«Κέρδισε» μια εβδομάδα η κυβέρνηση με την αναβολή των πλειστηριασμών

«Κέρδισε» μια εβδομάδα η κυβέρνηση με την αναβολή των πλειστηριασμών

Προσπαθεί να αποφύγει την κοινωνική οργή - Οι κινητοποιήσεις της στα Ειρηνοδικεία, η σύγκρουση κυρίως από τη ΛΑΕ και οι εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζουν το Μαξίμου να επανεκτιμήσει την υπόθεση - Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν, παρά την αναστολή

«Κέρδισε» μια εβδομάδα η κυβέρνηση με την αναβολή των πλειστηριασμών
Αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη και άκρως προβληματική για την εικόνα «επιτυχίας» και εξόδου από την κρίση, που θέλει να δώσει, είναι η κυβέρνηση, με αιχμή την υπόθεση των πλειστηριασμών
και το δυναμικό κίνημα, που αναπτύσσεται εναντίον των διαδικασιών αυτών και της απώλειας σπιτιών ακόμα και από κοινωνικά αδύναμους. Τόσο η μετωπική σύγκρουση με τις αυθόρμητες κοινωνικές αντιδράσεις, όσο και η μετωπική αντιπαράθεση με τη Λαϊκή Ενότητα, που πρωταγωνιστεί το κίνημα, αλλά και οι διαφωνίες που εκφράζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνουν δύσκολες συνθήκες για την κυβέρνηση.

Οι… Τετάρτες, κατά τις οποίες είναι προγραμματισμένοι οι πλειστηριασμοί (ηλεκτρονικοί και μη) αρχίζουν και γίνονται εφιάλτης στα κυβερνητικά όνειρα. Τα
όσα έγιναν την περασμένη Τετάρτη
Κλείσιμο
αιφνιδίασαν το Μαξίμου, που φαίνεται να επανεκτίμησε την κατάσταση για σήμερα, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι οι διαδηλώσεις στα Ειρηνοδικεία θα ήταν μαζικές και πιθανότατα θα διέλυαν την όποια διαδικασία.

Επικαλούμενη την έλλειψη επαρκών αστυνομικών δυνάμεων, λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας (διαδηλώσεις για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου), αλλά φτάνοντας και μέχρι του σημείου να επιστρατεύσει τις ειδικές συνθήκες αστυνόμευσης της Αθήνας… αύριο, με την επίσκεψη του Ερντογάν, η κυβέρνηση ζήτησε από τον συμβολαιογραφικό σύλλογο να αναβάλλει τους σημερινούς πλειστηριασμούς.

Όπερ και εγένετο. Οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας και του Πειραιά, μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς, καθώς υπήρχε σχετική παρότρυνση και αίτημα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, προς τον σύλλογό τους, αποφάσισαν να μην κάνουν τους προγραμματισμένους για σήμερα πλειστηριασμούς «λόγω των εκτεταμένων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» όπως αναφέρουν.

Σε μία πράξη ομολογίας για το πόσο δύσκολο είναι πλέον να γίνουν πλειστηριασμοί χωρίς την καταστολή, οι συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι «τα μέτρα αυτά ενδέχεται να καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη την έγκαιρη πρόσβαση στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, τόσο των συμβολαιογράφων όσο και των λοιπών νομίμων συμμετεχόντων στη διαδικασία των πλειστηριασμών και ως εκ τούτου να δημιουργήσουν σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι είναι ρητή πλέον η δέσμευση της πολιτείας για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών και την ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Ο φόβος της κυβέρνησης είναι ότι τα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία μπορούν να αμαυρώσουν όλη την εικόνα της, σε μία περίοδο που πανηγυρίζει για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και για την έξοδο από τα μνημόνια.

Την περασμένη Τετάρτη δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς οι δανειστές έπρεπε να δουν ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται και πως η κυβέρνηση έχει τη βούληση να τους προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις. Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων όμως το περασμένο Σάββατο, φαίνεται ότι αναζητά  χρόνο και ένα νέο τρόπο χειρισμού.

Μεσολάβησαν άλλωστε και πολλές δηλώσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης ζήτησε μέτρα προστασίας της λαϊκής κατοικίας, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κυρίτσης εξήραν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, ενώ και άλλοι βουλευτές εμφανίστηκαν αλληλέγγυοι των κοινωνικών κινητοποιήσεων.

Το γεγονός ότι οι τράπεζες εκπλειστηριάζουν ακίνητα πρώτης κατοικίας και πολύ χαμηλότερης αξίας από το υποτιθέμενο όριο προστασίας των 30000 ευρώ, έχει θορυβήσει μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη η Λαϊκή Ενότητα του Πάνου Λαφαζάνη, διαμήνυσε χθες βράδυ ότι θα κάνει κανονικά τις σημερινές συγκεντρώσεις στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς βλέπει ότι το κύμα των κοινωνικών αντιδράσεων φουντώνει. Και προειδοποιεί ότι δεν θα υποχωρήσει.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης