Πάπας Φραγκίσκος: «Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δώρα για τη χριστιανική κοινότητα»

Πάπας Φραγκίσκος: «Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δώρα για τη χριστιανική κοινότητα»

Αέρας αλλαγής πνέει πάνω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

Πάπας Φραγκίσκος: «Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δώρα για τη χριστιανική κοινότητα»
Το Βατικανό ριζοσπαστικοποιείται βγάζοντας το καθολικό δόγμα από τον απολυταρχισμό που το διακρίνει σχετικά με τους γκέι.

Αυτή η αλλαγή σηματοδοτήθηκε, στην πρόσφατη σύνοδο καρδιναλίων υπό τον πάπα Φραγκίσκο, όσον αφορά τη διδασκαλία σε θέματα ηθικής και οικογένειας. Στη μέχρι τώρα αναφορά των γεγονότων της συνόδου, ο καρδινάλιος Πήτερ Έρντο χρησιμοποίησε γλώσσα που είναι 180 μοίρες αντίθετη με την μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενη.

Για παράδειγμα δήλωσε: «Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δώρα να προσφέρουν στη χριστιανική κοινότητα», προσθέτοντας μια ρητορική ερώτηση: «Είμαστε σε θέση να καλωσορίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, δίνοντάς τους έναν αδελφικό χώρο στις κοινότητές μας;» και συνέχισε προσθέτοντας: «Συχνά θέλουν να συναντήσουν μια εκκλησία που θα τους καλωσορίσει. Είναι οι κοινότητές μας σε θέση να το παράσχουν αυτό, λαμβάνοντας υπ' όψιν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, χωρίς να εκθέτουν το καθολικό δόγμα σε θέματα γάμου και οικογένειας;».

Κλείσιμο
Καθώς ήταν γενικώς παραδεκτό πως «ενώσεις μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου δεν έχουν την ίδια βάση όπως ο γάμος μεταξύ ενός ανδρόγυνου», ο καρδινάλιος αναγνώρισε πως στις γκέι κοινωνίες «υπάρχουν περιπτώσεις που η από κοινού βοήθεια σε βαθμό θυσίας, αποτελεί πολύτιμη υποστήριξη μεταξύ συντρόφων».

Το Βατικανό, αναμένεται να διατυμπανίσει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τα θεμέλια της καθολικής πίστης, θέλοντας έτσι να αποφύγει τη δυσαρέσκεια που θα υπάρξει ανάμεσα στα πιο συντηρητικά κομμάτια του καθολικού ποιμνίου.

Όμως, αλλαγή υπάρχει και είναι ιδιαίτερα εμφανής, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι υπό τον πάπα Βενέδικτο 16ο η επίσημη οπτική απέναντι στην ομοφυλοφιλία είχε σκληρύνει αρκετά. Αυτό είχε οδηγήσει και σε πιο κραυγαλέες αποκαλύψεις για κακοποίηση παιδιών, συγκαλύψεις και την ύπαρξη «Γκέι Μαφίας» στους κόλπους του Βατικανού.

Αυτή η αλλαγή, πάντως, δεν έχει βρει πολλούς δημόσιους υποστηρικτές, μέχρι στιγμής, καθώς ο μόνος που το είχε κάνει μέχρι τώρα, ήταν ο πάτερ Μάικλ Τζατζ, εφημέριος των πυροσβεστών της Νέας Υόρκης, που ήταν ένα από τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στις 11/9 στους Δίδυμους Πύργους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης