Προς εξομάλυνση οι σχέσεις Αυστραλίας-Ινδονησίας

Προς εξομάλυνση οι σχέσεις Αυστραλίας-Ινδονησίας

Η Καμπέρα φέρεται να είχε παγιδεύσει τα τηλέφωνα του Ινδονήσιου προέδρου, Σουσίλο Μπαμπάγκ Γιουντογιόνο, της συζύγου του, στενών του συνεργατών, όπως, επίσης, του αντιπροέδρου και άλλων ανώτατων αξιωματούχων

Προς εξομάλυνση οι σχέσεις Αυστραλίας-Ινδονησίας
Σύμφωνα με τον Ινδονήσιο πρόεδρο, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι 'Αμποτ, τον διαβεβαίωσε ότι στο μέλλον η Καμπέρα δεν θα προβεί σε καμιά ενέργεια που θα έθετε σε δοκιμασία τις σχέσεις της με την Τζακάρτα.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα μέρος της επιστολής που του έστειλε ο Αυστραλός πρωθυπουργός μετά την απόφαση της Τζακάρτα να βάλει «στον πάγο» τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αυστραλία, θεωρώντας ελλιπή την ανταπόκριση της αυστραλιανής κυβέρνησης στην ενόχλησή της μετά από αναφορές για παρακολούθηση του ινδονήσιου προέδρου και υπουργών της χώρας. Ο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο διευκρίνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών στο θέμα της αναχαίτισης των αιτούντων άσυλο και στην αντιμετώπιση των δουλεμπόρων δεν πρόκειται να ξαναρχίσει έως ότου οι δυο χώρες συμφωνήσουν εγγράφως σε συγκεκριμένα θέματα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ινδονησία ανταποκρίθηκε θετικά. «Επιθυμία και των δυο μας είναι να έχουμε άριστες σχέσεις και θα επιδιώξουμε διμερείς συμφωνίες» είπε ο κ. 'Αμποτ. Σύμφωνα με την Τζακάρτα θα περάσουν τουλάχιστον δυο μήνες έως ότου αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις Αυστραλίας-Ινδονησίας.

Κλείσιμο
Ο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο έκανε γνωστό ότι η Ινδονησία θα ζητήσει εξηγήσεις και από την Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οι χώρες αυτές βοηθούσαν την Αυστραλία να κατασκοπεύει τους Ινδονήσιους. Πάντως η διατάραξη των σχέσεων έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις και στις αυστραλιανές εξαγωγές προς την Ινδονησία που νωρίτερα είχα κάνει γνωστή την πρόθεσή της να σταματήσει την εισαγωγή αυστραλιανού βοδινού.

Υπενθυμίζεται ότι η Καμπέρα φέρεται να είχε παγιδεύσει τα τηλέφωνα του Ινδονήσιου προέδρου, Σουσίλο Μπαμπάγκ Γιουντογιόνο, της συζύγου του, στενών του συνεργατών, όπως, επίσης, του αντιπροέδρου και άλλων ανώτατων αξιωματούχων. Οι αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τις συνδιαλέξεις που είχε ο Ινδονήσιος πρόεδρος μέσω του κινητού του επί δύο εβδομάδες τον Αύγουστο του 2009, όταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας ήταν ο Εργατικός Κέβιν Ραντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης