Οι πλειστηριασμοί «χωρίς κανένα όριο» φρενάρουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης

Οι πλειστηριασμοί «χωρίς κανένα όριο» φρενάρουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τις προειδοποιήσεις για  πλειστηριασμούς «χωρίς κανένα όριο», φρενάρει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την τρίτη αξιολόγηση και αποδομεί, με τις συνεχείς επικρίσεις της, το αφήγημα κυβερνητικών στελεχών περί  προστασίας των «λαϊκών κατοικιών»

Οι πλειστηριασμοί «χωρίς κανένα όριο» φρενάρουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης
Σε μείζον πολιτικό, αλλά κυρίως σε κοινωνικό ζήτημα έχει αναγάγει η Νέα Δημοκρατία
το θέμα των
πλειστηριασμών, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις της ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ικανή να προστατεύει τις «μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων», και πολύ περισσότερο την εκποίηση της πρώτης κατοικίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τις προειδοποιήσεις για  πλειστηριασμούς «χωρίς κανένα όριο», φρενάρει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την τρίτη
αξιολόγηση
Κλείσιμο
και αποδομεί, με τις συνεχείς επικρίσεις της, το αφήγημα κυβερνητικών στελεχών περί  προστασίας των «λαϊκών κατοικιών».

Η Νέα Δημοκρατία θέτει ως ζήτημα την «αξιολόγηση των πλειστηριασμών» και διόλου τυχαία είναι η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, κάνοντας σαφής διάκριση ανάμεσα στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και στους «συνεπείς δανειολήπτες και τους αδύναμους», για τους οποίους ζητά να υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο προστασίας
. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τη Δευτέρα το βράδυ την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν «από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων» και όχι «από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων». Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ
«ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών εξαπέλυσε χθες ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε ότι «αφού σας αρέσουν τόσο πολύ οι πλειστηριασμοί και έχουν και κοινωνικό πρόσημο, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, για ποιο λόγο, δεν πιέζατε την προηγούμενη Κυβέρνηση να κάνει πλειστηριασμούς γρηγορότερα; Ή μήπως το κοινωνικό πρόσημο των πλειστηριασμών το κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που πρέπει να παραμείνετε Υπουργός και να κρατάτε την καρέκλα σας;».

«Η κυβέρνηση τρέχει να κλείσει άρον άρον την αξιολόγηση των πλειστηριασμών, έχοντας ήδη υπογράψει το τέταρτο μνημόνιο που αρχίζει τον Αύγουστο, χωρίς χρηματοδότηση, και ενώ η οικονομία συνεχίζει να σέρνεται. Τώρα, το τίμημα είναι οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, την οποία η ΝΔ είχε προστατεύσει μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ», είχε σημειώσει τη Δευτέρα η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Αμηχανία στην κυβέρνηση

Το θέμα των πλειστηριασμών έχει προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση, αλλά και διαφοροποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τέως υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος προσφάτως στηλίτευσε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, δίνοντάς του  συγχαρητήρια. Όπως είπε, είναι επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών, καθώς «όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις έχει τακτοποιήσει στην ώρα τους».  Ο κ. Φίλης επανέφερε, σε συνέντευξή του, το θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας πρώτης κατοικίας, ζητώντας να παραταθεί και μετά το τέλος του χρόνου το καθεστώς προστασίας για ποσά μέχρι 140.000 ευρώ που τελειώνει στις 31/12 του τρέχοντος έτους, αλλά και να προβλεφθεί δυνατότητα του δανειολήπτη την ώρα του πλειστηριασμού να πάρει ο ίδιος το σπίτι του με το τελευταίο τίμημα. . Αυτά τα δίνουν σε funds και φτιάχνονται ελκυστικά πακέτα για funds ακόμη και με δάνεια ενήμερα. Αυτό είναι λάθος, είχε δηλώσει ο κ. Φίλης.

Χθες, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος έδειξε την ενόχληση της κυβέρνησης για τις συνεχείς επικριτικές δηλώσεις του Νίκου Φίλη, με αφορμή, εσχάτως, τους πλειστηριασμούς, στα οποία έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους δανειστές. Απαντώντας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για τις παρεμβάσεις του κ. Φίλη, που ζήτησε να υπάρξει νομοθετική προστασία για την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο κ. Φίλης γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο, διότι και εκείνος το ψήφισε!

Η κυβέρνηση διαμηνύει, μέσω δημόσιων τοποθετήσεων υπουργών, ότι προστατεύονται «λαϊκές κατοικίες» επικαλούμενοι το νόμο Κατσέλη για όσους υπαχθούν μέχρι τέλος του έτους. Ωστόσο, για το 2018 δεν υπάρχει καμία νομική προστασία και οι πλειστηριασμοί που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος θα πρέπει να τηρηθούν ως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως, σε υπεράσπιση των πλειστηριασμών προχώρησε η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Δικαιοσύνης, Οικονομικών, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη.  Τόνισαν ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία και οι λαϊκές τάξεις, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση αναφερόμενοι σε ρεπορτάζ που ήθελαν να βγαίνουν στο σφυρί σπίτια ακόμη και για χρέη 30.000 ευρώ.  Η διαδικασία είναι σημαντική όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τότε έχουμε πρόβλημα, εάν δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια τότε έχουμε κοινωνικό πρόβλημα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως πλέον υπάρχουν τα εργαλεία για ρύθμιση οφειλών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης