Τζορτζ Φλόιντ: Νέα βίντεο αποκαλύπτουν τι προηγήθηκε της βίαιης σύλληψης που οδήγησε στον θάνατό του

Τζορτζ Φλόιντ: Νέα βίντεο αποκαλύπτουν τι προηγήθηκε της βίαιης σύλληψης που οδήγησε στον θάνατό του

Ταραχές και επεισόδια στις ΗΠΑ - Ζητούν τη δίωξη του αστυνομικού που «γονάτισε» στο λαιμό του Αφροαμερικανού, ενώ εκείνος αγωνιζόταν μάταια να πάρει ανάσα!

AMERIKH-EGLHMA-ARTHROU
Ο δήμαρχος της Μινεάπολις, της πόλης των ΗΠΑ που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω του τραγικού θανάτου ενός άοπλου Αφροαμερικανού μετά από ακραία αστυνομική βία εις βάρος του, κάλεσε τις εισαγγελικές αρχές να διατάξουν τη σύλληψη και τη δίωξη του λευκού αστυνομικού που εμφανίζεται σε viral βίντεο να «γονατίζει» στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, λίγη ώρα προτού αυτός αφήσει την τελευταία του πνοή.

Την ίδια ώρα, νέα βίντεο που ήρθαν στο φως καταγράφουν πώς εκτυλίχθηκε η σύλληψη του Φλόιντ και φαίνεται να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των εμπλεκόμενων αστυνομικών ότι ο άοπλος άνδρας αντιστάθηκε στη σύλληψη.

New video shows Minneapolis police arrest of George Floyd before death


Υπενθυμίζεται ότι ο 46χρονος Αφροαμερικανός άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο λίγη ώρα μετά την βίαιη σύλληψή του από την αστυνομία, με τον θάνατό του να ερευνάται πλέον από το FBI και να έχει «ξεσηκώσει» ένα πελώριο κύμα αντιδράσεων από την αφροαμερικανική κοινότητα των ΗΠΑ και όχι μόνο. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν εχθές στους δρόμους απαιτώντας δικαιοσύνη, την ώρα που περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς περί αντίστασης του θύματος.

Οι αναφορές των εμπλεκόμενων αστυνομικών στο συμβάν ανέφεραν ότι ο Φλόιντ, ύποπτος για υπόθεση πλαστογραφίας, εντοπίστηκε να οδηγεί το αμάξι του αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Αφού του ζητήθηκε να βγει από το όχημα, εκείνος το έκανε και κατόπιν «προέβαλλε αντίσταση», σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς των αστυνομικών. Ωστόσο, σε ένα βίντεο που μετέδωσε εχθές το FOX 9, το οποίο καταγράφει τις στιγμές πριν τη σύλληψη του Φλόιντ, δύο αστυνομικοί εμφανίζονται να τραβούν βίαια τον άνδρα από το όχημα και να του φορούν χειροπέδες, έξω από ένα παντοπωλείο στη συμβολή της 38ης Οδού και της Λεωφόρου Σικάγο στη νότια Μινεάπολις.

Κλείσιμο


Ο Φλόιντ δείχνει να συμμορφώνεται στις εντολές των αστυνομικών και να μην αντιστέκεται στη σύλληψη. Σε πρόσθετα πλάνα από κάμερα ασφαλείας που εξασφάλισε το CBS News ο Φλόιντ εμφανίζεται λίγες στιγμές αργότερα να κάθεται στο πεζοδρόμιο φορώντας χειροπέδες, ενώ ένας από τους αστυνομικούς τον πλησιάζει και τον σηκώνει.

Ένας ακόμη αστυνομικός έρχεται να τον βοηθήσει και έπειτα το κλιπ σταματά.



Δήμαρχος Μινεάπολις: Πώς είναι δυνατόν να μην είναι στη φυλακή ο αστυνομικός;

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι δημοτικές Αρχές της πόλης ανακοίνωσαν εχθές τα ονόματα των τεσσάρων αστυνομικών που εμπλέκονται στο τραγικό περιστατικό της Δευτέρας. Πρόκειται για τους Ντέρεκ Σόβιν, Τόμας Λέιν, Του Τάο και Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ, οι οποίοι είχαν τεθεί αρχικά σε υποχρεωτική άδεια, όμως στη συνέχεια απολύθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα της Μινεάπολις όταν το βίντεο που δείχνει την φρικτή κακοποίηση του Αφροαμερικανού κατά τη σύλληψή του έγινε viral.



Ο δήμαρχος της πόλης  Τζέικομπ Φρέι  χαρακτήρισε την απόλυση των τεσσάρων ανδρών «σωστή απόφαση» και ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του «αστυνομικού που έκανε τη σύλληψη», εννοώντας προφανώς τον άνδρα που εμφανίζεται στο σοκαριστικό βίντεο να πιέζει επί ώρα τον λαιμό του Φλόιντ με το γόνατό του, χωρίς να τον σταματάει κανείς από τους παρόντες συναδέλφους του. «Αν η πλειοψηφία των ανθρώπων, ιδίως μη λευκοί, είχαν κάνει αυτό που έκανε ο αστυνομικός αργά τη Δευτέρα, θα ήταν ήδη πίσω από τα κάγκελα», έγραψε ο Φρέι σε ανάρτησή του στο Twitter, απευθύνοντας έκκληση στον Εισαγγελέα Μάικ Φρίμαν να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του εν λόγω άνδρα.



Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ είχε νωρίτερα ταυτοποιήσει τον Ντέρεκ Σόβιν ως τον αστυνομικό που κρατούσε ακινητοποιημένο τον Αφροαμερικανό «πατώντας» τον στον λαιμό, ενώ εκείνος αγωνιζόταν μάταια να πάρει ανάσα. Σε μια επίσημη ενημέρωση του Τύπου, οι πολιτειακές αρχές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι αυτό είναι το όνομα του άνδρα, ωστόσο δεσμεύθηκαν ότι έχουν εκκινηθεί ήδη οι απαιτούμενες διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μινεάπολις, ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι ένα «θεμελιώδες ερώτημα» έχει καρφωθεί στο μυαλό του εδώ και 36 ώρες: Πώς είναι δυνατόν να μην είναι στη φυλακή ο άνδρας που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ;

Δεύτερη νύχτα ταραχών στη Μινεάπολις

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στη Μινεάπολις των ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς. Το πλήθος που έφτασε τις χιλιάδες μεγάλωνε καθώς έπεφτε η νύκτα και η διαδήλωση εκτραχύνθηκε σε επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Η αστυνομία, κάποια μέλη της οποίας έλαβαν θέση στις στέγες γειτονικών κτιρίων, έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να κρατήσει το πλήθος μακριά, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι έριχναν τα κάνιστρα των δακρυγόνων πίσω στους αστυνομικούς. Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερο που έδειχναν δεκάδες ανθρώπους να λεηλατούν ένα κατάστημα Target. Ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων πυρπολήθηκε.



Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του FBI για το συμβάν «θα πρέπει να επισπευστεί», προσθέτοντας ότι εκτιμά «το έργο όλων των τοπικών αστυνομικών». «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Τζορτζ. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη!».


Ειδήσεις σήμερα:

Σε απολυταρχικά μονοπάτια ο Τραμπ: Υπογράφει σήμερα εκτελεστική εντολή για τα social media

Η άδεια ειδικού σκοπού παρατείνεται και μετά τη επανέναρξη των σχολείων - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση


Επίθεση με βιτριόλι: Το κινητό της μασκοφόρου μπορεί να οδηγήσει σύντομα στη σύλληψή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης