 

«Δεν υποστηρίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να διώκονται, αλλά επιμένουμε ότι η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα. Η φίμωση των δημοσιογράφων, η τιμωρία τους, το κλείσιμο σταθμών εξυπηρετεί μόνο στην αποδυνάμωση των προσπαθειών της έρευνας των πραγματικών πραξικοπηματιών», επισημαίνουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη κοινωνία χωρίς ελευθεροτυπία, ενώ την ανακοίνωση στηρίζει και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ).

Όλα αυτά, ενώ η τουρκική κυβέρνηση μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε το κλείσιμο τουλάχιστον 20 τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, ανάμεσα στους οποίους και ένας φιλοκουρδικός ραδιοφωνικός σταθμός. 
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης