Τσίπρας: Μπορούμε να κάνουμε πρόοδο χωρίς εκβιασμούς - Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία

Τσίπρας: Μπορούμε να κάνουμε πρόοδο χωρίς εκβιασμούς - Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία

Είναι ώρα για υπέρβαση, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής - Θα δώσει τελικά το «πράσινο φως» η Ευρώπη για τα μέτρα Τσίπρα, εκτιμά η κυβέρνηση - Στήριξη από Σουλτς, Ολάντ, Μοσκοβισί 

Τσίπρας: Μπορούμε να κάνουμε πρόοδο χωρίς εκβιασμούς - Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία
Την άποψή του πως είναι η ώρα για την επίτευξη μιας «υπέρβασης» σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα «χωρίς εκβιασμούς», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να παραστεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής: «Τώρα είναι ώρα να έχουμε πρόοδο. Πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία κάθε χώρας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον «σεβασμό στην εθνική κυριαρχία», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις χθεσινές εξελίξεις για πάγωμα της εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων έπειτα από τον «μποναμά» που εξήγγειλε. Τόνισε μάλιστα πως θα συζητήσει με «αρκετούς συναδέλφους του» για το θέμα αυτό. 

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως πρέπει να συνεχίσουν οι συνομιλίες για να διατηρηθεί η σταθερότητα σε μια «πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη», να ληφθούν «θαρραλέες αποφάσεις» και παράλληλα πως πρέπει να διατηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Θέλοντας να ασκήσει κριτική, ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως την ίδια στιγμή πρέπει να υπάρχει διαμοιρασμός των βαρών και των ευθυνών.

Κλείσιμο
Οσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη, ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι πιστεύει «ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση για να ξεπεράσουμε τις απειλές, να κρατήσουμε την αλληλεγγύη, να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις και να αποφύγουμε τα εμπόδια».



Θα δώσει τελικά το «πράσινο φως» η Ευρώπη για τα μέτρα Τσίπρα, εκτιμά η κυβέρνηση

Την ανατροπή των εξελίξεων σχετικά με το ζήτημα του παγώματος της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων, σε σύντομο χρονικά διάστημα, αναμένουν κυβερνητικές πηγές. 

Αξιωματούχος της κυβέρνησης εξήγησε πως η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) πάγωσε εξαιτίας μιας χώρας (της Γερμανίας) η οποία ζήτησε από το ΔΣ του ESM και τους θεσμούς τον έλεγχο συμβατότητας σχετικά με τα μέτρα για συντάξεις και ΦΠΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Η ίδια πηγή τονίζει πως αναμένει την δημοσιοποίηση ενός «ελέγχου συμβατότητας» από τους θεσμούς σχετικά με τα εξαγγελθέντα μέτρα, πριν τα Χριστούγεννα, η οποία «κατά πάσα πιθανότητα» θα αξιολογεί θετικά τη συμβατότητα τους.

Συνεπώς η κυβερνητική πηγή αναμένει την ομαλή επανεκκίνηση της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων με κάποιες, μόνο, αναφορές στην ανάγκη ενημέρωσης των θεσμών για τέτοια ζητήματα, παρά τη χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, για πάγωμα ως τον Ιανουάριο. 

Παράλληλα οι κυβερνητικές πηγές αξιολογούν θετικά τα μηνύματα στήριξης που λαμβάνουν από Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον αρχηγό των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, που έκαναν λόγο για το δικαίωμα διανομής της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος με δίκαιο κοινωνικά τρόπο.

Συνάντηση με Σουλτς

Νωρίτερα εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση, όπως ενημερώνουν στελέχη του Μαξίμου.

Ο Μάρτιν Σουλτς φέρεται να χαρακτήρισε «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ενώ επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης