Πορτογαλία: Ο Πρόεδρος παρέκαμψε τους Αριστερούς, παρ' ότι σχημάτιζαν κυβέρνηση

Πορτογαλία: Ο Πρόεδρος παρέκαμψε τους Αριστερούς, παρ' ότι σχημάτιζαν κυβέρνηση

Εδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεξιό Κοέλιο, που ήταν ο νικητής των εκλογών, χωρίς να κατορθώσει όμως να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή - Σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα

Πορτογαλία: Ο Πρόεδρος παρέκαμψε τους Αριστερούς, παρ' ότι σχημάτιζαν κυβέρνηση
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Πορτογαλία, η απόφαση του προέδρου της χώρας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του συντηρητικού κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Πάσσος Κοέλιο, παρά το ότι δεν έχει τη δυνατότητα πλειοψηφίας στη Βουλή.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν γιατί ο πρόεδρος της χώρας επέλεξε τον Κοέλιο, παρά το γεγονός πως τα αριστερά κόμματα είχαν ήδη συμφωνήσει να κυβερνήσουν από κοινού. Ο Κοέλιο ήταν ο νικητής των πρόσφατων εκλογών, όμως δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Βουλής, ούτε και να συμφωνήσει σε συνασπισμό με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα. Αντίθετα, οι σοσιαλιστές και δύο από τα μικρότερα αριστερά κόμματα, είχαν συμφωνήσει πως μπορούν να κυβερνήσουν από κοινού.

Κλείσιμο
Με ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Καβάκο Σίλβα ανακοίνωσε την απόφασή του, επισημαίνοντας πως δεν μπορούσε να επιτρέψει μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή κομμάτων που ζητούν την έξοδο της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Πάσσος Κοέλιο θα πρέπει τώρα να απευθυνθεί στη Βουλή της Πορτογαλίας, να ανακοινώσει το πρόγραμμά του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης - που όμως είναι σχεδόν δεδομένο πως δεν θα πάρει. Κατόπιν, είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί, γεγονός που οδηγεί σε νέες εκλογές. Η πολιτική αστάθεια είναι ένα ρίσκο που παίρνω, είπε ο Καβάκο Σίλβα, αλλά τώρα ο λόγος εναπόκειται στους βουλευτές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης