Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορα: Κίνδυνος να ξεμείνουν όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα

Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορα: Κίνδυνος να ξεμείνουν όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα

Ξεκίνησαν οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία - «Ράπισμα» για την Ελλάδα το αίτημα του Βερολίνου για «ζώνες αναμονής» σε χώρες υποδοχής - Κρίσιμη η έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΣ της ΕΕ - Υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα ζητά ο Αβραμόπουλος - Και η Τασία χαρωπή υποδέχεται τους πρόσφυγες

Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορα: Κίνδυνος να ξεμείνουν όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα
Νέα δεδομένα στο μεταναστευτικό ζητήμα που έχει αναδειχθεί στο υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα για όλη την Ευρώπη δημιουργεί η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία προκειμένου να ελεγξει τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχεται στο έδαφός της.

Το μέτρο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τις βραδυνές ώρες της Κυριακής με Γερμανούς αστυνομικούς να σταματούν λεωφορεία και αυτοκίνητα προκειμένου να εντοπίσουν όσους μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από την Αυστρία στη Γερμανία.

Λόγω της απόφασης αυτής το απόγευμα της Κυριακής διεκόπησαν τα δρομολόγια της Deutsche Bahn από Αυστρία προς Γερμανία τα οποία αποκαταστάθηκαν εν μέρει από τις 7 το πρωί (τοπική ώρα).

Κλείσιμο
Η απόφαση του Βερολίνου προκαλεί προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στην Αθήνα καθώς ο προορισμός της πλειοψηφίας των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο ελληνικό έδαφος είναι η Γερμανία. 

Αν το Βερολίνο κρατήσει επί μακρόν κλειστά τα σύνορά του - καθώς δεν έχει ανακοινώσει πότε και εάν θα προχωρήσει σε αναστολή του μέτρου -τότε γίνεται ορατός ο κίνδυνος οι χιλιάδες των μεταναστών και προσφύγων που καθημερινά φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια προωθούνται στον Πειραιά να «κολλήσουν» στην Ελλάδα με άγνωστες συνέπειες δεδομένων και των σχεδίων αφενός της Ουγγαρίας να χτίσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της και αφετέρου των Σκοπίων να «σφραγίσουν» τα σύνορά τους με στρατό.

Παράλληλα η Γερμανική κυβέρνηση ζητά τη δημιουργία «ζωνών υποδοχής» σε Ελλάδα, Ιταλία και ενδεχομένως Ουγγαρία σε μια κίνηση έμμεσης αποδοκιμασίας των πρακτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα ενώ μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η παρέμβαση Μέρκελ το απόγευμα του Σαββάτου με την παρατήρησή της προς την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.



Όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian αυτή είναι η δεύτερη μονομερής απόφαση της Γερμανίας όσον αφορά το μετααστευτικό, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Βερολίνου ότι αναστέλει την ισχύ της συνθήκης Δουβλίνο 2 προκειμένου να δεχθεί ένα μεγάλο τμήμα των Σύρων προσφύγων από άλλες χώρες της Ευρώπης.





Κομισιόν: Η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα προβλέπεται από τη συνθήκη του Σένγκεν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαίνεται νομικά αιτιολογημένη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.

"Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών-μελών είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ. σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα) στην περίπτωση μιας κατάστασης κρίσης" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

"Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς", προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τόνισε ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν "το συντομότερο δυνατόν".



"Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης", καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα η έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συνάντησης είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε την Κυριακή σειρά πρωτοβουλιών προς τους ηγέτες της Ουγγαρίας προκειμένου να «σπάσει» τη συλλογική τους αντίσταση στα σχέδιά του για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες στην ΕΕ.

Με παρέμβασή του στο Twitter, αργά το βράδυ της Κυριακής ο Έλληνας Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε το στίγμα της παρέμβασής του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκάλεσε για σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος Γιούνκερ. 

«Θα ζητήσω μετ' επιτάσεως από τους υπουργούς Εσωτερικών να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα που δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» για την προσφυγική κρίση, έγραψε ο κύριος Αβραμόπουλος.



Και η Τασία χαρωπή υποδέχεται τους πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής όχι μόνο φαίνεται να μην προβληματίζεται πλέον για όσα έκανε το προηγούμενο επτάμηνο αλλά μέσα σε λίγες ημέρες επέστρεψε στο παρελθόν της ως... διαδηλώτρια δίνοντας το παρών στη συγκέντρωση του Σαββάτου με σύνθημα «Πρόσφυγες καλώς ήλθατε». Αμετανόητη η Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε στο protothema.gr ότι «εγώ έκανα πράξη όσα έπρεπε». Παρά, μάλιστα, τις πλατείες-υπαίθριους καταυλισμούς, όπως η πλατεία Βικτωρίας,στο κέντρο της Αθήνας η ίδια απάντα κυνικά «ρωτήστε την καινούργια κυβέρνηση αυτά είναι νέα φαινόμενα».

Συνάντηση Μέρκελ-Φάιμαν την Τρίτη
Στο μεταξύ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα συναντηθεί με την Γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής καγκελαρίας.

Ο Φάιμαν θα συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ και την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία με τη Γερμανία για το θέμα.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης