ΠΓΔΜ: Νέα τροπή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα

ΠΓΔΜ: Νέα τροπή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στέλνει διεθνείς ειδικούς για τις έρευνες, ισχυρίζεται πως το θέμα πρέπει να αναλάβουν οι δικαστικές αρχές της χώρας

ΠΓΔΜ: Νέα τροπή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της ΠΓΔΜ να αποστείλει ειδικούς για να παρακολουθήσουν τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών της χώρας, σχετικά με τις αλληλοκαταγγελίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνταράσσει την ΠΓΔΜ.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απαντητική επιστολή της, θεωρεί πως οι μοναδικές αρμόδιες αρχές, που μπορεί να κρίνουν την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια του έργου των εισαγγελέων, είναι οι σχετικές δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ.

Η Γενική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ, στα μέσα Μαρτίου, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποστείλει διεθνείς ειδικούς που θα παρακολουθούν το έργο των εισαγγελικών αρχών της χώρας, σχετικά με τις αλληλοκαταγγελίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών.

Κλείσιμο
Η Γενική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ, σε σχετική επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωνε ότι η απόφασή της να καλέσει διεθνείς ειδικούς αποσκοπεί στην άρση κάθε αμφιβολίας σχετικά με την αντικειμενικότητα των ενεργειών των εισαγγελικών αρχών της ΠΓΔΜ της και συνάδει με την βούλησή της για πλήρη διαφάνεια, όσον αφορά την εξέταση των καταγγελιών τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι είχε επιδοκιμάσει την ενέργεια της Γενικής Εισαγγελίας της ΠΓΔΜ να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αποστείλουν διεθνείς ειδικούς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ έχει αμφισβητήσει έντονα την αντικειμενικότητα των εισαγγελικών αρχών της χώρας, σημειώνοντας ότι αυτές ελέγχονται πλήρως από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και έχει ζητήσει την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Μάρκο Ζβίρλεφσκι.

Η αντιπολίτευση ζητά τη διεξαγωγή μίας αντικειμενικής και ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες της ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες τουλάχιστον 20.000 πολιτών της χώρας, μεταξύ αυτών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχηγών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από τη μεριά του, κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας έχει στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι, σε συναντήσεις που είχαν το προηγούμενο διάστημα, ο κ.Ζάεβ χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές στη χώρα.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έχει ασκήσει δίωξη εις βάρος του Ζόραν Ζάεβ, για εκβιασμό κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης