Πολεμά την πολλαπλή σκλήρυνση το εμβόλιο της φυματίωσης

Πολεμά την πολλαπλή σκλήρυνση το εμβόλιο της φυματίωσης

Το BCG «βάζει φρένο» στην εξέλιξη της νόσου σε άτομα με πρώιμα συμπτώματα - Απαλλάχθηκε από το νόσο το 58%, έπειτα από πέντε χρόνια

Πολεμά την πολλαπλή σκλήρυνση το εμβόλιο της φυματίωσης
Μεγάλες είναι οι πιθανότητες, σύμφωνα με τελευταία έρευνα, που το εμβόλιο που χορηγείται κατά της φυματίωσης μπορεί και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η μελέτη είναι ιταλικής... καταγωγής και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Neurology». 

Συγκεκριμένα, ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Σαπιέντζα στην Ρώμη, με επικεφαλής το δρ. Τζιοβάνι Ριστόρι, χορήγησε το εμβόλιο BCG σε 33 ανθρώπους που είχαν εμφανίσει τα πρώτα σημάδια της πολλαπλής σκλήρυνσης ενώ σε άλλα 40 άτομα εικονικό (ανενεργό) εμβόλιο. 
Δεν ανέπτυξε τη νόσο το 58%
Κλείσιμο

Μετά από πέντε χρόνια, το 58% όσων είχαν κάνει το εμβόλιο, δεν είχε αναπτύξει τη νόσο έναντι μόνο 30% όσων είχαν εμβολιαστεί με το ανενεργό εμβόλιο.

Όπως τόνισε ο δρ.
Ριστόρι, «τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα, ώστε να μάθουμε περισσότερα για την ασφάλεια και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου» για να προσθέσει ότι «οι γιατροί δεν θα πρέπει ακόμα να αρχίσουν να κάνουν αυτό το εμβόλιο για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης».

Η σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του οργανισμού, καταστρέφοντας το μονωτικό-προστατευτικό περίβλημα των νευρώνων που ονομάζεται μυελίνη. 

Τα συμπτώματα -ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης- ποικίλουν από μουδιάσματα, κόπωση και έλλειψη ισορροπίας ως παράλυση και απώλεια της όρασης. Περίπου οι μισοί άνθρωποι που εμφανίζουν κάποια αρχικά συμπτώματα, αναπτύσσουν σκλήρυνση κατά πλάκας μέσα στην επόμενη διετία, ενώ σε ένα 10% των ασθενών η νόσος δεν εξελίσσεται περαιτέρω.

Το εμβόλιο BCG 

Το εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin) είναι ένα ζωντανό εμβόλιο, το οποίο παράγεται από ένα εξασθενημένο στέλεχος του βακτηρίου Mycobacterium bovis που προκαλεί φυματίωση στα ζώα. Τα εξασθενημένα αυτά βακτήρια δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν μόλυνση στον άνθρωπο, όμως ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημά του για να αντιμετωπίσει την πάθηση. Το BCG εδώ και 80 χρόνια περίπου είναι ένα από το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού των νεογέννητων σε πολλές χώρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης