Πυρά Μητσοτάκη, Θεοδωράκη στην κυβέρνηση - «Καμπανάκι» Στουρνάρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Πυρά Μητσοτάκη, Θεοδωράκη στην κυβέρνηση - «Καμπανάκι» Στουρνάρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Κυριάκος: «Εξωπραγματική» η φορολόγηση της εργασίας - Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας είναι πιστός στο δόγμα «δώστε και σώστε» - «Καμπανάκι» Στουρνάρα για τρίτη αξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις



Πυρά Μητσοτάκη, Θεοδωράκη στην κυβέρνηση - «Καμπανάκι» Στουρνάρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Ένα άτυπο... debate στήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου, στην οποία ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης
,
ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης
και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Κλείσιμο
Γιάννης Στουρνάρας έδωσαν τη δική τους οπτική για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, το μέλλον της, αλλά και για την κρίση στην Ελλάδα. Παρουσία πλήθους πολιτικών στελεχών και ακαδημαϊκών ανέπτυξαν το φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού και τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος και η Μαριέττα Γιαννάκου. 

Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που αναφέρεται στην προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης, κυρίως μετά το 1940 και εξηγεί γιατί το εγχείρημα αυτό έχει τελικά πετύχει. Ο καθηγητής και επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κρίση βρήκε την Ευρωπαϊκή Ένωση απροετοίμαστη και έτσι οδήγησε σε μνημόνια, τονίζοντας την τότε αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα έρευνας και συγκέντρωσης ιστορικών, πολιτικών και οικονομικών πληροφοριών. Αποτελεί εγχειρίδιο το οποίο μπορεί να ανατρέξει οποιοσδήποτε και να λάβει ακριβή και τεκμηριωμένη γνώση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συνθήκες και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την έως τώρα πορεία της. «Η μελέτη του παρελθόντος μας βοηθάει για το μέλλον», τόνισε ο κ. Λιαργκόβας και πρόσθεσε: «κρίσιμο να ξέρουμε από πού ερχόμαστε».  




Κυριάκος: «Εξωπραγματική» η φορολόγηση της εργασίας 

«Δυστυχώς, από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή και ανεπάρκεια, έχουν ήδη χαθεί μεγάλες ευκαιρίες. Την ώρα που όλη η Ευρώπη καταλάβαινε την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας, η σημερινή Κυβέρνηση με την ανεύθυνη τακτική της όχι μόνο έβλαψε τη χώρα, αλλά έχασε την ευκαιρία βελτίωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μακρά λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια», τόνισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της κυβέρνησης, μεταρρυθμιστικά δυσκίνητη, δημοσιονομικά επισφαλής και αναπτυξιακά χωρίς προσανατολισμό. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ο χρόνος περνά αμείλικτα και οι ευκαιρίες χάνονται η μία μετά την άλλη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «είμαστε η χώρα η οποία πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε καιρό ειρήνης, με μεγάλες θυσίες των πολιτών». Τόνισε, επίσης, ότι «οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγάλες. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να εκτιναχθεί. Αν κάτι το εμποδίζει, είναι οι αλλοπρόσαλλες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Οι ιδεοληπτικές αμφιθυμίες στην προσέλκυση επενδύσεων και ιδίως η υπερφορολόγηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε, επίσης, ότι το λεγόμενο Brain Drain δυσκολεύει σημαντικά τις οικονομικές μας προοπτικές. Και αυτή είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της αυριανής μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης. Να δημιουργήσει τα κίνητρα επιστροφής δεκάδων χιλιάδων νέων, δημιουργικών ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας. 

Αναφέρθηκε και το φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμου, τονίζοντας πως «σε όλη την Ευρώπη σημειώθηκε άνοδος του ευρωσκεπτικισμού -σε ορισμένες χώρες τέτοιου είδους κόμματα βρίσκονται στην κυβέρνηση. Τα αίτια της κρίσης είναι πολλά». Καταρχάς, όπως είπε, υπάρχουν δομικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. «Είναι επίσης γεγονός ότι η ΕΕ συχνά αποτέλεσε άλλοθι για την επιβολή δυσάρεστων μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα όμως οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανασυντάσσονται. Οι ευρωσκεπτικιστές ηττήθηκαν σε πολλές και σημαντικές χώρες της Ευρώπης. Όμως όπως μας υπενθύμισαν οι εκλογές στην Αυστρία, με την άνοδο της ακροδεξιάς, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του στείρου εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού παραμένουν ισχυρές», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.



Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας είναι πιστός στο δόγμα «δώστε και σώστε»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε για μια ακόμα φορά τη στήριξή του στις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και επέκρινε τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι πιστός στο δόγμα «δώστε και σώστε» και ότι εκπροσωπεί τη στασιμότητα και τη συντήρηση .«Για εμάς η πολιτική είναι η σπρωξιά στο μέλλον, στο κοινό Ευρωπαϊκό μας μέλλον» είπε χαρακτηριστικά. 

«Η Ευρώπη που ξέρουμε είναι πολύ αδύναμη, πολύ αργή, πολύ αναποτελεσματική, αλλά μόνο η Ευρώπη μπορεί να μας δώσει την ικανότητα να δράσουμε στον κόσμο αντιμέτωποι με τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις. Εμανουέλ Μακρόν - Σορβόννη», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης θύμισε ότι «ακόμη και η δόλια προσπάθεια του κ.Τσίπρα το 2013 - 2014 να αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή πορεία κατέληξε σε δική του ήττα. Δίχασε τους Έλληνες. Κέρδισε μέσα στην αναμπουμπούλα ένα δημοψήφισμα και μετά υποχώρησε ατάκτως, υπογράφοντας τελικά το μνημόνιο των μνημονίων -αλλά αυτό είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης».

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «για να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στον κόσμο, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό γραφείο καινοτομίας, για να καινοτομούμε και να μην ακολουθούμε τους άλλους σε τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη». Υπογράμμισε, επίσης, ότι χρειαζόμαστε έναν Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης και έναν ισχυρότερο προϋπολογισμό εντός της Eυρωζώνης που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση κοινών επενδύσεων. «Και βεβαίως μια ενιαία πολιτική αειφόρου ανάπτυξης με έναν δίκαιο φόρο για τον άνθρακα, ώστε να τιμωρούνται οι βιομηχανίες που μολύνουν», πρόσθεσε.

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τρίτη αξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις

Απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος δήλωσε από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και έστειλε μήνυμα για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. 

Μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου, υπογράμμισε ότι έτσι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. 

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε, επίσης, ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8½ χρόνια τουλάχιστον. Αυτή η πρόταση ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγεται ελάχιστο μόνο κόστος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής . 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη - ή καλύτερα στην ευρωζώνη (για να είμαστε πιο κοντά στα ζητήματα τα δικά μου) - έχουμε ουσιαστικά μόνο Νομισματική Ένωση και λιγότερο Οικονομική Ένωση. Πολύ λιγότερο μάλιστα Δημοσιονομική ή Πολιτική Ένωση» και πρόσθεσε ότι «οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ώριμες για να οδηγηθούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στις οποίες είχαν αναφερθεί, μεταξύ πολλών άλλων, ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ. Θα πρέπει, όμως, παρά τα εμπόδια να προχωρήσουμε με ρεαλισμό σε μια μορφή πιο ολοκληρωμένης ομοσπονδίας». 
 
Συνοψίζοντας, ο κ. Στουρνάρας, τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλούμαστε να στοχαστούμε για το μέλλον της Ευρώπης και να βρούμε τους τρόπους για να ενδυναμώσουμε την ΟΝΕ». Ανέφερε παράλληλα οτι η κατάλληλη ευκαιρία είναι τώρα που η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ επιταχύνεται και οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν. 

«Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα μας προσφέρει όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να παραδειγματιστούμε από τη δράση των προγενέστερων ή και να αποφύγουμε τα λάθη τους, έτσι ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος με την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διότι, όπως είπε στις αρχές του χρόνου ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, με τον οποίο βρισκόμασταν μαζί σε ένα ανάλογο πάνελ, "η Ευρώπη ξεκίνησε ως πεντάμορφη και δεν θέλουμε να καταλήξει ως τέρας"», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης