Κολωνία: 18 πρόσφυγες μεταξύ των 31 συλληφθέντων για τις επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς

Κολωνία: 18 πρόσφυγες μεταξύ των 31 συλληφθέντων για τις επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς

Εκτός από την Κολωνία και άλλες πόλεις της Γερμανίας, το βράδυ εκείνο σημειώθηκαν επιθέσεις στην Αυστρία, την Ελβετία και την Φινλανδία - «Είμαι Σύρος, με κάλεσε η Μέρκελ» φώναζαν οι επιτιθέμενοι, όπως αποκαλύπτει το Spiegel - Συνελήφθησαν τρεις Σύροι υπήκοοι, που κατηγορούνται για τους δύο βιασμούς στην Κολωνία

Κολωνία: 18 πρόσφυγες μεταξύ των 31 συλληφθέντων για τις επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς
Πανευρωπαϊκές διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών το βράδυ της Πρωτοχρονιάς από άνδρες αραβικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής.  

Την ώρα που στη Γερμανία η κοινή γνώμη ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Μέρκελ αλλά και τις γερμανικές αρχές για την «εκκωφαντική σιωπή» που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα αναφορικά με την ταυτότητα των δραστών, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στη Ζυρίχη της Ελβετίας και στο Ελσίνκι της Φινλανδίας έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά! 

Παράλληλα, το μεσημέρι της Παρασκευής, μια βδομάδα μετά το πρωτοφανές περιστατικό, η αστυνομία ανακοίνωσε πως έχει προχωρήσει σε συνολικά 31 συλλήψεις υπόπτων και πως μεταξύ αυτών βρίσκονται 18 άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία, είναι δηλαδή πρόσφυγες! Μεταξύ αυτών είναι εννιά Αλγερινοί, οκτώ Μαροκινοί, τέσσερις Σύροι, πέντε Ορανοί, ένας από το Ιράκ, ένας από την Σερβία, ένας από τις ΗΠΑ και δύο Γερμανοί πολίτες. 

Κλείσιμο
Το γεγονός ότι σε τέσσερις χώρες της γηραιάς ηπείρου, το ίδιο βράδυ «άνδρες με μελαμψό δέρμα» που είχαν καταναλώσει άφθονο αλκοόλ, επιτέθηκαν σεξουαλικά σε νεαρές γυναίκες, άλλες τις βίασαν και άλλες τις λήστεψαν, παραπέμπει σε συντονισμένη επιχείρηση ή ακόμα και σε οργανωμένο έγκλημα, όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Τα γερμανικά ΜΜΕ άλλωστε αποκαλύπτουν ότι οι αστυνομικοί της Κολωνίας ήξεραν πως πρόκειται για άνδρες στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από την Συρία κι όμως δεν προέβησαν σε συλλήψεις,  αλλά και ούτε ανακοίνωσαν ότι γνωρίζουν ποιοι είναι οι δράστες.   


Τρεις συλλήψεις Σύρων για τους δύο βιασμούς στην Κολωνία
Ενδεικτικό της κατάστασης στην Γερμανία και την «μυστικοπάθεια» που τηρεί η αστυνομία σε σχέση με τα πρωτοφανή γεγονότα, είναι και το γεγονός πως μόλις αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι σε σχέση με τους δύο βιασμούς που κατήγγειλαν νεαρά κορίτσια την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έχουν γίνει τρεις συλλήψεις Σύρων υπηκόων, ενώ αναζητείται ένας ακόμα.

Πρόκειται για έναν άντρα ηλικίας 21 ετών και δύο αγόρια ηλικίας 14 ετών, που έχουν συλληφθεί, ενώ αναζητείται ο 15χρονος αδερφός του ενήλικα. Όλοι είναι Σύροι υπήκοοι όμως δεν έφτασαν στην Ευρώπη με το κύμα των προσφύγων των τελευταίων ετών, αλλά ζουν πολλά χρόνια εκεί. Τα δύο αδέρφια είναι κάτοικοι Γερμανίας, ενώ οι δύο 14χρονοι κατοικούν μόνιμα ο ένας στην Ελβετία και ο άλλος στην Ολλανδία. 

Κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό δύο κοριτσιών, ηλικίας 14 και 15 ετών, τις οποίες κρατούσαν για ώρες και τις βίαζαν όλοι μαζί στο σπίτι του 21χρονου στο γειτονικό στην Κολωνία χωριό Φριντλίνγκεν. Τα στοιχεία τους δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, καθώς ο γερμανικός νόμος τους προστατεύει. 


Ομάδες «αυτοάμυνας» οργανώνουν πολίτες στο Ντίσελντορφ
Στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους οργανώνοντας μέσω των social media περιπολίες στους δρόμους της πόλης για την ασφάλειά τους. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η δημιουργία ομάδων «αυτοάμυνας των πολιτών», οι οποίες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Rheinische Post», συγκεντρώνουν μέλη μέσω του Facebook, με σκοπό να οργανωθούν περιπολίες στην πόλη και να προστατεύσουν γυναίκες σε περίπτωση επιθέσεων. Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας τονίζουν ότι δεν πρόκειται ούτε για πολιτική ούτε για βίαιη ομάδα, αλλά για μια προσπάθεια να γίνει η πόλη «ασφαλέστερη για τις γυναίκες». Περισσότερα από 2.200 άτομα έχουν ήδη εγγραφεί στην ομάδα, η οποία θα ενεργοποιηθεί από αύριο. 

«Η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την δημόσια ασφάλεια στην Γερμανία. Δεν είναι δουλειά των πολιτών να ψάχνουν για εγκληματίες με συνειδητό και στοχευμένο τρόπο», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της αστυνομίας στην εφημερίδα, αντιδρώντας στην πρωτοβουλία.


Σε δεινή θέση η αστυνομία - Τι αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιεύει το Spiegel
Οι γερμανικές αρχές και κυρίως η αστυνομία της Κολωνίας βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς πολλοί Γερμανοί θεωρούν ότι δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τις νεαρές γυναίκες. Πώς ήταν δυνατόν να συμβούν όλα όσα συνέβησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον κεντρικό σταθμό της Κολωνίας; 121 γυναίκες έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις για κλοπές, σεξουαλική παρενόχληση και δύο για βιασμό. Η αστυνομία όλες αυτές τις ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής για την αδυναμία της να ελέγξει την κατάσταση. Χθες, ανακοίνωσε ότι έχει στο στόχαστρο 16 υπόπτους, τους οποίους ανακρίνει για πιθανή διασύνδεση με τα θλιβερά γεγονότα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων είναι εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο οι 16 διακρίνονται καθαρά σε βίντεο και φωτογραφίες. 

Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, στην ηλεκτρονική του σελίδα δημοσιεύει αποσπάσματα από μια εσωτερική έκθεση της αστυνομίας, η οποία στις 4 Ιανουαρίου έκανε λόγο για μία χαλαρή κατάσταση το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και μία μετέπειτα έκθεση η οποία κάνει λόγο για σοκαριστικές περιγραφές γυναικών: «Νεαρές γυναίκες ήταν αναστατωμένες, έκλαιγαν, φοβόντουσαν και οι οποίες έκαναν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, κλοπές, σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούσαν να ελέγξουν όλα τα περιστατικά, τις επιθέσεις, τα αδικήματα, ήταν πάρα πολλοί ταυτόχρονα», αναφέρεται στην έκθεση. 

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, οι δράστες ήταν στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τη Συρία. «Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ένας από τους άνδρες φώναζε: "Είμαι Σύρος! Πρέπει να μου φέρεστε ευγενικά! Η κυρία Μέρκελ με κάλεσε". Άλλοι έσκιζαν τις άδειες παραμονής τους μπροστά στα μάτια των αστυνομικών και φώναζαν: "Δεν μπορείτε να μου κάνετε τίποτα. Αύριο θα πάρω καινούργια"». Εάν τα έγγραφα ήταν νόμιμα και τι είδους έγγραφα ήταν δεν αναφέρεται στην έκθεση της αστυνομίας.

Ο υψηλόβαθμος αστυνομικός που έχει συντάξει την έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι άνδρες δεν υπάκουαν στις υποδείξεις τους και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είχαν επαρκείς δυνάμεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Ακόμα αναφέρεται ότι εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης του κόσμου δημιουργήθηκε χάος και η κατάσταση πλέον ήταν εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης, η αστυνομία φοβόταν ότι θα υπήρχαν σοβαροί τραυματισμοί ακόμα και θάνατοι, ενώ οι άγνωστοι πετούσαν στους αστυνομικούς βεγγαλικά και μπουκάλια…


Περισσότερη ασφάλεια ζητούν οι πολίτες
Από την πλευρά της, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει άλλα στοιχεία από εδώ και πέρα για την πορεία των ερευνών. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του τοπικού κοινοβουλίου στο Ντίσελντορφ και προηγουμένως θα ενημερωθεί το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στη Γερμανία έχουν προκαλέσει ανασφάλεια και φόβο στους πολίτες με τους περισσότερους να ζητούν από τις αρχές την τοποθέτηση καμερών στους δρόμους της χώρας. Το 82% των Γερμανών επιθυμούν την τοποθέτηση καμερών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης