Η Άγκυρα στέλνει τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες για τη βίζα και απειλεί να πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες

Η Άγκυρα στέλνει τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες για τη βίζα και απειλεί να πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες

Αν μέχρι τον Οκτώβριο η ΕΕ δεν επιτρέπει στους Τούρκους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς θεώρηση εισόδου, η συμφωνία για το προσφυγικό δεν θα έχει πλέον καμία ισχύ, προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας

Η Άγκυρα στέλνει τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες για τη βίζα και απειλεί να πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες
Διορία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δίνει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
, προκειμένου να ανοίξει τα σύνορά της στα 80 εκατ. των Τούρκων πολιτών, ικανοποιώντας το αίτημα για ελεύθερη βίζα που έχει θέσει ως όρο η Άγκυρα, προκειμένου να παραμείνει ενεργή η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με νέες δηλώσεις του τη Δευτέρα, έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία τα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Σε περίπτωση που δεν ανοίξουν τα σύνορα της Ένωσης για τα δεκάδες εκατ. των Τούρκων πολιτών, θα ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, οι οποίοι θα εισρεύσουν εκ νέου μαζικά προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου, ήτοι προς τα πολύπαθα ελληνικά νησιά, τα οποία ήδη ασφυκτιούν από τους χιλιάδες ανθρώπους που φιλοξενούν, ενώ δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες δομές και την οργάνωση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες.

Κλείσιμο
«Αν δεν δοθεί η ελεύθερη βίζα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποτραβηχτούμε από τη συμφωνία για το προσφυγικό
, η οποία πλέον, δεν θα έχει καμία ισχύ. Θα μπορούσε να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά αναμένουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Η
Τουρκία κατάφερε να καταστήσει την Ευρώπη εξαρτημένη από τις διαθέσεις της στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλησαν για μία ακόμη φορά να «στρουθοκαμηλίσουν», επιλέγοντας να απομακρύνουν προσωρινά το πρόβλημα, αντί να το αντιμετωπίσουν, ως όφειλαν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε προβλέψει τις εξελίξεις


Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία εισέρχονται σε φάση έντασης, καθώς ήδη στο εσωτερικό της Γερμανίας ασκείται δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ για τα «δικαιώματα» που έδωσε στην Τουρκία να «απαιτεί» και να «παρεμβαίνει» στα εσωτερικά της Ένωσης και της ίδιας της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είχε προβλέψει από το Σάββατο τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της συμφωνίας για το προσφυγικό, λέγοντας πως βρίσκεται «στον αέρα» μετά το πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην Τουρκία. Αναφέρθηκε δε, ονομαστικά στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «έχει επιδιώξει κατ' επανάληψη να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία».



Έχουν διακοπεί οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία


Ήδη, η Τουρκία έχει διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες, ότι μέχρι να επιτευχθεί οριστική συμφωνία, δεν θα δέχεται την επαναπροώθηση των παράνομων οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα. Εδώ και πολύ καιρό, οι επιστροφές έχουν σταματήσει και οι Τούρκοι που βρίσκονται στα νησιά για τον έλεγχο των διαδικασιών επαναπροώθησης, έχουν ανακληθεί, με το πρόσχημα του ελέγχου μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η Άγκυρα απαιτεί ως μέρος της συμφωνίας για το προσφυγικό την παροχή ελεύθερης βίζας σε όλους τους Τούρκους πολίτες, καθώς και ένα ποσό 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Σκοπός της Άγκυρας είναι να αποκτήσουν οι Τούρκοι την ελεύθερη βίζα, καθώς η κίνηση αυτή, θεωρείται προπομπός για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Οι εκκρεμότητες στη συμφωνία και ο αντιτρομοκρατικός νόμος

Η Ευρώπη από την πλευρά της έχει θέσει συγκεκριμένους όρους στο πλαίσιο της συμφωνίας, ζητώντας μεταξύ άλλων την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμουν που ισχύει στην Τουρκία, κάτι που δεν συζητά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εκκρεμούν άλλα 7 σημεία, τα οποία η Άγκυρα δεν δέχεται να εκπληρώσει. Μετά το πραξικόπημα δε, η Τουρκία έχει ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο, κατηγορώντας τις χώρες της Δύσης ότι κρύβονταν πίσω από την οργάνωσή του, ενώ κατέκρινε κυρίως τα ευρωπαϊκά κράτη για τη στάση που τήρησαν. Μία μεγάλη ένσταση που διατυπώνει σύσσωμη η ευρωπαϊκή κοινότητα, αφορά τη διάθεση του Ερντογάν να επαναφέρει τη θανατική ποινή, ώστε να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους συμμετείχαν στο πραξικόπημα εναντίον του.



Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα


Σε περίπτωση που καταρρεύσει οριστικά η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, άμεσος αποδέκτης των συνεπειών θα είναι η Ελλάδα, καθώς θα ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με αποτέλεσμα να επαναληφθούν περυσινές εικόνες, με τους χιλιάδες ανθρώπους σε καθημερινή βάση, να διασχίζουν το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά να βουλιάζουν από κόσμο.

Ήδη, οι δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την επικράτεια της χώρας βρίσκονται στα όριά τους, παρ' ότι οι προσφυγικές ροές είναι λιγοστές, αν και έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι ευρωπαϊκοί εταίροι έχουν επί της ουσίας εγκαταλείψει το σχέδιο των μετεγκαταστάσεων, καθώς δεν δέχονται, ή δέχονται ελάχιστους μετανάστες. Αποτέλεσμα είναι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα να παραμένουν στα κέντρα φιλοξενίας και να εγκλωβίζονται στη χώρα, προκαλώντας εντάσεις και αδιέξοδα, για τα οποία δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης